Alergiile sunt reacţii respiratorii, digestive, cutanate sau sistemice la stimuli relativ mici, care teoretic nu ar trebui să producă acest fel de reacţii. Când totuşi acestea apar, înseamnă că ceva se întâmplă cu reactivitatea organismului.

Cauzele pot fi multiple: oboseală intensă şi suprasolicitare intelectuală, emoţională sau fizică (stări prelungite de oboseală, stări conflictuale prelungite), stare de teamă şi nesiguranţă interioară (mai ales la copii), şocuri şi traume emoţionale, în special dezamăgiri şi frustrări, care slăbesc rapid şi brusc apărarea organismului; şocuri fizice (intervenţii chirurgicale), alimentaţie dezordonată (cu alimente de origine animală în exces, băuturi acidulate, consum excesiv de cafea, produse cu conţinut ridicat de zahăr, care determină slăbirea rezistenţei organismului, demineralizare şi acidificare), condiţii de locuit improprii.

Combinaţia acestor motive, plus alte cauze individuale ale pacienţilor determină declanşarea patologiei alergice. Putem considera alergiile ca fiind semnale ale organismului, care ne indică faptul că acesta a fost abuzat, într-un fel sau în altul, şi are nevoie de atenţie, analiza stilului de viaţă, detoxificare, deparazitare, tonifiere.

Toate motivele de mai sus constituie un stres important asupra organismului, care afectează suprarenala, sistemul de răspuns la stres al organismului, şi ficatul.

Implicit, scade pragul de toleranţă al organismului la stimulii exteriori sau interiori atât de mult, încât acesta reacţionează la substanţe la care, teoretic, nu a reacţionat înainte (prin implicarea tuturor liniilor de apărare imună). Rezultă un dezechilibru al imunităţii atât la nivel local, cât şi general.

Gemoterapia are multe soluţii – extracte gemoterapice – pentru întărirea organismului şi tratamentul unei alergii, prin ridicarea „pragului de răspuns“ la stimuli, astfel încât mediul înconjurător să redevină prietenos, şi nu ameninţător.

Esenţială în tratamentul unei alergii este şi alimentaţia, precum şi adaptarea stilului de viaţă la posibilităţile fiziologice ale fiecărei persoane.

Respectarea organismului nostru, a corpului fizic, cu recunoaşterea nevoilor şi a ritmurilor biologice proprii, reprezintă principala metodă de prevenţie a alergiilor.

Iată câteva dintre gemoterapicele cu care se poate interveni în cazul alergiilor:

Extractul din muguri de coacăz negru, cu efect de tip „cortison-like“, susţine corticosuprarenala, este antiinflamator, antialergic, antialgic şi tonic general. Acesta este principalul extract gemoterapic recomandat în profilaxia şi tratamentul alergiilor, singur sau asociat cu alte gemoterapice.

Extractul din muguri de stejar este un alt produs important de stimulare a corticosuprarenalei. Este indicat în stări de oboseală intelectuală şi fizică marcată, până la epuizare. Pe lângă efectul tonic general, are acţiune antiinflamatoare şi poate fi combinat cu Extractul din muguri de coacăz negru în tratamentul unei alergii sistemice sau al oricărei alergii care apare la o persoană suprasolicitată, epuizată sau stresată.

Extractul din mlădiţe de rozmarin este atât un remediu de „curăţare“ a ficatului, vezicii biliare şi tubului digestiv, cât şi un stimulator al corticosuprarenalei, cu acţiune tonică generală asupra organismului. Poate fi foarte util în forme de alergie cronică, mai ales în alergii digestive, dar şi în alergii cutanate şi alergii generale.

Extractul din mlădiţe de măceş, cu acţiune antiinflamatoare, antialergică, este recomandat în alergii respiratorii. Este remediul gemoterapic al inflamaţiilor locale recidivante, având şi acţiune vitaminizantă şi de refacere osoasă.

Extractul din muguri de mesteacăn pufos este un drenor excelent al ţesuturilor infiltrate cu reziduuri metabolice. Mugurii de mesteacăn stimulează apărarea imunitară prin activarea globală a sistemului reticulo-endotelial. Este indicat în alergii respiratorii, dar şi în cele generalizate, în combinaţie cu alte preparate gemoterapice, a căror acţiune o potenţează.

Extractul din muguri de călin are efect bronhodilatator şi miorelaxant, cu recomandare şi în astmul alergic sau alergii respiratorii însoţite de bronhospasm.

Extractul din muguri de fag este principalul remediu gemoterapic indicat în hipogamaglobulinemie. Această scădere imunitară apare în diferite circumstanţe (emoţionale, fizice, după infecţii şi diferite boli) şi poate sta la baza unei reacţii alergice. Este recomandat îndeosebi în alergiile cronice.

Extractul din muguri de nuc are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă şi antibacteriană şi poate fi indicat în alergii cutanate de tip eczeme de toate tipurile. Se asociază frecvent cu Extractul din muguri de coacăz negru, dar poate fi asociat şi cu alte preparate gemoterapice.

