ARTICOLE ORIGINALE

Alternative terapeutice în epilepsie

 Therapeutic alternatives in epilepsy

First published: 28 aprilie 2023

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Diet.1.1.2023.8019

Abstract

Epilepsy, being one of the most frequent neurological diseases, with a bimodal distribution in terms of age groups affected (5-9 years old and around 80 years old), requires a more careful approach in terms of complementary therapeutic possibilities. One of these is the ketogenic diet and its derivatives, which have been shown in studies to be effective in reducing the frequency of epileptic seizures, particularly in patients in whom drug therapy has failed to do so. However, the benefits of such diets need to be matched to the specific age groups and special needs of the patients, which mean tailoring the diet to the patient’s specific macro- and micronutrient requirements, daily physical activity and comorbidities. The personalization of the ketogenic diet of the patient with epilepsy should take into account all the patient’s clinical and paraclinical data and should not be applied solely on the basis of clinically proven efficacy in reducing epileptic seizures.

Keywords
epilepsy, ketogenic diet, Atkins diet, nutritional counselling, epileptic seizure

Rezumat

Epilepsia, fiind una din cele mai frecvente boli neurologice, cu o distribuţie bimodală la grupele de vârstă afectate (5-9 ani şi în jurul vârstei de 80 de ani), necesită o abordare mai atentă în ceea ce priveşte posibilităţile terapeutice complementare. Una dintre acestea este dieta ketogenică, cu derivatele ei, care şi-a dovedit eficienţa, pe baza studiilor, în reducerea frecvenţei crizelor epileptice, în special la pacienţii la care terapia medicamentoasă nu a reuşit acest lucru. Beneficiile unor astfel de diete trebuie însă corelate cu specificul grupelor de vârstă şi cu nevoile speciale ale pacienţilor, ceea ce impune personalizarea dietei conform necesarului de macro- şi micronutrienţi specifici perioadei de viaţă a pacientului, activităţii fizice zilnice şi comorbidităţilor acestuia. Personalizarea dietei ketogenice a pacientului cu epilepsie trebuie să ţină cont de toate datele clinice şi paraclinice ale pacientului şi nu trebuie aplicată doar pe baza eficienţei dovedite clinic în ceea ce priveşte reducerea crizelor epiletice.

Introducere

Epilepsia reprezintă una dintre cele mai frecvente boli neurologice, care afectează aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel mondial, cu toate că majoritatea persoanelor care prezintă o criză nu vor dezvolta neapărat şi forma cronică a bolii. Conform literaturii de specialitate, probabilitatea de a avea o singură criză în timpul vieţii este de 10%(1). Referitor la incidenţa epilepsiei, aceasta este între 50,4 şi 81,7 la 100000 de persoane pe an(2). Prevalenţa epilepsiei este în creştere, având în vedere că a crescut supravieţuirea în cazul traumatismelor cranio-cerebrale grave, al accidentelor vasculare şi al infecţiilor intracraniene, precum şi în cazul tumorilor cerebrale primare sau secundare(3). Există o discrepanţă semnificativă în ceea ce priveşte prevalenţa şi incidenţa epilepsiei în ţările cu venituri mari faţă de cele cu venituri mici, ţările cu venituri mici fiind mult mai afectate(4,5). Câţiva factori care ar putea explica această discrepanţă sunt incidenţa mai mare a infecţiilor parazitare şi frecvenţa mai crescută a traumatismelor cranio-cerebrale, în absenţa unui tratament adecvat. Cel mai important factor, care joacă un rol important în prevalenţa crescută a epilepsiei în ţările în curs de dezvoltare, rămâne însă lipsa medicamentelor anticonvulsivante. Deşi au fost introduse pe piaţă mai multe anticonvulsivante noi în ultimele decenii, chiar şi cele mai ieftine sunt indisponibile în ţările în curs de dezvoltare(3).

Epilepsia nu afectează în mod egal toate vârstele, ci are un caracter de distribuţie bimodal, cu un vârf la vârsta de 5-9 ani şi un al doilea vârf în jurul vârstei de 80 de ani. În ceea ce priveşte prevalenţa epilepsiei în funcţie de sex, nu s-a observat nicio diferenţă(6,7).

