Angioedema represents a vascular reaction of deep dermal/subcutaneous tissues or mucosal/submucosal tissues due to abnormalities in the endothelial barrier function. It can be hereditary or acquired. From a clinical perspective, angioedema is non-pitting, often asymmetric, with or without wheals, and can affect any part of the body. It can be life-threatening when the larynx is involved. Typically, it has a slow onset, but can also occur rapidly in cases of anaphylaxis. However, in the clinical setting, it is essential to remember that several diseases may manifest with swelling resembling angioedema, but not all swellings are angioedema. For this reason, it is important to recognize the characteristic features of this condition, to keep in mind all possible differential diagnoses and to consider the crucial role of interdisciplinary cooperation. In this article, our aim is to focus on several rare diseases that may be underestimated or falsely assumed to be angioedema, and can be included in the differential diagnosis.
Keywords
angioedema, pseudo angioedema, rare diseases
Rezumat
Angioedemul reprezintă o reacţie vasculară a dermului profund/a ţesutului subcutanat sau a mucoasei/submucoasei, cauzată de disfuncţia barierei endoteliale. În funcţie de mecanismul subiacent, poate fi clasificat în angioedem ereditar sau dobândit. Din punct de vedere clinic, angioedemul nu lasă godeu, este asimetric, poate asocia sau nu papule urticariene şi poate afecta orice regiune a corpului. Când laringele este implicat, angioedemul are potenţial fatal. În general debutează lent, însă în context de anafilaxie poate progresa foarte rapid. Este esenţial de avut în vedere faptul că o serie de afecţiuni se pot manifesta ca edem tisular similar angioedemului, însă nu orice edem este angioedem. Din acest motiv, sunt importante colaborarea interdisciplinară, interpretarea în context clinic şi diferenţierea de alte patologii cu mod de prezentare similar. În acest articol, vom detalia mai multe afecţiuni rare care pot mima angioedemul şi pot fi incluse în diagnosticul diferenţial.
Angioedemul (AE) se caracterizează printr-o creştere temporară a permeabilităţii vasculare care duce la tumefierea localizată a ţesuturilor dermice profunde/subcutanate sau a ţesuturilor mucoase/submucoase(1). Tulburările fiziopatologice care apar în AE au la bază disfuncţia barierei endoteliale(2). Creşterea permeabilităţii endoteliale duce la extravazarea plasmatică din capilarele submucoase, subcutanate şi venulele postcapilare, determinând tumefierea tranzitorie a ţesuturilor adiacente şi apariţia AE(3). Din punct de vedere clinic, AE se manifestă prin episoade recurente, reversibile, de edem localizat cu margini nedefinite(4) care afectează preponderent buzele, faţa, gâtul şi extremităţile şi/sau ţesuturile submucoase de la nivelul cavităţii bucale, laringelui şi intestinului. Edemul peretelui intestinal poate fi foarte dureros, poate provoca obstrucţie şi ascită şi, de asemenea, poate mima un abdomen acut, în timp ce edemul laringian poate avea un risc fatal(5,6). Spre deosebire de alte forme de edem, AE este adesea asimetric, nu lasă godeu şi nu se limitează la zonele declive. Pielea este de obicei normal colorată, dar poate fi uşor eritematoasă. Majoritatea pacienţilor cu AE descriu o senzaţie de parestezii sau chiar de arsură a locului afectat, în timp ce pruritul nu este un simptom tipic. AE adesea se instalează lent pe parcursul a mai multor ore şi durează mai puţin de 72 de ore, cu remisiune spontană, fără pigmentare sau descuamare a pielii. Totuşi, AE poate avea un debut foarte rapid când apare secundar anafilaxiei(7).
AE poate fi clasificat în ereditar sau dobândit, mediat de bradikinină, mediatori mastocitari, inclusiv histamină, sau prin alte mecanisme. Din punctul de vedere al tabloului de prezentare, se poate manifesta variabil, cu un episod unic sau sub forma mai multor episoade recurente, asociat sau nu cu papule urticariene(8) (figura 1).
Totuşi, în practica clinică este important de reţinut faptul că nu orice edem este AE. Multiple afecţiuni medicale se pot manifesta prin tumefacţie tisulară şi pot mima AE (forme denumite „pseudoangioedem”). Diagnosticarea eronată poate avea consecinţe grave, din cauza gestionării ineficiente a bolii. De aceea, este important să avem în vedere o gamă extinsă de diagnostice diferenţiale, care să cuprindă inclusiv formele mai puţin frecvente(7).
În acest articol, vom prezenta succint câteva dintre afecţiunile rare şi mai puţin cunoscute care se pot manifesta prin edem şi care pot fi confundate cu AE (tabelul 1). Vom cuprinde manifestările clinice ale acestor afecţiuni, elementele esenţiale de diagnostic diferenţial şi noţiunile legate de management şi tratament.
Dermatita acută de contact
Dermatita de contact (DC) reprezintă inflamaţia pielii indusă de agenţi externi. Cele două subtipuri majore sunt reprezentate de DC iritativă şi DC alergică. DC iritativă apare ca urmare a leziunii directe a stratului cornos de către agenţi chimici sau fizici. Aceasta are ca rezultat o reacţie cutanată inflamatorie nonimunologică; prin urmare, nu este necesară sensibilizarea prealabilă. DC alergică este o reacţie de hipersensibilitate (RHS) tardivă de tip IV la alergeni care apare numai la persoanele cu sensibilizare anterioară(9). Simptomul principal al DC este pruritul, deşi acesta nu este întotdeauna prezent; pot apărea şi senzaţie de arsură, usturime sau chiar durere. Dermatita este, în cele mai multe cazuri, localizată la locul de contact, însă există cazuri când apar reacţii şi la distanţă(9).
