NUTRACEUTICE

Din secretele longevităţii… nutraceuticele

 From the secrets of longevity... nutraceutics. Cardiovascular diseases – part II

First published: 02 septembrie 2020

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Farm.195.4.2020.3730

Abstract

As a collage of the specialists’ opinions in interdisciplinary fields and studies (clinical one and applied research), the article “From the secrets of longevity… nutraceutics” began in the previous issue of the journal with an approach to the cardiovascular pathologies, the diseases that induce the highest mortality rate worldwide.
The second part of the article continues the approach to cardiovascular diseases, insisting on the role of coenzyme Q10 in dyslipidemias (hypercholesterolemia, obesity and diabetes being associated pathologies).

Keywords
nutraceutics, cardiovascular disease, CoQ10

Rezumat

Ca un colaj cu opinii ale specialiştilor din domenii interdisciplinare şi studii (clinice şi de cercetare aplicată), articolul „Din secretele longevităţii… nutraceuticele” a debutat în numărul anterior al revistei cu abordarea patologiilor cardiovasculare, afecţiuni care induc cea mai ridicată rată de mortalitate la nivel mondial. 
Partea a doua a articolului continuă abordarea bolilor cardiovasculare, insistând şi asupra rolului coenzimei Q10 în dislipidemii (hipercolesterolemia, obezitatea şi diabetul fiind patologii asociate).

În articolul precedent, definind noţiunea de nutraceutice, au fost menţionate principalele categorii de produse din acest grup: pre- şi probiotice, antioxidanţi, fibre alimentare, acizi graşi polinesaturaţi esenţiali, vitamine, plante aromatice şi condimentare şi, nu în ultimul rând, coenzima Q10 (ubiqinona), în forma sa activă (redusă), de ubiqinol(1).

Se ştie că factorii care reduc nivelul de Q10 din organism sunt vârsta, oboseala, stresul oxidativ, obezitatea, unele medicamente (precum statinele) şi boli precum Alzheimer sau Parkinson. Administrarea de nutraceutice face posibilă creşterea nivelului de coenzimă Q10 şi reechilibrarea raportului uniqinonă/ubiqinol[2).

Cine trebuie să ia coenzima Q10?

  • pacienţii cu insuficienţă cardiacă (are loc compensarea medicaţiei pentru insuficienţa cardiacă prin consumul a 100-200 mg de Q10 zilnic)(3);

  • pacienţii sub tratament cu hipocolesterolemiante (corelat cu doza de statine, 100-200 mg de Q10 zilnic)(4);

  • pacienţii hipertensivi (reducerea tensiunii sangvine la 16/10 mmHg prin consumul a 100-200 mg de Q10 zilnic)(5);

  • pacienţii care sunt pregătiţi pentru angioplastie sau intervenţii similare (administrarea de coenzima Q10 înainte de intervenţia chirurgicală la nivel cardiac îmbunătăţeşte funcţia mitocondrială şi contractilitatea in vitro a ţesutului miocardic)(6).

Primele studii cu CoQ10 în insuficienţa cardiacă s-au adresat în principal unor pacienţi cu cardiomiopatie dilatativă idiopatică. CoQ10 a fost adăugată tratamentului standard, care cuprindea diuretice, preparate digitalice şi inhibitori ai enzimei de conversie. Mai multe studii au comparat efectele suplimentării cu CoQ10 şi placebo asupra funcţiei cardiace măsurate ecocardiografic. Fracţia de ejecţie a cunoscut o îmbunătăţire treptată şi continuă, fiind acompaniată de o ameliorare paralelă a simptomatologiei pacientului (oboseală, dispnee, durere retrosternală şi palpitaţii).