Extractul din muguri de smochin este recomandat în alergii solare, în asociere cu gemoterapicele din muguri de coacăz negru şi muguri de tei argintiu.

Preparatul natural fito-gemoterapic Alectra, produs de Laboratoarele Plantextrakt, constituie o alternativă blândă pentru întărirea imunităţii organismului, pentru a realiza o protecţie eficientă împotriva alergiilor şi pentru a ameliora simptomatologia specifică diferitelor manifestări alergice (respiratorii, digestive, cutanate etc.).

Cele mai frecvente manifestări alergice sunt declanşate de alergenii sezonieri (polenul unor plante), care se prezintă ca: secreţii nazale apoase sau nas înfundat, strănuturi repetate, mâncărimi la nivelul nasului, al ochilor, al cerului gurii sau al gâtului, uneori însoţite de senzaţie de usturime sau durere. Unele persoane sunt alergice la polenul arborilor şi arbuştilor, alte persoane sunt alergice la polenul de graminee.

Există un calendar al tipurilor de polen, schematizat astfel:

  • februarie–aprilie: arin, castan, mesteacăn, plop, frasin, fag, salcie, salcâm, pelin, pătlagină;
  • mai–iunie: graminee (ovăz, secară, grâu, orz), stejar, castan, mesteacăn, soc, tei;
  • iulie–septembrie: urzică, pătlagină, tei, stejar, ovăz.

Preparatul Alectra conţine extract gemoterapic din muguri de coacăz negru şi extract fitoterapic din rădăcină de Astragalus membranaceus.

Are efect de cortizon natural, fără reacţii secundare, crescând puterea de apărare a organismului. Se administrează înainte de perioadele de expunere şi în timpul expunerii la alergenii sezonieri. În timp, poate diminua reacţiile alergice la contactul cu alergenii.

S-a demonstrat că extractul din muguri de coacăz negru determină creşterea nivelului corticosteroizilor, activatori ai răspunsului endogen în procesele inflamatorii (acţiunea „cortison-like“, amintită anterior, comportându-se ca un cortizon natural, fără a avea însă toxicitatea cortizonului). Activează şi stimulează 11-oxi-steroizii, inhibă catenele enzimatice care produc prostanoizi, inhibând astfel procesele inflamatorii, acţionează asupra granulocitelor eozinofile, reducând eozinofilia, previne sinteza şi eliberarea de histamină, împiedică scăderea nivelului adrenalinei şi are acţiune antioxidantă puternică.

Astragalus membranaceus este o leguminoasă considerată a fi una dintre cele mai valoroase plante medicinale din lume, folosită de peste 2000 de ani în medicina tradiţională chineză. Are efecte benefice importante: imunostimulator şi antialergic, adaptogen, antioxidant intracelular puternic, antianemic, antiedematos, protector pulmonar şi altele.

Mecanismele imunitare implicate sunt atât mecanisme nespecifice (stimulează funcţia de fagocitoză a macrofagelor), cât şi mecanisme specifice (activează limfocitele T, reglează nivelul de IgG).

Se consideră că IgG eliberate de către plasmocite (ca elemente imunitare specifice) intervin în procesul de opsonizare (favorizare a legării antigenului de macrofag) şi fagocitare a alergenului de către macrofage (elemente imunitare nespecifice), îmbunătăţind acţiunea macrofagului de a neutraliza alergenul.

Dacă până în urmă cu 20 de ani s-a insistat asupra specificităţii răspunsului imun, ca una dintre caracteristicile majore ale acestuia, în prezent nu se mai separă cele două căi de apărare imună. Cele două compartimente se intrică, finalizarea efectului pozitiv al extractului de Astragalus fiind realizată cu activitatea mixtă, atât prin instrumente nespecifice – fagocitoza, funcţie a macrofagului, celulă nespecifică, dar şi cu participarea specifică a IgG, totul interconectat pentru eficientizarea apărării imune.

Administrarea produsului se realizează cu ajutorul dispozitivului de pulverizare, pentru adulţi şi copii peste 12 ani: câte 3-5 pufuri de două ori pe zi, administrate direct în gură. Administrarea începe cu 4 săptămâni înainte de apariţia alergenilor şi se continuă în perioada de expunere.

În cazul unor stări acute se pot administra câte 3-5 pufuri de până la de 4 ori pe zi, timp de 7 zile, apoi se continuă cu doza de 3-5 pufuri de două ori pe zi, în perioada de expunere la alergeni.

Dacă simptomele nu dispar, este necesară consultarea medicului sau instituirea unui tratament medicamentos. Nu se recomandă administrarea în timpul sarcinii şi alăptării.

Câteva propuneri de scheme de administrare:

Alergii respiratorii

Rinită alergică trenantă, recidivantă (strănut, congestie nazală cu prurit, rinoree, lezarea mucoazei nazale):

Alectra – 4 pufuri de două ori pe zi, dimineaţa şi după-amiază

Extract din mlădiţe de măceş – 2 ml la prânz

Extract din muguri de carpen – 2 ml seara.