DC poate fi diferenţiată clinic în forme acute şi forme cronice. În DC acută iniţial, se observă adesea edemul palpebral similar cu AE facial(10). Este cunoscut faptul că anumiţi alergeni produc reacţii clinice atipice. De exemplu, para-fenilendiamina, o vopsea neagră care se găseşte în colorarea părului şi în unele tatuaje temporare cu henna, poate determina edem facial şi periorbital acut şi dramatic, care poate fi confundat cu o RHS de tip I(11). Elementul clinic distinctiv important între AE şi formele de DC este reprezentat de eritemul intens, însoţit de papulo-vezicule/vezicule, durere intensă sau prurit, apărute în contextul expunerii la o substanţă străină. Spre deosebire de AE, vindecarea leziunilor de DC iritativă şi DC alergică se face prin exfolierea pielii(9).
Diagnosticul se bazează pe anamneză, tabloul clinic şi testarea cutanată patch. Odată ce agentul nociv – iritativ sau alergen – este identificat, conduita terapeutică constă în evitarea strictă a acestuia.
De remarcat faptul că antihistaminicele sunt ineficiente, iar glucocorticoizii (GC) topici sunt consideraţi ca terapie de primă linie atât pentru DC iritativă, cât şi pentru cea alergică. GC sistemici prezintă indicaţie doar în cazuri selecţionate(10).
Boala Morbihan
Boala Morbihan – cunoscută şi sub denumirea de edem facial indurat persistent, limfedem facial indurat sau limfedem cu rozacee – este o afecţiune cutanată rară, care poate fi confundată cu AE. În prezent nu există date privind incidenţa şi prevalenţa. Cele mai multe cazuri au fost descrise la vârsta mijlocie(12,13).
Din punct de vedere clinic, boala Morbihan se caracterizează prin eritem persistent şi edem ferm la nivelul părţilor centrale şi superioare faciale. Debutează lent şi nu prezintă tendinţă spre remisiune în absenţa tratamentului. Edemul este de obicei bilateral şi simetric, dar poate fi şi asimetric şi se poate însoţi de telangiectazii şi papule. Edemul se agravează progresiv, devenind indurat, şi poate duce la desfigurare facială semnificativă. Edemul periorbital poate deveni atât de important, încât determină îngustarea câmpului vizual(12,13,14). Este important de reţinut că, de obicei, edemul în sine nu este dureros sau pruriginos.
Având în vedere faptul că în boala Morbihan pot apărea vasodilataţia şi telangiectaziile, aceasta este raportată de către unii clinicieni ca o complicaţie a rozaceei. Asocierea cu aceasta, împreună cu localizarea tipică, reprezintă argumente pentru diferenţierea clinică a bolii de AE(15).
În prezent nu există un ghid valid de tratament pentru gestionarea bolii Morbihan. Tratamentul medicamentos are adesea rezultate parţiale şi de scurtă durată. Printre opţiunile de tratament farmacologic propuse se regăsesc GC sistemici, antihistaminicele, antibioticele şi izotretinoinul, administrate fie ca monoterapie, fie în combinaţii. Uneori se recurge la tratamentul chirurgical/minim invaziv, precum blefaroplastiile, operaţiile de drenaj limfatic, laserele cu dioxid de carbon sau infiltraţiile locale cu GC(16,17).
Sindromul Melkersson-Rosenthal
Sindromul Melkersson-Rosenthal (SRM) este un sindrom neuromucocutanat rar, caracterizat prin triada edem orofacial difuz recurent, fisuri pe suprafaţa dorsală a limbii (lingua plicata) şi paralizia motoneuronului inferior al nervului facial(18). Mecanismul fiziopatologic de bază este inflamaţia granulomatoasă cronică, ce afectează intermitent sau persistent ţesuturile mucocutanate şi inervaţia orofacială, iar etiologia acesteia nu a fost clar stabilită. În literatură a fost descrisă asocierea cu infecţii, boli autoimune şi predispoziţia genetică(19).
Se estimează o incidenţă de 0,08% în populaţia generală(20). Simptomele debutează între vârsta de 25 şi 40 de ani, cu o preponderenţă feminină (raportul între sexe este 2:1). SRM este rar întâlnit la copii, fiind descrise doar 30 de cazuri în populaţia pediatrică(21).
De remarcat că, deşi triada edem facial, lingua plicata şi paralizie facială este tipică pentru SRM, cazurile în care sunt întâlnite simultan cele trei elemente ale triadei sunt foarte rare(22). În SRM, edemul este nedureros, nu lasă godeu şi cel mai frecvent se întâlneşte la nivelul buzei superioare, dar poate fi şi la nivelul buzei inferioare, lingual, bucal, palpebral, nazal, genital şi laringian. Dacă edemul nu se remite complet, pot apărea fibroză tisulară şi desfigurare facială ireversibilă(21). Lingua plicata se caracterizează prin apariţia unor şanţuri sau fisuri adânci pe suprafeţele dorsale şi laterale ale limbii; este o afecţiune benignă care poate fi întâlnită la persoanele sănătoase, dar este mai frecventă în rândul pacienţilor cu SMR, boală cronică granulomatoasă, psoriazis şi boala Sjögren(19). Paralizia recurentă a nervului facial nu se poate distinge clinic de paralizia Bell(19).