Provocări în diagnostic

Definiţia epilepsiei se bazează pe criterii clinice combinate cu cele epidemiologice şi include următoarele: pacienţii cu două sau mai multe crize neprovocate sau reflexe care sunt la o distanţă de mai mult de 24 de ore între ele; pacienţii cu o criză neprovocată sau o criză reflexă care au o probabilitate de peste 60% de a suferi alte crize sau convulsii în următorii 10 ani (de exemplu, pacienţii cu o leziune structurală cunoscută, cum ar fi un accident vascular cerebral, traumatism cerebral sever sau infecţie intracraniană); pacienţii cu una sau mai multe crize în contextul unui sindrom de epilepsie bine definit (de exemplu, sindromul de epilepsie din copilărie)(8,9).

După unul sau mai multe evenimente paroxistice care sugerează o criză epileptică, se recomandă ca pacienţii să fie supuşi unei evaluări clinice amănunţite şi unui plan de investigaţii în mai multe etape, incluzând evaluarea istoricului medical, a istoricului fizic, examen EEG şi neuroimagistic(10). Primul pas spre diagnosticarea corectă a epilepsiilor este de a stabili dacă un eveniment clinic paroxistic a fost de fapt o criză epileptică sau altceva. Diagnosticul diferenţial include toate cauzele de afectare episodică a conştiinţei, aberaţii ale funcţiei mentale, căderi, fenomene senzoriale/motorii şi mişcări convulsive generalizate, care sunt simptome comune de prezentare a crizelor epileptice. Acest lucru este adesea uşor pentru medicii instruiţi în mod adecvat în recunoaşterea diferitelor forme de crize epileptice, care sunt capabili să obţină un istoric clar al evenimentelor de la pacient şi de la martori. Cu toate acestea, chiar şi cei mai experimentaţi epileptologi au de fiecare dată mari dificultăţi în a ajunge la un diagnostic fără echivoc din diverse motive, precum prezentările atipice ale crizelor, date anamnestice inadecvate sau suprapunerea manifestărilor simptomatice. Diagnosticul greşit în epilepsii, dacă luăm în considerare dimensiunile şi consecinţele sale, reprezintă o problemă medicală de importanţă majoră. Tulburări comune şi chiar fenomene normale pot imita crize epileptice şi, invers, anumite tipuri de crize epileptice pot imita simptome ale altor boli. Diagnosticul greşit are repercusiuni grave. Pacienţii cu tulburări neepileptice diagnosticaţi în mod incorect ca având crize epileptice riscă să fie trataţi greşit cu medicamente antiepileptice şi, de asemenea, să li se refuze un tratament specific şi posibil esenţial pentru viaţa lor. În mod similar, pacienţii cu crize epileptice diagnosticate în mod eronat ca fiind migrene, encefalite sau alte evenimente paroxistice neepileptice sunt susceptibili de a fi gestionaţi greşit cu tratamente inadecvate şi, de asemenea, privaţi de terapii specifice(11).

Modalităţi de tratament

Tratamentul clasic al epilepsiei include terapia farmacologică, terapia chirurgicală, respectiv stimularea nervului vag. În ciuda acestor terapii, aproximativ 30% dintre pacienţi nu au crizele controlate în mod suficient şi devin rezistenţi la medicamente(12). Cu toate că cercetările în domeniul epilepsiei sunt în continuă desfăşurare, mecanismele acestei boli nu au fost complet elucidate, motiv pentru care încă nu a fost dezvoltat un plan terapeutic eficient pentru toţi pacienţii.

Pacienţii cu epilepsie rezistentă la tratament sunt dependenţi de îngrijirea familiei şi a prietenilor, precum şi de profesioniştii din domeniul sănătăţii, cum ar fi asistenţii sociali, neurologii şi psihologii. Epilepsia necontrolată are un impact negativ asupra calităţii vieţii celor care suferă de această boală, dar şi a celor care îi îngrijesc(13).

