Gemoterapia, prin intermediul celulelor stem vegetale – meristemul vegetal, celule multipotente, având ca efect echilibrarea (modularea) proceselor fiziologice – este modalitatea naturală, blândă, dar extrem de eficientă, pentru a depăși dezechilibrele cu care ne confruntăm primăvara, sub termenul generic de astenie de primăvară: oboseală, nervozitate, scăderea memoriei, uneori cefalee și palpitații.

Recomandările pot fi diferite, în funcție de vârstă, de starea generală de sănătate a organismului (prezența unor afecțiuni acute sau cronice), precum și de tipul de activitate pe care o desfășurăm.

Pentru copii, recomandarea în această perioadă a anului este de întărire a rezistenței organismului pentru a trece mai ușor peste starea de astenie. Propunem preparatul fito-gemoterapic complex Vitanemin – un sirop pentru copii, conținând extracte gemoterapice de brad și tamarix (cătină roșie) care susțin metabolismul fosfo-calcic și stimulează producerea de globule roșii, precum și extracte fitoterapice din fructe de coacăz negru, măceș și afin, care cresc vitalitatea organismului. Este un preparat care li se poate administra copiilor în cure periodice, susținând procesul de creștere și de dezvoltare armonioasă, precum și refacerea organismului în convalescență.

Pentru copiii care merg la școală și pentru studenți recomandăm primăvara o cură cu extracte gemoterapice din muguri de coacăz‑negru – Ribes nigrum MG=D1, dimineața, și semințe de mesteacăn – Betula verrucosa semi MG=D1, după-amiaza. Coacăzul‑negru susține organismul prin creșterea rezistenței la stres (acționează asupra suprarenalei), iar semințele de mesteacăn au efect tonic asupra sistemului nervos, cu recomandare în dificultăți de concentrare.

Pentru copiii de peste 7 ani și pentru adulți, o altă opțiune este preparatul complex Polygemma 8 – astenie psiho-fizică/memorie, cu proprietăți revitalizante la nivel fizic și psihic, util și în stări de astenie mintală. Complexul fito-gemoterapic conține extract din rădăcină de ginseng siberian – Eleutherococcus senticosus, cu proprietăți imunostimulante și adaptogene recunoscute, și extracte gemoterapice din muguri de stejar, mlădițe de rozmarin și semințe de mesteacăn, cu efecte tonice la nivel hepatic (ficatul fiind organul-cheie în producția de energie pentru organism) și al sistemului nervos. O cură de două săptămâni va readuce vitalitatea organismului, efectul manifestându-se de la primele administrări.

Pentru persoanele care au avut de curând o afecțiune acută ar fi recomandată, pentru a nu trece printr-o convalescență prelungită, generată și de astenia de primăvară, administrarea, 20-30 de zile, a două extracte gemoterapice: din muguri de porumbar – Prunus spinosa MG=D1, tonic și reactivator metabolic, și cel din mlădițe de măceș – Rosa canina MG=D1, vitaminizant și tonic al sistemului nervos (s-a constatat că neutralizează tiramina, aminoacidul considerat a fi factorul cauzal al cefaleei). Efectul benefic al gemoterapicului din muguri de porumbar îl veți constata de fiecare dată, în administrare după tratamente medicamentoase, pentru reechilibrarea organismului, având ca rezultat o convalescență ușoară și de scurtă durată.

Pentru persoanele vârstnice, principalul gemoterapic recomandat pentru o cură de primăvară este Extractul din mlădițe de sequoia – Sequoia gigantea MG=D1, arborele milenar, ale cărui țesuturi vegetale tinere au o pronunțată acțiune antiastenică. Acesta se poate asocia cu gemoterapicul din muguri de ginkgo – Ginkgo biloba MG=D1, cu efect benefic asupra circulației cerebrale, reducând fenomenele de senescență și degradare a funcțiilor intelectuale, care se pot accentua primăvara.

Un alt preparat gemoterapic pe care îl puteți completa la cura de primăvară pentru susținerea organismului și reducerea manifestărilor asteniei de primăvară, este Extractul gemoterapic din muguri de măr pădureț – Malus sylvatica MG=D1, mai nou în oferta bogată de gemoterapice a laboratoarelor Plantextrakt.

Acesta este foarte util persoanelor care prestează munci intelectuale solicitante, fortificând nervii și memoria. Se recomandă în acest caz o cură de 1-2 luni. Se poate asocia cu gemoterapicul din semințe de mesteacăn – Betula verrucosa semi MG=D1, cu care acționează sinergic.

Efectul său se extinde asupra întregului organism, fiind un bun protector vascular, care reglează tensiunea și permeabilitatea vasculară, repară și regenerează peretele capilarelor, reducând tulburările vasomotorii, fiind și un puternic antioxidant. Mugurii din măr au și acțiune depurativă (detoxificantă) profundă și alcalinizantă, fiind gemoterapicul optim pentru o cură periodică de reechilibrare a întregului organism.

Aveți grijă de organismul cu care v-a înzestrat natura și aveți încredere în gemoterapie!

Să aveți o primăvară frumoasă!