Dragi colegi şi prieteni, 

Iată-ne ajunşi la ultimul număr din acest an al revistei Alergologia! Revista a împlinit de curând un an de apariţie, un an în care ne-am fi dorit ca lucrurile să decurgă mai lin, dar în care, chiar dacă uneori a fost greu, ne-am îndeplinit obiectivele. Şi nu am fi putut realiza acest lucru fără colaborarea dumneavoastră, a autorilor care aţi trimis manuscrise, şi fără dumneavoastră, cititorii, cărora dorim să vă mulţumim.

Încheiem anul 2018 cu un număr dedicat alergiei alimentare. În paginile acestui număr veţi regăsi şi articole reprezentând prezentări in extenso ale unor conferinţe din cadrul Simpozionului de alergii alimentare, desfăşurat la Poiana Braşov, în perioada 2-3 noiembrie 2018.

În primul articol al rubricii Referate generale, doamna prof. dr. Carmen Panaitescu şi colaboratorii realizează o trecere în revistă a utilităţii diagnosticului molecular în alergiile alimentare, acesta furnizând informaţii importante cu privire la sensibilităţile individuale ale pacienţilor şi la identificarea diferitelor fenotipuri ale populaţiilor alergice, precum şi o trecere în revistă a alergenelor moleculare din principalele surse de alergene alimentare.

În cel de-al doilea articol al acestei rubrici, doamna dr. Ioana Corina Bocşan şi colab. aduc în discuţie alergia la legume, tot mai frecvent întâlnită atât la adult, cât şi la copil, cunoaşterea caracteristicilor fizico-chimice şi imunologice ale alergenelor din legume aducând informaţii care pot creşte acurateţea diagnosticării şi putând simplifica recomandările pentru prevenirea unei eventuale reacţii prin consum accidental.

Doamna doctor Corina Marton şi colaboratorii prezintă în cel de-al treilea articol formele gastrointestinale ale alergiilor alimentare non-IgE-mediate, al căror diagnostic se bazează în mare parte pe istoricul clinic, în unele cazuri fiind necesar pentru confirmare un test de provocare orală sau chiar biopsie de mucoasă intestinală, fiind importantă dezvoltarea de teste accesibile, neinvazive, care să confirme diagnosticul.

Rubrica specialistului este deschisă de articolul doamnei doctor Laura-Cristina Dinică şi colab., dedicat rolului dietelor de excludere în esofagita eozinofilică, pacienţii necesitând un management nutriţional atent, întrucât dietele de eliminare nu sunt lipsite de riscuri, putând avea impact asupra statusului nutriţional şi asupra calităţii vieţii. 

În cel de-al doilea articol al acestei rubrici, doamna dr. Alina-Elena Răuţă şi colab. aduc în discuţie tema alergiilor alimentare rare, existând situaţii în care pacienţii sunt trataţi pentru alergii recurente, fără a se cunoaşte exact cauza, în aceste cazuri putând fi implicate alergene mai puţin obişnuite. 

Revista se încheie cu articolul doamnei doctor Beata Bodi şi colab., care descrie anafilaxia prin expunere orală la acarieni, a cărei suspiciune trebuie ridicată atunci când pacientul prezintă simptome alergice severe asociate cu ingestia alimentelor ce conţin făină. 

Cu speranţa că şi articolele din acest număr vor fi de interes, vă invităm să le citiţi. De asemenea, sperăm că şi anul viitor vom continua împreună ceea ce împreună am reuşit să facem a exista... revista Alergologia.