Terapia nonfarmacologică în epilepsie

Încercările de a folosi metode dietetice pentru tratarea epilepsiei – în special pentru controlul crizelor prin postul susţinut – datează încă de pe vremea lui Hipocrate(14). La începutul anilor 1920, cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în grăsimi ar putea controla crizele epileptice fără o privare calorică semnificativă. De aici a apărut dieta ketogenică, a cărei caracteristică este producerea de corpi cetonici (ß-hidroxibutirat [BHB], acetoacetat [ACA] şi acetonă) de către ficat(15). Scopul este de a imita un post sau starea de înfometare fără a priva organismul de caloriile necesare pentru a susţine creşterea şi dezvoltarea(18,19). Dieta ketogenică este compusă dintr-un raport de macronutrienţi de 4:1 (4 grame de grăsime la fiecare 1 gram de proteine plus carbohidraţi combinaţi), mutând astfel sursa calorică predominantă a alimentaţiei de la carbohidraţi la grăsimi(20).

Pentru a creşte flexibilitatea, au fost dezvoltate inclusiv variante mai puţin stricte ale dietei ketogenice, cum ar fi dieta Atkins modificată şi combinaţiile acestor diete cu uleiuri de trigliceride cu lanţ mediu. Dietele ketogenice cu raporturi mai mici de 3:1, 2:1 sau 1:1, denumite în unele studii diete ketogenice modificate, sunt alese pe baza vârstei, a toleranţei individuale, a nivelului de cetoză vizat şi în funcţie de cerinţele de proteine(21). Dieta Atkins modificată, introdusă în practică în anul 2003, utilizează o limită netă de carbohidraţi de 10-20 g/zi (la adulţi, de obicei 20 de grame pe zi), ceea ce este aproximativ echivalent cu un raport de 1:1 până la 2:1 între grăsimi şi proteine plus carbohidraţi(22,23).

Varianta dietei ketogenice care încorporează trigliceride cu lanţ mediu, cum ar fi acidul capric şi caproic, furnizate de uleiul de nucă de cocos şi/sau de sâmburi de palmier ca supliment alimentar, permite un aport mai mare de carbohidraţi şi proteine, ceea ce poate îmbunătăţi complianţa(24). În plus, există un interes tot mai mare în ceea ce priveşte utilizarea terapeutică a suplimentelor alimentare ketogenice, cum ar fi esterii cetonici, ca un potenţial înlocuitor al dietelor ketogenice.

Dieta ketogenică se recomandă a fi luată în considerare la pacienţii care nu au un răspuns adecvat la terapia medicamentoasă cu două antiepileptice bine selecţionate şi bine dozate. Prin urmare, neurologii pot recomanda terapii prin dietă pentru a oferi un mai bun control al crizelor. Dieta ketogenică reprezintă un tratament de ultimă instanţă pentru mulţi pacienţi cu epilepsie rezistentă la tratamentele de rutină. Trebuie recunoscut faptul că, în ciuda dezvoltării de noi medicamente antiepileptice în fiecare an, la aproximativ o treime dintre pacienţi, terapia medicamentoasă nu este pe deplin eficientă(13).

Tratamentul cu dietă ketogenică este o terapie non-farmacologică, utilizată la nivel mondial, în special în rândul copiilor cu epilepsie greu de controlat. Acest tip de dietă a fost folosit încă din anii 1921, cu modificări minore în ultimii ani(12). Aceasta presupune o dietă foarte bogată în grăsimi şi săracă în carbohidraţi, reducând carbohidraţii la mai puţin de 10%(16). Această restricţie declanşează o schimbare sistemică de la metabolismul glucozei către metabolismul acizilor graşi care produc corpi cetonici ca substraturi pentru energie. Dieta ­ketogenică ­furnizează proteine suficiente pentru creştere şi dezvoltare. Energia este furnizată în principal din grăsimile din alimentaţie şi prin utilizarea grăsimii corporale. Dieta ketogenică este un model biochimic al postului, care induce utilizarea corpilor cetonici ca sursă de energie pentru creier în locul glucozei. Pentru mulţi pacienţi epileptici refractari la terapiile medicamentoase, tratamentul dietetic promite să îmbunătăţească calitatea vieţii, cu o scădere semnificativă a frecvenţei crizelor. Din acest motiv, se observă în prezent o creştere a utilizării globale a dietei ketogenice.