Natura cronică a SRM ajută la deosebirea sa de AE tipic. Diagnosticul este confirmat de obicei prin examen histopatologic(23).
În prezent, nu există un tratament curativ pentru SRM şi, în consecinţă, recidivele sunt frecvente. Tratamentele propuse includ antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), antihistaminice, infiltraţii cu triamcinolon acetonid intralezional, administrarea de GC sistemici şi/sau intralezional. SRM refractar/recurent poate avea nevoie de tratament imunosupresor de linia a doua, cum ar fi metotrexatul şi talidomida. Abordarea chirurgicală poate fi o opţiune terapeutică la pacienţii cu edem orofacial refractar la terapia cu GC şi/sau care prezintă o deformare facială semnificativă(24).
Boala Clarkson
Sindromul de scurgere capilară (SSC), denumit şi boala Clarkson, este o afecţiune foarte rară caracterizată prin episoade recurente de hiperpermeabilitate capilară cu edem generalizat şi şoc hipovolemic, care apare frecvent în contextul unei gamapatii monoclonale. Până în prezent, la nivel global au fost raportate mai puţin de 300 de cazuri(25,26,27,28).
SSC poate fi secundar altor afecţiuni (malignitate, boli dermatologice, infecţioase, status postchirurgical sau posttraumatic, după expunerea la agenţi toxici/chimioterapici, afecţiuni asociate cu hipoproteinemie) sau idiopatic(27,28). RHS anterioare nu au fost corelate cu exacerbări ale SSC, însă în literatură au fost citaţi posibili factori declanşatori precum efortul fizic intens, infecţiile sau menstruaţia(25,26).
Diagnosticul SSC se bazează pe triada celor „3 H”: hipotensiune, hemoconcentraţie şi hipoalbuminemie (<3 g/dL), după excluderea altor cauze secundare. Scurgerea capilară a plasmei în ţesuturile adiacente determină dezvoltarea rapidă a edemului generalizat(25). Acesta nu lasă godeu, afectează în general musculatura membrelor superioare şi inferioare, cu creşterea în circumferinţă şi consistenţă indurată.
Aceste modificări asociază din punct de vedere clinic deficite funcţionale, parestezii, durere sau chiar sindrom de compartiment(27,29).
SSC poate fi caracterizat de o fază prodromală care precedă şocul hipovolemic. Această fază se manifestă prin edem, dispnee, hipotensiune arterială, astenie fizică, mialgii, dureri abdominale, greaţă şi vărsături, impunând diagnosticul diferenţial cu anafilaxia.
Spre deosebire de AE, în SSC edemul este simetric şi generalizat, cu evoluţie rapidă către triada celor „3 H”.
Imunoglobulinele intravenoase pot fi administrate pentru prevenirea exacerbărilor, însă utilizarea lor în faza acută nu şi-a demonstrat eficienţa. Tratamentul de primă intenţie rămâne resuscitarea volemică. GC, adrenalina şi antihistaminicele nu şi-au demonstrat eficienţa(30).
Sindromul McDuffie
Sindromul McDuffie – sau vasculita urticariană hipocomplementemică – este o formă de vasculită autoimună a vaselor mici, care se caracterizează prin urticarie şi hipocomplementemie persistentă a componentelor căii clasice, şi anume C1q, C2, C3 şi C4. Markerul bolii este prezenţa serică a anticorpilor anti-C1q(31). Este o afecţiune rară, cu o incidenţă raportată de 0,5/100000 de persoane(32). Raportul femei: bărbaţi este de 8:1 şi se manifestă de obicei în decada a patra până la a cincea de viaţă(31).
Această boală este caracterizată prin leziuni urticariene persistente, vasculită leucocitoclastică şi o varietate de manifestări sistemice, inclusiv edem sever, inflamaţie oculară, artrită, artralgii, boală pulmonară obstructivă, dureri abdominale recurente, glomerulonefrită şi fenomen Raynaud(32). De remarcat faptul că edemul poate fi primul semn al sindromului McDuffie şi apare la peste jumătate dintre pacienţi, implicând frecvent buzele, limba, ţesutul periorbital şi extremităţile superioare(32). În mod particular, leziunile cutanate caracteristice sunt dureroase şi vindecarea acestora se asociază adesea cu hiperpigmentare postinflamatorie sau leziuni purpurice(33).
Modificările paraclinice şi manifestările clinice menţionate anterior, în special prezenţa manifestărilor sistemice, ajută la diferenţierea sindromului McDuffie de AE tipic.
Nu există un consens cu privire la abordarea sindromului McDuffie, managementul adecvat fiind ghidat de severitatea bolii. La pacienţii cu boală sistemică severă, GC în doze mari reprezintă tratamentul de elecţie. Cu toate acestea, recăderile bolii sunt frecvente şi este necesară asocierea la tratamentul cu GC a altor agenţi imunosupresori/imunomodulatori(35).
