Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le auzim atunci când suntem împreună cu colegi farmacişti este: „Cum mai sunt studenţii acum?”

Răspunsul nostru este, desigur, individualizat, determinat de numărul de activităţi comune extracurriculare pe care le avem împreună. Cu cât creşte numărul acestora, cu atât ajungem să înţelegem şi să apreciem mai corect ceea ce facultatea de Farmacie are, indiferent de centrul universitar în care se situează: minţi, inimi tinere, energie şi dorinţă de a face.

Suntem în perioada în care studenţii din toată ţara se întâlnesc la Congresul Naţional al Studenţilor Farmacişti din România, ediţia a XVII-a. Evenimentul din acest an este realizat de Organizaţia Studenţilor Farmacişti Cluj-Napoca, cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”. Ceea ce îşi propun să arate tinerii colegi „este importanţa profesiei de farmacist şi seriozitatea cu care ne vom construi cariera de specialist în domeniul sănătăţii”.

Societăţile constituite din studenţii facultăţilor de Farmacie din România sunt parte a federaţiei Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR), a European Pharmaceutical Students’ Association (EPSA) şi a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Suplimentar la acestea, de dată recentă, studenţii facultăţii de Farmacie din Bucureşti fac parte din prima asociaţie studenţească, responsabilă de cele mai importante schimbări în activitatea de voluntariat din România: Federaţia VOLUM.

De-a lungul timpului, „din dorinţa de a fi mereu la zi cu noutăţile din domeniu şi pentru că este necesar să devină adevăraţi profesionişti, îşi propun să producă o schimbare pozitivă în rândul populaţiei prin dezvoltarea personală şi profesională a studenţilor farmacişti”. Cu mult curaj, cu încredere, să fie „catalizatorii unui viitor prosper”.

Cum fac colegii studenţi aceste lucruri? Prin mobilităţile studenţeşti, care oferă posibilitatea de a participa la diferite evenimente naţionale şi internaţionale: FASFR Academy, Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România, EPSA Annual Congress, EPSA Autumn Assembly, EPSA Summer University, Programele Next. Tot legat de proiectele de mobilităţi studenţeşti pe care Societatea Studenţilor Farmacişti din Bucureşti le desfăşoară, se pot enumera câteva:  Programul InterFarma (o săptămână de prezenţă la cursurile, laboratoarele şi activităţile desfăşurate într-un alt centru universitar din România), InterPractis (care reuneşte studenţii, pe parcursul verii, în vederea desfăşurării practicii de vară), Students’ Exchange Programme (SEP), care dezvoltă proiectul naţional privind practica studenţilor la nivel internaţional,  Twinnet (care reuneşte tineri din mai multe ţări, fiind organizat împreună cu până la trei alte ţări din Europa).

Dacă nu le-am fi aproape în toate acestea, am fi tentaţi să răspundem cu o anumită tonalitate a vocii: nu mai sunt studenţi ca pe vremea noastră.

Pentru că le suntem aproape, spunem: nu mai sunt studenţi ca pe vremea noastră, sunt mult mai interesanţi!