Reuşita în implementarea acestei diete depinde de sprijinul activ al echipei de îngrijire din domeniul sănătăţii, al sistemului social şi educaţional şi, în cele din urmă, de familie. Dieta ketogenică necesită un regim alimentar şi medical strict, cu controale medicale regulate, din cauza restrictivităţii sale şi a efectelor secundare(13,17).

Rolul dieteticianului

Efectele benefice ale dietei ketogenice în reducerea crizelor epileptice, dovedite şi susţinute de studii, relevă importanţa consilierii nutriţionale ca act medical conex. Adaptarea acestei diete, prin formele sale care şi-au dovedit eficienţa, la nevoile nutriţionale ale pacientului, în funcţie de vârsta şi comorbidităţile acestuia, face consilierea nutriţională să fie un echilibru între ştiinţă şi artă.

Cele două vârfuri ale incidenţei, primul la vârsta de 5-9 ani şi al doilea în jurul vârstei de 80 de ani, arată importanţa adaptării dietei ketogenice la particularităţile necesarului caloric al pacientului. Astfel, pentru prima grupă de pacienţi, dieta trebuie să asigure nu doar necesarul caloric creşterii şi dezvoltării normale a copilului, ci şi aportul de macro- şi micronutrienţi necesar activităţii intelectuale şi fizice specifice acestei grupe de vârstă şcolară. În cazul pacienţilor din a doua grupă de vârstă, fiind vorba de persoane cu vârsta medie de 80 de ani, trebuie avute în vedere comorbidităţile lor, potenţialul iatrogen al medicaţiei cronice, al interacţiunilor medicamentoase, dar şi posibilităţile de masticaţie ale pacientului. Cel mai frecvent, la această categorie de vârstă, dezechilibrele metabolice apar pe fondul hidratării insuficiente a pacienţilor şi al alimentaţiei dificile din cauza unor probleme de dentiţie.

Dieteticianul are misiunea de a adapta specificul unor diete în funcţie de nevoile metabolice complexe ale pacientului, determinate nu doar de patologiile acestuia, ci şi de statusul lor metabolic şi preferinţele alimentare, corelate cu statutul social. Consilierea nutriţională adecvată poate avea succes, chiar dacă s-a ţinut cont de toate aspectele enumerate, doar dacă există sprijinul familiei şi complianţa acesteia pentru susţinerea unui astfel de stil de viaţă, deoarece ambele grupe de vârstă la care vorbim de o incidenţă crescută a epilepsiei, 5-9 ani, respectiv 80 de ani, sunt grupe de vârstă vulnerabile, dependente de obicei de membrii familiei, în ceea ce priveşte procurarea şi prepararea hranei.  

 

Conflict de interese: niciunul declarat

Suport financiar: niciunul declarat
Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY. 

Bibliografie

  1. WHO Epilepsy: A public Health Initiative. Geneva: World Health Organization; 2019.

  2. Beghi E, Giussani G, Nichols EGBD. Epilepsy Collaborators et al; Global, regional, and national burden of epilepsy, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet Neurol. 2019;18(04):357–375.

  3. Falco-Walter J. Epilepsy-Definition, Classification, Pathophysiology, and Epidemiology. Semin Neurol. 2020 Dec;40(6):617-623. doi:10.1055/s-0040-1718719. Epub 2020 Nov 5. PMID:33155183.

  4. Ngugi AK, Bottomley C, Kleinschmidt I, Sander JW, Newton CR. Estimation of the burden of active and life-time epilepsy: a metanalytic approach. Epilepsia. 2010;51(05):883–890.

  5. Hauser WA, Annegers JF, Kurland LT. Incidence of epilepsy and unprovoked seizures in Rochester, Minnesota: 1935-1984. Epilepsia. 1993;34(03):453–468.

  6. Cloyd J, Hauser W, Towne A, et al. Epidemiological and medical aspects of epilepsy in the elderly. Epilepsy Res. 2006;68(Suppl 1):S39–S48.