Sindromul Gleich
Sindromul Gleich este o boală rară, caracterizată prin hipereozinofilie şi AE episodic recurent nonalergic, asociat cu urticarie, febră, creştere în greutate şi niveluri crescute de imunoglobuline. Are o uşoară predominanţă feminină, fără grupă de vârstă specifică de debut(36,37).
Manifestările cutanate sunt constituite în primul rând din episoade recurente de AE la intervale de câteva săptămâni până la luni, cu remiterea completă a simptomelor între episoade. Sindromul Gleich are o evoluţie benignă, fără implicarea sistemică a organelor şi cu prognostic bun(38). Fiziopatologia exactă a sindromului rămâne neclară, dar eozinofilele şi neutrofilele au un rol esenţial în manifestarea bolii şi ar putea fi rezultatul activării sistemului imunitar şi al producţiei de interleukine 5 şi 6(39,40).
Natura episodică a simptomelor care se corelează cu nivelurile de eozinofile ajută la diferenţierea acestui sindrom de AE clasic.
GC sistemici rămân opţiunea terapeutică de primă linie pentru pacienţii cu acest sindrom datorită acţiunii lor supresive duale asupra proliferării eozinofilelor şi producţiei de citokine de către celulele T. Există de obicei o scădere dramatică a numărului de eozinofile şi o îmbunătăţire a simptomelor după administrarea de GC(41).
Cefaleea cluster
Aceasta este o cefalee neurovasculară primară, cunoscută şi sub denumirea de cefalee histaminică, la care elementele fiziopatologice şi etiologice sunt incomplet cunoscute(42). Această afecţiune are o tendinţă ereditară în unele familii, iar bărbaţii sunt de aproximativ trei ori mai afectaţi decât femeile(43).
Atacurile sunt unilaterale, durează în general între 15 minute şi trei ore şi au un set caracteristic de semne şi simptome secundare activării de tip autonom, precum hiperlacrimaţie, hiperemie conjunctivală, congestie nazală/rinoree (sau ambele), ptoză/mioză (sau ambele) şi edem periorbital(44).
Prezenţa cefaleei caracteristice, împreună cu celelalte manifestări clinice, ar trebui să diferenţieze această entitate de AE clasic(7).
Analgezia standard este ineficientă, aşa că trebuie evitată prescrierea de AINS, paracetamol, codeină şi opioide. Tratamentul simptomatic constă în oxigenoterapie şi triptani administraţi parenteral.
Mixedem
Hipotiroidismul reprezintă o afecţiune frecventă datorată deficienţei de hormoni tiroidieni, cu etiologie şi manifestări variate. Poate fi complet asimptomatic sau poate determina manifestări ameninţătoare de viaţă. Cele mai comune simptome în rândul adulţilor sunt reprezentate de fatigabilitate, letargie, intoleranţă la frig, creştere în greutate, constipaţie, modificări ale vocii şi piele uscată(45,46). În cazul hipotiroidismului netratat, acumularea dermică de mucopolizaharide (în special acid hialuronic şi condroitin suflat) duce la instalarea statusului mixedematos, o complicaţie rară a hipotiroidismului. Aceşti pacienţi prezintă deseori edem indurat, ca urmare a abilităţilor acestor molecule de a lega apa(47). Mixedemul conferă aspectul caracteristic de buze îngroşate, edem pufos periorbital şi macroglosie, dar nu are caracterul tranzitoriu tipic AE şi se remite lent sub tratament de substituţie hormonală.
Dat fiind spectrul larg de manifestări clinice ale hipotiroidismului, este important ca acesta să fie luat în considerare la un pacient cu edem facial. Diagnosticul se bazează pe coroborarea dintre prezentarea clinică şi parametrii biologici (nivel scăzut de hormoni tiroidieni), iar tratamentul standard este reprezentat de substituţia hormonală cu levotiroxină(45).
De menţionat faptul că urticaria cronică spontană (cu sau fără AE) poate fi asociată cu afecţiuni ale glandei tiroide, iar în acest caz hipotiroidismul poate exista concomitent cu AE.
Blefaroşalazia
Blefaroşalazia este o afecţiune rară caracterizată prin episoade recurente de edem palpebral nedureros cu debut din timpul copilăriei până în adolescenţa târzie(49,50).
Deşi boala este cunoscută de peste 200 de ani, în prezent nu se cunoaşte patogeneza acesteia şi nu sunt disponibile date referitoare la epidemiologie(51).
Sunt descrise trei stadii ale acestei boli. În prima fază (faza activă acută) apare edemul palpebral nedureros şi tranzitoriu, cu durată variabilă de la câteva ore la câteva zile (în medie, două zile). Se poate asocia cu uşor eritem, mimând AE(49,52). În timpul celui de-al doilea stadiu (faza de ptoză atonică), ridicarea pleoapelor devine îngreunată, iar zona periorbitală este violacee şi flască. În cel de-al treilea stadiu (faza de ptoză adipoasă) apare relaxarea ţesuturilor septului orbital cu prolaps total al ţesutului adipos orbital şi al glandelor lacrimale(52,50). Blefaroşalazia este de obicei bilaterală, deşi există şi cazuri foarte rare unilaterale(52).
Este necesară efectuarea atentă a istoricului bolii şi a examenului clinic şi, ulterior, completarea cu bilanţul paraclinic (probe biologice, imagistice, examen histopatologic) pentru a diferenţia această afecţiune de AE tipic.
