Christina Hesse a crescut printre vase fumurii și sticluțe cochete, fascinată de mama ei, astăzi în vârstă de 87 de ani, și de colegele acesteia, care preparau zi și noapte medicamente în cele două recepturi ale Farmaciei 13 din Craiova. „Pe mine m-a impresionat. Ele făceau o grămadă de medicamente în farmacie, pentru că nu se găseau la vremea aceea. Cred că farmacistele de acum nu își imaginează câte medicamente erau făcute de farmaciste, cu mâna“, povestește Christina, care mult timp nu s-a gândit că această imagine din copilărie o va determina să înceapă o afacere în industria cosmetică, 40 de ani mai târziu.

Farmacia 13 era cea mai mare din Craiova, avea 14 încăperi și două recepturi. Aici, mama ei, Maria Ardelean, fusese numită dirigintă, după două stagii în orașele Făgăraș și Târgu Cărbunești și după absolvirea Facultății de Farmacie din Cluj, promoția 1956.

A lansat o gamă de creme cosmetice la 84 de ani

Câteva decenii mai târziu, dintr-o întâmplare, Christina Hesse avea să-și aducă aminte că mama ei își preparase toată viața, singură, cremele pentru uz personal și, de aici, avea să se aprindă scânteia unei noi afaceri și pasiuni. „Mă aflam la Berlin în vizită la fiica mea. Am intrat împreună într-un magazin de produse cosmetice și fiica mea a insistat să îmi cumpere o cremă din gama ei preferată, Aesop. Când am simțit mirosul produsului respectiv, mi-a adus aminte instant de cremele mamei. Și mi-am zis că acesta ar putea fi drumul în afaceri. M-am întors la Nürnberg, unde locuiam cu familia de mulți ani, și am întrebat‑o pe mama dacă mai știe să facă loțiuni și creme. Ceea ce îți dai seama că a enervat-o“, povestește amuzată Christina.

A urmat o toamnă întreagă în care fosta farmacistă i-a predat fiicei sale secretele și rețetele de altădată. „Și așa am început să facem creme, am început să citesc foarte mult și să înțeleg ce se întâmplă în cosmetica modernă. Am aflat că aproape toate produsele premium sunt în procent de 100% sintetice. Dacă vă uitați pe ingrediente, o să vedeți că aproape niciun ingredient nu este de origine naturală“, explică Christina.

Pasiunea pentru business

În anii de după revoluție, Christina Hesse a lucrat în industria de import-export. Vindea utilaje second-hand românilor care voiau să își deschidă un business, profitând de piața liberă. „Oameni curajoși și întreprinzători care își riscau tot, casa lor, casa părinților, făceau credite, veneau să cumpere utilaje și își începeau un business. Așa era, Estul Sălbatic! Foarte mult timp am vândut utilaje pentru industria pâinii, utilaje second-hand aduse din Germania, pentru că erau foarte mulți români care nu aveau bani, dar voiau să facă ceva. De la pâine la biscuiți și zaharoase, practic eu am adus prima linie de covrigei germani în România.“

A lucrat într-o lume a bărbaților, în care a răzbit tocmai datorită curiozității sale și dorinței de a înțelege totul de-a amănuntul, înainte de a acționa. „Businessul era, în anii ’90, o lume a bărbaților și industria de utilaje, mai ales. Toți șefii de achiziție erau bărbați, iar eu, nefiind inginer de meserie, nici nu aveam mare credibilitate în rândul lor, dar reușeam să o câștig. Sunt un om foarte curios și nu am vândut niciodată ceva ce nu am înțeles.“

Această curiozitate a motivat-o să învețe cum să prepare creme după rețetele mamei ei și să se documenteze constant despre ce se întâmplă în industria cosmetică.

