Dragi colegi şi prieteni, 

Revista Alergologia împlineşte, în noiembrie, doi ani de la lansarea sa, prilej cu care dorim să le mulţumim tuturor colaboratorilor noştri pentru încrederea acordată, cititorilor noştri şi companiei MedicHub pentru colaborarea reuşită.

Ca şi anul trecut, ne bucurăm să aducem în faţa dumneavoastră un număr special, dedicat cu precădere mai tinerilor noştri colegi, unele dintre lucrările prezentate în acest număr fiind articole in extenso ale prezentărilor de caz din cadrul Congresului Naţional al Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie clinică „Noi direcţii în alergologie – abordare interdisciplinară”, organizat la Sinaia în perioada 1 -18 mai 2019.  

În primul articol al rubricii Referate generale, doamna dr. Ana-Maria-Antoaneta Cristea şi colab. realizează o trecere în revistă a mecanismelor patogenice ale dermatitei alergice de contact. În cel de-al doilea articol al acestei rubrici, doamna dr. Sabina-Loredana Corcea şi colab.  prezintă date actuale despre prurigoul cronic, afecţiune dermatologică ce prezintă încă multe necunoscute fiziopatologice.

Rubrica specialistului este deschisă de articolul domnului dr. Alexis-Virgil Cochino, dedicat testării anticorpilor antinucleari (ANA), investigaţie frecvent recomandată în specialitatea noastră, dar care ar trebui efectuată de preferinţă  atunci când există o suspiciune de boală autoimună asociată ANA.

Doamna doctor Elena-Cristina Bălă şi colab., în primul articol al rubricii Prezentări de caz, aduce în discuţie un caz de hipersensibilitate la hidrocortizon hemisuccinat, cu toleranţă la alţi corticosteroizi, şi evidenţiază importanţa studiului reactivităţilor încrucişate în cadrul grupelor de corticosteroizi pentru a putea oferi pacientului alternative terapeutice. 

În cel de-al doilea articol al acestei rubrici, doamna dr. Larisa Ionela Ştefănescu şi colab.  prezintă cazul unei paciente cu hipersensibilitate la sulfonamide nonantibiotice şi realizează o trecere în revistă a reacţiilor de hipersensibilitate la aceste medicamente pe marginea acestui caz, subliniind importanţa colaborării dintre medicul curant şi medicul alergolog.

Revista este încheiată de articolul doamnei doctor Teodora Varo şi colab., care prezintă un caz de hipersensibilitate la tolperison, un medicament miorelaxant frecvent folosit în ţara noastră.

Cu speranţa că şi articolele din acest număr vor fi de interes, vă invităm să le citiţi, şi îi încurajăm încă o dată pe mai tinerii noştri colegi să ne fie alături şi să colaboreze şi pe viitor în toate acţiunile întreprinse în specialitatea noastră.