Dragi colegi şi prieteni,

Acest număr de revistă are pentru noi o semnificaţie specială, căci este ultimul pe care îl coordonăm în mandatul nostru.

Cei patru ani au trecut „ca vântul şi ca gândul”; ne-am străduit însă foarte mult să stimulăm scrierea de articole, să facem o bună selecţie a celor publicabile, să le aducem îmbunătăţiri acolo unde a fost cazul, să depunem toate eforturile astfel încât fiecare număr să apară la timp, dar, mai presus de toate, să ţinem sus nivelul ştiinţific al revistei şi să găsiţi în fiecare număr lucruri noi, interesante şi aplicabile în practică dumneavoastră clinică.

Nu a fost chiar simplu pentru niciunul dintre noi; a ajutat însă faptul că lucrăm foarte bine în echipă şi am considerat acest „job” ca parte a angajamentului pe care ni l-am luat la începutul fiecăruia dintre cele două mandate: să contribuim cu toate eforturile noastre la prestigiul organizaţiei din care facem parte: Societatea Romană de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC). Şi cum o astfel de societate medicală savantă nu poate exista fără revista proprie, am editat patru numere pe an din Alergologia, patru ani consecutivi. Şi iată şi ultimul nostru număr…

Primul articol ne reaminteşte importanţa raportării efectelor adverse la medicamente în general şi în mod deosebit pentru specialitatea noastră, dr. Octavia Sabin şi colab. prezentându-ne „Rolul farmacovigilenţei în bolile alergice”.

Următoarele două articole continuă firesc tema reacţiilor adverse la medicamente cu două subiecte de interes prin actualitatea temei în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 şi efortul de a-i pune capăt prin vaccinare: „Reacţii adverse cutanate ale vaccinurilor anti-COVID-19 – ce ştim până acum?”, scris de dr. Cătălina Cernat şi colab., respectiv prin frecvenţa patologiei respective în cabinetul de alergologie – „Evaluarea efectelor adverse induse de inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) în cabinetul de alergologie”, scris de dr. Cristina Zaharie.

Fiind bine ancoraţi în realitate, dr. Irina Gabriela Bucur şi colab. ne aduc în atenţie „Aspecte practice ale tratamentului cu omalizumab în urticaria spontană cronică în perioada campaniei de vaccinare împotriva COVID-19”.

Un alt capitol important în practica alergologică este alergia alimentară prezentă şi în acest număr prin două articole: „Alergia alimentară la oul de găină – Actualizări în diagnosticul şi abordarea terapeutică”, scris de dr. Carina Petricău şi colab., se referă pe larg la ultimele date în această patologie frecvent întâlnită în populaţia pediatrică, pe când în articolul „Kiss allergy – despre sărut şi alergie” dr. Ana-Maria-Antoaneta Cristea şi colab. ne atrag atenţia asupra unei expuneri mai puţin evidente la alergenele alimentare, dar de avut în vedere mai ales în cazurile considerate iniţial „idiopatice”.

Ultimul articol abordează un subiect la limita dintre specialităţi, dr. Iulian Vintilă şi colab. abordând subiectul mastocitozei sistemice ca posibilă cauză de osteoporoză secundară – „Când să ne gândim la mastocitoza sistemică în evaluarea osteoporozei severe”.

Înainte de a vă uralectura plăcută”, adresăm un mare MULŢUMESC editurii Medichub, care ne-a fost alături şi a asigurat excepţionala calitate grafică.

Mulţumim şi tuturor autorilor care au contribuit prin articolele scrise la creditarea CMR cu 10 puncte EMC şi indexarea BDI a revistei.

Un cald „La revedere” şi cele mai bune gânduri.