Febră de fân (prurit la nivelul nasului, al cavităţii orofaringiene, al ochilor; lăcrimare, strănut, secreţie nazală apoasă, foarte abundentă, apare wheezing)

Alectra – 4 pufuri de 2 ori pe zi, dimineaţa şi după-amiază

Extract din muguri de mesteacăn pufos – 2 ml la prânz

Extract din muguri de călin – 2 ml seara.

Alergie solară

Extract din muguri de coacăz negru – 2 ml dimineaţa

Extract din muguri de smochin – 2 ml la prânz

Extract din muguri de tei argintiu – 1-2 ml seara (pentru liniştire, în caz de prurit accentuat), minimum două săptămâni

De administrat profilactic, o lună, persoanelor cu piele sensibilă, înainte de o cură heliomarină (coacăz şi smochin).

Alergie alimentară

Extract din muguri de coacăz negru – 2 ml dimineaţa

Extract din mlădiţe de rozmarin – 2 ml la prânz

Extract din muguri de fag – 2 ml seara, dacă alergia este cronică.

Parazitozele intestinale, cauze ale unor alergii

Paraziţii intestinali sunt frecvent întâlniţi la copii, vârstnici şi adulţi cu probleme imunitare. Simptomele întâlnite într-o parazitoză intestinală: alergii la nivelul pielii, dureri abdominale mai ales în jurul buricului, balonări, vărsături, diaree, prurit la nivelul nasului sau anusului, dorinţa de dulce, apetit exagerat sau lipsa poftei de mâncare. Mai ales la copii întâlnim iritabilitate, nervozitate, agitaţie, dificultăţi de concentrare, tulburări de somn, spaime nocturne, bruxism (scrâşnesc din dinţi), lipsa poftei de mâncare, tuse rebelă, iritativă, facies parazitar (palizi, încercănaţi).

Împreună cu farm. Ovidiu Bojor, Laboratoarele Plantextrakt au realizat produsul fitoterapeutic Giardinophyt, activ pe mai multe tipuri de paraziţi intestinali (giardia, oxiuri, ascarizi), având acţiune antihelmintică, antimicrobiană şi carminativă.

Acesta conţine extracte de vetrice (antihelmintic puternic), propolis (antihelmintic, antimicrobian), cimbru de cultură (antihelmintic, antimicrobian, antifungic, protector gastric), seminţe de mărar (antihelmintic, acţionează şi asupra colicilor intestinale şi balonărilor care însoţesc de multe ori parazitozele), cuişoare (antihelmintic, antimicrobian).

Ca mod de administrare, două variante au prezentat eficacitate:

Se administrează 7 zile, pauză 7 zile şi se repetă din nou 7 zile administrarea; în intoxicaţiile masive se poate repeta de mai multe ori.

Sau, o altă propunere de administrare, este timp de 7 zile înainte şi 7 zile după luna plină, deci 14 zile consecutiv, o dată pe lună, 2-3 luni consecutiv. În perioadele de lună plină există un maximum de multiplicare a paraziţilor şi tratamentul este deosebit de eficient atunci.

În ceea ce priveşte dieta, este esenţială oprirea consumului de zahăr (care hrăneşte parazitul) şi, de asemenea, a consumului de lapte dulce, pe o perioadă de 2-3 luni.

Farmacistul Ovidiu Bojor ne recomandă următoarele plante cu proprietăţi vermifuge:

  • afine (oxiuri): cură de afine, câte 300-500g zilnic, cu consum minim de alte alimente;
  • alune (tenii): ulei de alune, câte o linguriţă în fiecare dimineaţă, 15 zile;
  • fragi, căpşune (oxiuri): 500g dimineaţa, fără a mai consuma altceva până la prânz;
  • lămâi (oxiuri): o lămâie cât mai bogată în seminţe se amestecă cu apă şi miere, se macerează la cald 2 ore, se stoarce şi se bea seara la culcare, cel puţin 5-6 zile;
  • măceşe (tenii): pulpă mărunţită amestecată cu miere în părţi egale, 2-3 linguriţe dimineaţa pe stomacul gol, cure de 10 zile;
  • măsline (antihelmintic general): ulei de măsline, 20-40 ml pe zi, 5-6 zile la rând;
  • dovleac (ascarizi, tenii): seminţe cojite şi zdrobite, luate dimineaţa în priză unică, 150-250g pentru adulţi, 100g la şcolari, 50g la copii mici, luate cu miere, după 1-2 ore se bea un ceai laxativ;
  • usturoi (antihelmintic general): 3-4 bulbi zdrobiţi se macerează la cald cu o cană de apă sau lapte în clocot, se lasă peste noapte; dimineaţa se bea întreaga cantitate, 3 săptămâni la rând.

Alergiile reprezintă afecţiuni a căror frecvenţă în rândul populaţiei este extrem de mare. Alegerea unei modalităţi de profilaxie şi tratament cu produse naturale trebuie să reprezinte o primă abordare terapeutică. De asemenea, în cazuri complicate, astfel de preparate pot constitui adjuvanţi eficienţi, pe care îi poate recomanda medicul.