Antihistaminicele orale, GC topici şi sistemici, medicamentele simpatomimetice, agenţii terapeutici stabilizatori ai membranei mastocitelor şi compresele reci au rezultate modeste. Tratamentul electiv este corecţia chirurgicală, care modifică şi restructurează pielea în exces şi glanda lacrimală prolabată(49).
În acest paragraf merită menţionat şi sindromul Ascher. Acesta reprezintă o afecţiune foarte rară, subdiagnosticată, apărută în general în perioada adolescenţei, caracterizată prin triada: blefaroşalazie recurentă, edem al buzei superioare (cu aspectul de buză superioară dublă) şi guşă tiroidiană netoxică(49). Etiologia este necunoscută. Deşi cele mai multe cazuri sunt sporadice, s-a descris şi afectarea familială, cu determinare genetică autozomal dominantă. Tratamentul constă în excizia chirurgicală a malformaţiei labiale şi/sau corecţia chirurgicală a edemului palpebral(53).
Sindromul de venă cavă superioară
Sindromul de venă cavă superioară (SVCS) este o entitate clinică rară, caracterizată prin obstrucţia VCS şi scăderea secundară a fluxului sangvin către atriul drept. Deşi se asociază cel mai frecvent cu boli maligne, precum cancerul pulmonar, limfomul sau metastazele mediastinale cu alt punct de plecare, au fost descrise şi etiologii benigne, precum dispozitivele intravasculare(54,55). Acest sindrom se asociază cu morbiditate şi mortalitate semnificative, iar creşterea incidenţei sale are un răsunet marcant asupra sistemului de sănătate(56). Cele mai comune simptome ale SVCS sunt reprezentate de edem facial şi al membrului superior, cianoză, durere toracică, simptome respiratorii (dispnee, stridor, tuse, răguşeală) prin edem al faringelui, laringelui sau al altor componente ale tractului respirator. De asemenea, pot apărea manifestări neurologice (cefalee, confuzie, tulburări auditive/vizuale). Simptomele de obicei se agravează în poziţia de supinaţie(56). Edemul laringian şi tumefacţia cervico-facială din SVCS pot mima AE, mai ales la pacienţii care urmează tratament cu medicamente cunoscute ca fiind implicate în declanşarea AE şi impune diagnosticul diferenţial cu acesta. Dilataţiile venoase de la nivelul regiunii cervicale şi toracale ar trebui să atragă atenţia clinicianului asupra posibilităţii unei obstrucţii venoase şi să impună efectuarea unei tomografii computerizate cu substanţă de contrast pentru a exclude SVCS(55,57).
Progresele din terapia percutanată au permis o tranziţie de la radioterapie către tratamentul endovascular, cu rezultate semnificative favorabile. Cu toate acestea, nu există încă ghiduri standardizate privind conduita terapeutică în SVCS(56).
Concluzii
Multiple afecţiuni se pot asocia cu edem, putând fi interpretate în mod eronat ca AE. În acest articol am realizat prezentarea succintă a câtorva dintre afecţiunile rare care seamănă clinic cu AE, considerate „pseudoangioedeme”, menţionând principalele elementele care ajută la diferenţierea acestora. Cunoaşterea elementelor distinctive este esenţială, cu precădere în situaţiile de urgenţă. În cazul unui pacient cu edem facial, pentru efectuarea diagnosticului diferenţial complet nu trebuie să lipsească afecţiunile menţionate anterior. Deşi rare, recunoaşterea acestor patologii permite identificarea etiologiei semiologice şi facilitează gestionarea terapeutică adecvată. În plus, este evidentă importanţa cooperării interdisciplinare în identificarea, diagnosticarea, precum şi managementul corect al acestor cazuri.
Autor pentru corespondenţă: Rama Boustani E-mail: rama.boustani@rez.umfcd.ro
CONFLICT DE INTERESE: niciunul declarat.
SUPORT FINANCIAR: niciunul declarat.
Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.
Bibliografie
Maurer M, Magerl M, Betschel S, Aberer W, Ansotegui IJ, Aygören-Pürsün E, Banerji A, Bara NA, Boccon-Gibod I, Bork K, Bouillet L, Boysen HB, Brodszki N, Busse PJ, Bygum A, Caballero T, Cancian M, Castaldo A, Cohn DM, Csuka D, Farkas H, Gompels M, Gower R, Grumach AS, Guidos-Fogelbach G, Hide M, Kang HR, Kaplan AP, Katelaris C, Kiani-Alikhan S, Lei WT, Lockey R, Longhurst H, Lumry WR, MacGinnitie A, Malbran A, Martinez Saguer I, Matta JJ, Nast A, Nguyen D, Nieto-Martinez SA, Pawankar R, Peter J, Porebski G, Prior N, Reshef A, Riedl M, Ritchie B, Rafique Sheikh F, Smith WB, Spaeth PJ, Stobiecki M, Toubi E, Varga LA, Weller K, Zanichelli A, Zhi Y, Zuraw B, Craig T. The international WAO/EAACI guideline for the management of hereditary angioedema-The 2021 revision and update. Allergy. 2022 Jul;77(7):1961-1990. doi: 10.1111/all.15214.
