Asociaţia Română de Homeopatie şi Gemoterapie (ARGH) se reuneşte la a IX-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie din acest an, celebrând 100 de ani de la naşterea „părintelui“ gemoterapiei, dr. Pol Henry.

Născut pe 22 octombrie 1918, în Profondeville – Belgia şi trecut în nefiinţă în 7 octombrie 1988, Pol Henry a fost un medic dedicat înţelegerii pacienţilor săi, preocupat de natură şi de misterele ei şi fascinat mai ales de energia şi forţa mugurilor, capabili să menţină viaţa şi să dezvolte un arbore întreg. 

Îşi petrece mult timp în natură, studiind aprofundat plantele, precum şi în laborator, pentru a găsi formula ideală pentru a putea „conserva“ şi extrage esenţa substanţelor active din ţesturile tinere de plantă şi pentru studierea mecanismelor de acţiune a acestora asupra ţesturilor bolnave. 

Şi-a publicat primele rezultate ale cercetărilor în 1959, în Analele homeopatiei din Normandia, iar ulterior a lucrat intens la studierea a numeroase specii de plante, unele care nu au fost folosite în fitoterapia tradiţională. 

În acest an aniversar, la conferinţa noastră dorim să aducem un omagiu şi recunoştinţa noastră acestei personalităţi medicale care le-a deschis multor medici şi farmacişti drum spre o nouă cunoaştere, o nouă perspectivă, nu numai în abordarea terapeutică a pacienţilor, ci şi spre înţelegerea mai profundă a tainelor şi forţei naturii, ascunsă în muguri. 

Sper ca acest gest al nostru să ajungă până departe în Univers, ca un dar izvorât din recunoştinţa pentru întreaga învăţătură şi cunoaştere lăsate de dr. Pol Henry, după mulţi ani de trudă.

Dacă orice domeniu nou îşi cere timpul de învăţare şi înţelegere, noi, prin apartenenţa la poporul român, toate aceste „taine“ ale naturii le-am asimilat cu multă uşurinţă, pentru că bunii şi străbunii noştri au lăsat în adâncurile noastre cele mai profunde, în ADN-ul nostru, toată dragostea lor pentru codri, care i-au protejat de atâţia vrăjmaşi, pentru natură, care i-a hrănit şi le-a vindecat şi trupul, şi rănile sufleteşti. 

Marea Unire este al doilea şi primul şi cel mai important moment aniversar din acest an, pentru că sărbătorim 100 de ani de când, asemenea modelului mugurilor, învăţăm că fiecare dintre noi este diferit dar important, şi numai împreună suntem puternici şi putem să ne păstrăm intactă integritatea noastră naţională. Prin studierea gemoterapiei şi transmiterea informaţiilor către mulţi medici şi farmacişti, am încercat să insuflăm toată această dragoste şi măreţie sufletească a poporului român celor care şi-au deschis inimile pentru această cunoaştere. Ca medici şi farmacişti, avem datoria morală să readucem sănătatea trupească şi sufletească acestui neam atât de încercat.

Acest an dublu aniversar înseamnă pentru ARGH recunoştinţă pentru creatorul gemoterapiei şi dragoste nesfârşită pentru neamul nostru.