Fiecare an, fiecare lună este altfel, deşi avem impresia unei repetări la infinit, plecând chiar şi de la succesiunea ritmică a anotimpurilor. O combinaţie de cunoscut şi necunoscut, care face ca zilele noastre să aibă o proporţie constantă de nou şi vechi, cu necesitatea unei adaptări continue.

În domeniul nostru sunt foarte apreciaţi şi adesea nominalizaţi farmacişti care au fost recunoscuţi de societatea în care au trăit. Aş puncta astăzi numele uneia dintre cele mai cunoscute personalităţi renascentiste, farmacist florentin, pentru care se comemorează anul acesta 700 de ani, cunoscut în toată lumea ca părinte al limbii italiene: Dante Alighieri. Vedem, aşadar, cât de surprinzători pot fi farmaciştii, ce deschidere au dintotdeauna către cultură şi ştiinţă, dublată de tenacitate, modestie şi cu o privire echilibrată asupra lumii înconjurătoare.

Astăzi avem în faţă o situaţie complicată, pe care cu siguranţă o vom depăşi, găsind împreună cele mai potrivite soluţii. Cu toţii ne-am restructurat spre un alt mod de a trăi, de a gândi şi de a acţiona. Am înţeles, pe de o parte, importanţa comunicării reale, care duce la progres, iar pe de altă parte, vedem impactul tehnologiei şi al digitalizării, care determină schimbări sociale. Avem modele în trecutul profesiei noastre care să ne motiveze pentru a face mai bine, pentru a fi deschişi către înţelegerea ansamblului, prin cunoaşterea detaliilor.

Asistăm în această perioadă la ceea ce este denumit „tehnoumanism” un dialog între oameni inteligenţi, cu studii de diferite orientări, care generează un progres mult mai rapid, pe toate planurile. Rămânem împreună în echipa interdisciplinară dedicată îngrijirii sănătăţii, aducând plusvaloare prin cunoştinţele şi efortul nostru, concretizate prin serviciile farmaceutice orientate către menţinerea stării de sănătate a semenilor noştri.