Claesson-Welsh L, Dejana E, McDonald DM. Permeability of the endothelial barrier: Identifying and reconciling controversies. Trends in Molecular Medicine. 2021;27(4):314-331. doi:10.1016/j.molmed.2020.11.006.
Reshef A, Buttgereit T, Betschel SD, Caballero T, Farkas H, Grumach AS, Hide M, Jindal AK, Longhurst H, Peter J, Riedl MA, Zhi Y, Aberer W, Abuzakouk M, Al Farsi T, Al Sukaiti N, Al-Ahmad M, Altrichter S, Aygören-Pürsün E, Baeza ML, Bara NA, Bauer A, Bernstein JA, Boccon-Gibod I, Bonnekoh H, Bouillet L, Brzoza Z, Bygum A, Calderon O, de Albuquerque Campos R, Campos Romero FH, Cancian M, Chong-Neto HJ, Christoff G, Cimbollek S, Cohn DM, Craig T, Danilycheva I, Darlenski R, Du-Thanh A, Ensina LF, Fomina D, Fonacier L, Fukunaga A, Gelincik A, Giavina-Bianchi P, Godse K, Gompels M, Goncalo M, Gotua M, Guidos-Fogelbach G, Guilarte M, Kasperska-Zajac A, Katelaris CH, Kinaciyan T, Kolkhir P, Kulthanan K, Kurowski M, Latysheva E, Lauerma A, Launay D, Lleonhart R, Lumry W, Malbran A, Ali RM, Nasr I, Nieto-Martinez S, Parisi C, Pawankar R, Piñero-Saavedra M, Popov TA, Porebski G, Prieto Garcia A, Pyatilova P, Rudenko M, Sekerel BE, Serpa FS, Sheikh F, Siebenhaar F, Soria A, Staevska M, Staubach P, Stobiecki M, Thomsen SF, Triggiani M, Valerieva A, Valle S, Van Dinh N, Vera Ayala CE, Zalewska-Janowska A, Zanichelli A, Magerl M, Maurer M. The Definition, Acronyms, Nomenclature, and Classification of Angioedema: AAAAI, ACAAI, ACARE, and APAACI DANCE Consensus. J Allergy Clin Immunol. 2024 Apr 24:S0091-6749(24)00407-X. doi: 10.1016/j.jaci.2024.03.024.
Depetri F, Tedeschi A, Cugno M. Angioedema and emergency medicine: From pathophysiology to diagnosis and treatment. European Journal of Internal Medicine. 2019;59:8-13. doi:10.1016/j.ejim.2018.09.004.
Mormile I, Cocchiaro A, Bova M, et al. Gastrointestinal manifestations of angioedema: A potential area of misdiagnosis. European Journal of Gastroenterology Hepatology. 2020;33(6):787-793. doi:10.1097/meg.0000000000001848.
Andersen MF, Longhurst HJ, Rasmussen ER, Bygum A. How not to be misled by disorders mimicking angioedema: A review of pseudoangioedema. International Archives of Allergy and Immunology. 2016;169(3):163-170. doi:10.1159/000445835.
Cicardi M, Aberer W, Banerji A, et al. Classification, diagnosis, and approach to treatment for angioedema: Consensus report from the hereditary angioedema international working group. Allergy. 2014;69(5):602-616. doi:10.1111/all.12380.
Tan C-H, Rasool S, Johnston GA. Contact dermatitis: Allergic and irritant. Clinics in Dermatology. 2014;32(1):116-124. doi:10.1016/j.clindermatol.2013.05.033.
Dickel H, Bauer A, Brehler R, et al. German S1 guideline: Contact dermatitis. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft. 2022;20(5):712-734. doi:10.1111/ddg.14734.
Tukenmez Demirci G, Kivanc Altunay I, Atis G, Kucukunal A. Allergic contact dermatitis mimicking angioedema due to paraphenylendiamine hypersensitivity: A case report. Cutaneous and Ocular Toxicology. 2011;31(3):250-252. doi:10.3109/15569527.2011.641195.
van der Linden MM, Arents BW, van Zuuren EJ. Diagnosis and Treatment of Morbihan’s Disease: A Practical Approach based on Review of the Literature. J Clin Aesthet Dermatol. 2023;16(10):22-30.
Boparai RS, Levin AM, Lelli GJ. Morbihan disease treatment: Two case reports and a systematic literature review. Ophthalmic Plastic Reconstructive Surgery. 2019;35(2):126-132. doi:10.1097/iop.0000000000001229.
Veraldi S, Persico M, Francia C. Morbihan syndrome. Indian Dermatology Online Journal. 2013;4(2):122. doi:10.4103/2229-5178.110639.
Yvon C, Mudhar HS, Fayers T, et al. Morbihan syndrome, a UK case series. Ophthalmic Plastic Reconstructive Surgery. 2020;36(5):438-443. doi:10.1097/iop.0000000000001589.
Fujimoto N, Mitsuru M, Tanaka T. Successful treatment of Morbihan disease with long-term Minocycline and its association with mast cell infiltration. Acta Dermato Venereologica. 2015;95(3):368-369. doi:10.2340/00015555-1954.
Renieri G, Brochhausen C, Pfeiffer N, Pitz S. Chronisches Lidödem assoziiert MIT Rosazea (Morbus Morbihan): Differenzialdiagnostische schwierigkeiten und therapieoptionen. Klinische Monatsblätter für Augenheilkunde. 2011;228(01):19-24. doi:10.1055/s-0029-1245960.