A luat-o de la capăt în Germania

În 1986, farmacista Maria Ardelean a avut curajul să se mute în Germania, în speranța unui viitor financiar mai bun pentru familia sa. Ajunsă în Nürnberg, la 57 de ani, a urmat cursuri de specializare în cadrul facultății germane și a reușit să își echivaleze studiile. A mai lucrat încă patru ani ca farmacistă în Germania, unde vârsta de pensionare era mai avansată decât în România la acea vreme. „Examenul de echivalare a fost destul de complicat, pentru că totul era în limba respectivă, și tehnica farmaceutică, și legislația. În farmacia noastră din Craiova aveam în total 400 de produse, iar în Germania erau mii și mii.

Plus contactul cu publicul, o altă diferență. Ni se spunea: „Zâmbiți mereu, uitați-vă pe rețetă și spuneți-i pacientului pe nume.“ Deci exista o conduită foarte severă. Foarte diferit de cum era pe vremea aceea la noi în țară. Și la noi era respect pentru pacient, dar nu la modul comercial“, povestește Maria Ardelean despre diferențele dintre cele două sisteme.

Fosta farmacistă recunoaște că nu s-a gândit la posibilitatea de a-și începe un business propriu. „M‑am dus la facultate pentru că voiam să îmi rezolv problemele financiare; a fost foarte greu după război. M-am gândit că farmacologia este un domeniu potrivit pentru o femeie și, după aceea, mi-a plăcut.“

Casa cochetă din Ferentari

La trei ani de la lansarea gamei NN Cosmetics, cremele se produc, în continuare, în cele două camere curate și cochete din casa familiei.

Nu ai bănui că, în spatele unui gard din cartierul Ferentari, se ascunde o casă cochetă unde două femei, mamă și fiică, și câțiva angajați plămădesc cu drag creme și unguente după rețete testate de-a lungul a 60 de ani. Toate sunt făcute manual și așa vor rămâne.

„Nu vrem să ajungem industrie, pentru că nu o să mai putem să lucrăm cum o facem acum, când totul este handmade. De aceea, câteodată, poate nici cremele nu sunt identice, pentru că sunt lucrate de oameni, nu de mașini. De multe ori, am aruncat câte un lot, dacă ceva nu era cum trebuie. Pentru că am mai avut probleme cu materia primă“, povestește Christina Hesse.

Cremele și loțiunile NN Cosmetics sunt făcute din ingrediente naturale, termenul de valabilitate fiind de 6 luni. „Facem și produse personalizate pentru clientele care vor fără conservanți, dar ele știu că termenul de valabilitate este de numai 4-6 săptămâni pentru aceste produse“, explică Christina.

În vremurile de altădată, cocheta farmacistă Maria Ardelean folosea numai ingrediente naturale pentru a fabrica unguente și creme. Atunci, motivul era simplu, numai acestea se găseau în perioada austeră a comunismului. „Lanolină, ceară de albine, untul de cacao, uleiuri, emulgator, apă, vitamine luam din farmacie, vitamina A și vitamina F. Atât! Acestea erau cremele“, povestește ea.

Chiar și femeile de la țară veneau căutând cremele farmacistei Mariei Ardelean, în speranța unui ten mai alb, după cum era moda vremii. „Atunci aveam și creme mai drastice, care conțineau un pic de acid salicilic. Vestita cremă Maria, foarte căutată în generația mea, care conținea și o sare de mercur și albea tenul.

Făceam foarte multe în receptură, pentru că industria, pe vremuri, era deficitară și lipseau multe produse de larg consum, cum ar fi extraveralul sau romerganul pentru copii. Și noi le făceam de la zero. De fapt, aceasta este adevărata practică farmaceutică.

Unele farmaciste, foste colege cu mine, au rămas foarte dezamăgite de cum merg lucrurile acum. Erau dezamăgite că acest aspect s-a șters, s-a minimalizat“, povestește Maria Ardelean despre vremurile în care farmacistele cântăreau și amestecau ingredientele, producând zeci de medicamente în receptură.

Reportaj realizat de
Ana Dumbără