  7. Neligan A, Hauser WA, Sander JW. Chapter 6: The epidemiology of the epilepsies. In: Stefan H, Theodore WH, eds. Handbook of Clinical Neurology, Vol. 107. Amsterdam: Elsevier; 2012;113–133.

  8. Fisher RS, Acevedo C, Arzimanoglou A, et al. ILAE Official Report: A practical clinical definition of epilepsy. Epilepsia. 2014;55:475–482.

  9. Hauser WA, Rich SS, Lee JR-J, Annegers JF, Anderson VE. Risk of recurrent seizures after two unprovoked seizures. N Engl J Med. 1998;338:429–434.

  10. Devinsky O, Vezzani A, O’Brien TJ, Jette N, Scheffer IE, de Curtis M, Perucca P. Epilepsy. Nat Rev Dis Primers. 2018 May 3;4:18024. doi:10.1038/nrdp.2018.24. PMID:29722352.

  11. Panayiotopoulos CP. The Epilepsies: Seizures, Syndromes and Management. Oxfordshire (UK): Bladon Medical Publishing; 2005. Chapter 1, Clinical Aspects of the Diagnosis of Epileptic Seizures and Epileptic Syndromes.

  12. Pluta R. The ketogenic diet for epilepsy therapy in children: Quo vadis? Nutrition. 2011;27:615–616.

  13. Ułamek-Kozioł M, Czuczwar SJ, Januszewski S, Pluta R. Ketogenic Diet and Epilepsy. Nutrients. 2019 Oct 18;11(10):2510. doi:10.3390/nu11102510Lennox WG, Cobb S. Epilepsy: from the standpoint of physiology and treatment. Medicine. 1928;7(2):105-290..

  14. Peterman M. The ketogenic diet in the treatment of epilepsy: a preliminary report. Am J Dis Child. 1924;28:28-33.

  15. Rusek M, Pluta R, Ułamek-Kozioł M, Czuczwar SJ. Ketogenic diet in Alzheimer’s disease. Int J MolSci. 2019;20,16.

  16. Ułamek-Kozioł M, Pluta R, Bogucka-Kocka A, Czuczwar SJ. To treat or not to treat drug-refractory epilepsy by the ketogenic diet? That is the question. Ann Agric Environ Med. 2016;23:646–649.

  17. McNally MA, Hartman AL. Ketone bodies in epilepsy. JN eurochem. 2012;121(1):28–35

  18. Cervenka MC, Kossoff EH. Dietary treatment of intractable epilepsy. Continuum (Minneap Minn) [Internet]. 2013;19(June): 756–66. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23739109

  19. McDonald TJW, Cervenka MC. Ketogenic Diets for Adult Neurological Disorders. Neurotherapeutics. 2018 Oct;15(4):1018-1031. doi:10.1007/s13311-018-0666-8. PMID:30225789; PMCID:PMC6277302.

  20. Zupec-Kania BA, Spellman E. An overview of the ketogenic diet for pediatric epilepsy. Nutr Clin Pract. 1998;23(6):589–96.

  21. Kossoff EH, Rowley H, Sinha SR, Vining EPG. A prospective study of the modified Atkins diet for intractable epilepsy in adults. Epilepsia. 2008;49(2):316–9

  22. Cervenka MC, Terao NN, Bosarge JL, Henry BJ, Klees AA, Morrison PF, et al. E-mail management of the modified Atkins diet for adults with epilepsy is feasible and effective. Epilepsia. 2012;53(4):728–32.

  23. Neal EG, Cross JH. Efficacy of dietary treatments for epilepsy. J Hum Nutr Diet. 2010;23(2):113–9.

Articole din ediţiile anterioare

REVIEW | Ediţia 4 4 / 2023

Rolul şi importanţa consilierii nutriţionale la pacienţii cu atac vascular cerebral

Remus Sebastian Şipoş, Emese Orban

Atacul vascular cerebral (AVC) reprezintă o patologie a cărei apariţie poate fi generată de o serie de factori de risc modificabili şi nemodificabi...

20 decembrie 2023