Dragi colegi şi prieteni,

Acest număr al revistei Alergologia este structurat pe două direcţii care suscită interesul în alergologie: o primă parte dedicată prezentării celor mai noi recomandări internaţionale legate de diagnosticul reacţiilor de hipersensibilitate la medicamente (RHM) şi o a doua parte dedicată imunoterapiei alergenice.

Prima temă, cea a hipersensibilităţii la medicamente, vine în întâmpinarea medicilor alergologi cu două ghiduri ale EAACI pentru diagnosticul RHM. Primul ghid se referă la clasificarea manifestărilor cutanate întâlnite în RHM. A fost elaborat de profesorul Knut Brockow şi colaboratorii săi şi a fost tradus de o echipă entuziastă de alergologi juniori ai SRAIC. Articolul îşi propune să vină în ajutorul alergologilor prin descrierea variatelor leziuni cutanate întâlnite în RHM, astfel încât să permită corecta încadrare diagnostică a tipului de reacţie cutanată postmedicamentoasă. Cel de-al doilea ghid, publicat în Allergy chiar în numărul din iunie 2020 de profesorul Antonino Romano şi colaboratorii săi şi tradus de o echipă de alergologi seniori, membri SRAIC în Grupul de lucru de alergii medicamentoase, constituie un important suport bazat pe dovezi pentru diagnosticul RHM induse de betalactamine. Este extrem de bine conceput, include scheme şi algoritmi cu impact practic şi aduce noutăţi clare în stratificarea riscului pacienţilor cu RHM, pe baza morfologiei şi cronologiei reacţiei iniţiale, dar şi în standardizarea procedurilor diagnostice şi în special a testelor de provocare.

Cea de-a doua temă abordată, legată de imunoterapia alergenică, aduce în atenţia medicilor alergologi o punere la punct asupra tabletelor pentru imunoterapie alergenică sublinguală disponibile la nivel mondial. Acestea sunt tot mai mult utilizate, deoarece, pe lângă eficienţa dovedită şi profilul bun de siguranţă, prezintă şi avantaje practice care ţin de condiţiile de păstrare. Într-un articol aparte, se prezintă cele mai noi direcţii în imunoterapia alergenică, o terapie veche de peste o sută de ani, dar care cunoaşte o adevărată revoluţie, odată cu dezvoltarea alergologiei moleculare. Imunoterapia alergen-specifică este una dintre cele mai importante arme ale medicului alergolog în lupta cu boala, fiind considerată singura terapie care modifică evoluţia bolii, reorientând răspunsul imun al pacientului spre toleranţă imunologică. Progresele recente din domeniul imunoterapiei bazate pe alergene recombinate obţinute prin tehnici de inginerie moleculară au dus la creşterea eficacităţii şi siguranţei terapiei. În prezent se fac eforturi pentru realizarea unor scheme de tratament care să poată fi efectuat într-un interval de timp mai scurt, având ca deziderat sporirea aderenţei pacienţilor la terapie.

Articolele din noul număr al revistei Alergologia au fost realizate sub coordonarea a două grupuri de lucru din cadrul SRAIC – cel dedicat alergiilor medicamentoase, ai cărui membri sunt conf. dr. Roxana Bumbăcea, şef lucr. dr. Nadia Gherman‑Oniţiu, dr. Selda Ali şi dr. Sabina Corcea, şi cel dedicat alergologiei moleculare, care îşi continuă prezentările iniţiate în numărul anterior.

Revista Alergologia continuă să prezinte noutăţile din domeniul alergologiei, chiar şi în condiţiile dificile prin care trece omenirea în aceste momente de pandemie, iar noi, cei care scriem, ne dorim de la cititorii noştri un schimb de idei cât mai viu şi mai alert, legat de ceea ce este de interes în domeniu, pentru a menţine spiritul colectivităţii medicilor alergologi.