Elias MK, Mateen FJ, Weiler CR. The Melkersson–Rosenthal syndrome: A retrospective study of biopsied cases. Journal of Neurology. 2012;260(1):138-143. doi:10.1007/s00415-012-6603-6.
Carolino F, Fernandes M, Plácido JL. Melkersson-Rosenthal syndrome - delay in the diagnosis of an early-onset oligosymptomatic variant. Porto Biomed J. 2016 Mar-Apr;1(1):43-45. doi: 10.1016/j.pbj.2015.10.001.
El-Hakim M, Chauvin P. Orofacial granulomatosis presenting as persistent lip swelling: review of 6 new cases. J Oral Maxillofac Surg. 2004 Sep;62(9):1114-7. doi: 10.1016/j.joms.2003.11.013.
Dhawan SR, Saini AG, Singhi PD. Management Strategies of Melkersson-Rosenthal Syndrome: A Review. Int J Gen Med. 2020;13:61-65. Published 2020 Feb 26. doi:10.2147/IJGM.S186315.
Basman A, Gumusok M, Degerli S, Kaya M, Toraman Alkurt M. Melkersson-rosenthal syndrome: a case report. J Istanb Univ Fac Dent. 2017;51(1):42-45. Published 2017 Jan 2. doi:10.17096/jiufd.96279
Cancian M, Giovannini S, Angelini A, Fedrigo M, Bendo R, Senter R, Sivolella S. Melkersson-Rosenthal syndrome: a case report of a rare disease with overlapping features. Allergy Asthma Clin Immunol. 2019 Jan 5;15:1. doi: 10.1186/s13223-018-0316-z.
Druey KM, Greipp PR. Narrative review: the systemic capillary leak syndrome. Ann Intern Med. 2010 Jul 20;153(2):90-8. doi: 10.7326/0003-4819-153-2-201007200-00005.
Kapoor P, Greipp PT, Schaefer EW, Mandrekar SJ, Kamal AH, Gonzalez-Paz NC, Kumar S, Greipp PR. Idiopathic systemic capillary leak syndrome (Clarkson’s disease): the Mayo clinic experience. Mayo Clin Proc. 2010 Oct;85(10):905-12. doi: 10.4065/mcp.2010.0159.
Wu MA, Colombo R, Podda GM, Cicardi M. Handling shock in idiopathic systemic capillary leak syndrome (Clarkson’s disease): less is more. Intern Emerg Med. 2019 Aug;14(5):723-730. doi: 10.1007/s11739-019-02113-4.
Pineton de Chambrun M, Luyt CE, Beloncle F, Gousseff M, Mauhin W, Argaud L, Ledochowski S, Moreau AS, Sonneville R, Verdière B, Merceron S, Zappella N, Landais M, Contou D, Demoule A, Paulus S, Souweine B, Lecomte B, Vieillard-Baron A, Terzi N, Azoulay E, Friolet R, Puidupin M, Devaquet J, Mazou JM, Fedun Y, Mira JP, Raphalen JH, Combes A, Amoura Z; EurêClark Study Group. The Clinical Picture of Severe Systemic Capillary-Leak Syndrome Episodes Requiring ICU Admission. Crit Care Med. 2017 Jul;45(7):1216-1223. doi: 10.1097/CCM.0000000000002496.
Sanghavi R, Aneman A, Parr M, Dunlop L, Champion D. Systemic capillary leak syndrome associated with compartment syndrome and rhabdomyolysis. Anaesth Intensive Care. 2006 Jun;34(3):388-91. doi: 10.1177/0310057X0603400308.
Pecker MS, Hammudi M, Melchio R, Eisch AR, Verlicchi F, Druey KM. Management of Acute Episodes of Clarkson Disease (Monoclonal Gammopathy-Associated Systemic Capillary Leak Syndrome) with Intravenous Immunoglobulins. Ann Intern Med Clin Cases. 2022;1(6): https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/aimcc.2022.0496. doi:10.7326/aimcc.2022.0496.
Vallianou K, Skalioti C, Liapis G, Boletis JN, Marinaki S. A case report of hypocomplementemic urticarial vasculitis presenting with membranoproliferative glomerulonephritis. BMC Nephrol. 2020 Aug 18;21(1):351. doi: 10.1186/s12882-020-02001-6.
Buck A, Christensen J, McCarty M. Hypocomplementemic urticarial vasculitis syndrome: a case report and literature review. J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Jan;5(1):36-46.
Aydogan K, Karadogan SK, Adim SB, Tunali S. Hypocomplementemic urticarial vasculitis: a rare presentation of systemic lupus erythematosus. Int J Dermatol. 2006 Sep;45(9):1057-61. doi: 10.1111/j.1365-4632.2006.02847.x.
Kesarwani V, Phachu D, Trivedi R. Hypocomplementemic Urticarial Vasculitis Syndrome or Systemic Lupus Erythematosus in Evolution? Cureus. 2022 Mar 23;14(3):e23429. doi: 10.7759/cureus.23429.
Haber R, Chebl JA, El Gemayel M, Salloum A. Gleich syndrome: a systematic review. Int J Dermatol. 2020 Dec;59(12):1458-1465. doi: 10.1111/ijd.14963.
Putterman C, Barak V, Caraco Y, Neuman T, Shalit M. Episodic angioedema with eosinophilia: a case associated with T cell activation and cytokine production. Ann Allergy. 1993;70(3):243-248.
Banerji A, Weller PF, Sheikh J. Cytokine-associated angioedema syndromes including episodic angioedema with eosinophilia (Gleich’s Syndrome). Immunol Allergy Clin North Am. 2006 Nov;26(4):769-81. doi: 10.1016/j.iac.2006.09.001
Tillie-Leblond I, Gosset P, Janin A, Salez F, Prin L, Tonnel AB. Increased interleukin-6 production during the acute phase of the syndrome of episodic angioedema and hypereosinophilia. Clin Exp Allergy. 1998 Apr;28(4):491-6. doi: 10.1046/j.1365-2222.1998.00268.x.
Butterfield JH, Leiferman KM, Abrams J, Silver JE, Bower J, Gonchoroff N, Gleich GJ. Elevated serum levels of interleukin-5 in patients with the syndrome of episodic angioedema and eosinophilia. Blood. 1992 Feb 1;79(3):688-92.
Liu F, Hu W, Liu H, Zhang M, Sang H. Episodic angioedema associated with eosinophilia. An Bras Dermatol. 2017 Jul-Aug;92(4):534-536. doi: 10.1590/abd1806-4841.20174351.
Diseases & Conditions - Medscape reference, Diseases & Conditions - Medscape Reference. Available at: https://emedicine.medscape.com/ (Accessed: 29 April 2024).
Schürks M, Kurth T, de Jesus J, Jonjic M, Rosskopf D, Diener HC. Cluster headache: clinical presentation, lifestyle features, and medical treatment. Headache. 2006 Sep;46(8):1246-54. doi: 10.1111/j.1526-4610.2006.00534.x.
Patil N, Rehman A, Jialal I. Hypothyroidism. 2023 Aug 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–.
Heymann WR. Cutaneous manifestations of thyroid disease. Journal of the American Academy of Dermatology. 1992;26(6):885-902. doi:10.1016/0190-9622(92)70130-8.
Bhutada AS, Kodankandath TV. Clinical Manifestations of Severe Untreated Hypothyroidism. Cureus. 2022 Jul 5;14(7):e26595. doi: 10.7759/cureus.26595.
Paul M, Geller L, Nowak-Węgrzyn A. Blepharochalasis: A rare cause of eye swelling. Annals of Allergy, Asthma Immunology. 2017;119(5):402-407. doi:10.1016/j.anai.2017.07.036.
Ting M, Vahdani K. Blepharochalasis syndrome associated with Ehlers–danlos syndrome. Dermatologic Surgery. 2020;47(6):870-871. doi:10.1097/dss.0000000000002693.
Zhou J, Ding J, Li D. Blepharochalasis: clinical and epidemiological characteristics, surgical strategy and prognosis - a retrospective cohort study with 93 cases. BMC Ophthalmol. 2021 Aug 28;21(1):313. doi: 10.1186/s12886-021-02049-4.
Koley S, Mandal R, Das G, Roy A, Banerjee S. Unilateral blepharochalasis of right eye. Indian Journal of Dermatology. 2014;59(5):525. doi:10.4103/0019-5154.139926.
Gard rare disease information - ascher syndrome (2022) National Organization for Rare Disorders. Available at: https://rarediseases.org/gard-rare-disease/ascher-syndrome/(Accessed: 09 May 2024).
Dixit, LeBlanc S, Buchanan L, et al. When edema isn’t angioedema: Superior vena cava syndrome as a confounder in hereditary angioedema. Annals of Allergy, Asthma Immunology. 2018;121(5). doi:10.1016/j.anai.2018.09.284.
Bassiouni M, Olze H, Dommerich S. Superior vena cava syndrome with laryngeal edema mimicking drug-induced angioedema: Implications for otolaryngology. Ear, Nose Throat Journal. 2020;100(8). doi:10.1177/0145561320920745.
Shah RP, Bolaji O, Duhan S, Ariaga AC, Keisham B, Paul T, Aljaroudi W, Alraies MC. Superior Vena Cava Syndrome: An Umbrella Review. Cureus. 2023 Jul 20;15(7):e42227. doi: 10.7759/cureus.42227.
Herrmann A, Stange T. Gesichtsschwellung bei kleinzelligem Bronchialkarzinom: Eine seltene Differenzialdiagnose des Angioödems [Facial swelling caused by small cell lung cancer: a rare differential diagnosis of angioedema]. HNO. 2011 Feb;59(2):188-91. German. doi: 10.1007/s00106-010-2149-z.
T. Zuberbier, Werner Aberer, R. Asero, A. H. Abdul Latiff, D. Baker, B. Ballmer-Weber, J. A. Bernstein, C. Bindslev-Jensen, Z. Brzoza, R. Buense Bedrikow, G. W. Canonica, M. K. Church, T. Craig, I. V. Danilycheva, C. Dressler, L. F. Ensina, A. Gimenez-Arnau, K. Godse, M. Goncalo, C. Grattan, J. Hebert
Acest ghid bazat pe dovezi şi acord unanim a fost dezvoltat urmând metodele recomandate de Cochrane şi de Grupul de Lucru privind Aprecierea, Dezvo...