În câteva cazuri, gradul de ameliorare a fost spectaculos, pacienţii revenind la un cord cu dimensiuni şi funcţii normale doar cu suplimentele pe bază de CoQ10. Astfel de cazuri au fost întâlnite în special la pacienţii care au început tratamentul cu CoQ10 imediat după debutul insuficienţei cardiace; ceilalţi au prezentat doar o ameliorare marcantă, fără a reveni la un cord de dimensiuni normale. Într-un studiu dedicat bolii hipertensive, din 109 pacienţi cu hipertensiune esenţială, 51% au putut renunţa la 1-3 medicamente antihipertensive într-un timp mediu de 4,4 luni de la începerea suplimentării cu CoQ10. De asemenea, clasa funcţională NYHA (New York Heart Association) s-a ameliorat semnificativ de la o medie de 2,40 la 1,36. Aceste rezultate au fost puse pe seama ameliorării funcţiei diastolice (prin diminuarea „rigidităţii” miocardului), deoarece umplerea diastolică necesită un consum energetic mai mare decât contracţia sistolică(7).
 

Q10 cycle

Coenzima Q10 a fost introdusă prima dată pe piaţa europeană de compania daneză Pharma Nord, produsul lor reprezentând un nutraceutic documentat în peste 100 de studii ştiinţifice (dintre care mai mult de 20 de studii îi analizează absorbţia, 60 documentează efectele acestui produs şi mai mult de 80 au studiat profilul de siguranţă). Ca exemplu, studiul Q-SYMBIO (2014, Journal of the American College of Cardiology – condus de cardiologul Svend Mortensen de la Spitalul Universitar din Copenhaga şi desfăşurat în spitale din nouă ţări), al cărui scop a fost evaluarea CoQ10 ca tratament adjuvant la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică (ICC) moderat-severă(8,9).

Recomandarea este pentru nutraceutice care conţin coenzima Q10 pură, cât mai apropiată ca structură de CoQ10 produsă de corpul uman, pentru a avea garanţia unei biodisponibilităţi ridicate. Astfel, marca oficială de referinţă a ICQA (Asociaţia Internaţională pentru Studiul Coenzimei Q10) este produsul Bio-Quinonă® Q10 (Danemarca).

Pentru a mări rata de absorbţie, la fabricarea produsului Bio-Active Q10 Gold® (capsule moi de 100 mg) se aplică un procedeu special, prin care coenzima Q10 cristalizată (figura 1) e dizolvată în mai multe uleiuri vegetale (figura 2) şi este supusă unui proces de încălzire controlată, pentru a nu se forma structuri cristaline (figura 3); moleculele de Q10 rămân astfel libere şi pot fi uşor, deci rapid, absorbite de organism (figura 4).

Ambele produse menţionate contribuie la reducerea oboselii şi extenuării şi la asigurarea unui metabolism energetic normal. Efectul terapeutic al coenzimei Q10 (administrată pe cale orală) este observat după o lună până la patru luni de consum zilnic. Doza minimă recomandată este de 60 mg/zi, dar poate creşte până la 300-500 mg/zi în bolile grave.

 

Figura 1. Cristale de Q10
Figura 1. Cristale de Q10
Figura 2. Cristale de Q10 în ulei înainte de prelucrare
Figura 2. Cristale de Q10 în ulei înainte de prelucrare
Figura 3. „Fulgi cristalizaţi” de Bio-Quinonă® Q10 după prelucrare
Figura 3. „Fulgi cristalizaţi” de Bio-Quinonă® Q10 după prelucrare
Figura 4. La 37°C cristalele de Q10 se dizolvă complet în ulei şi sunt rapid şi uşor absorbite în intestin
Figura 4. La 37°C cristalele de Q10 se dizolvă complet în ulei şi sunt rapid şi uşor absorbite în intestin

Reacţiile adverse ale medicamentelor de sinteză reprezintă o problemă foarte importantă, iar medicii alopaţi trebuie să ţină cont de faptul că unele medicamente scad rezervele de Q10 din organism. Astfel, adriamicina (un chimioterapic folosit în tratamentul diferitelor tipuri de cancer), poate avea efecte negative ireversibile. De asemenea, psihoactivele (antidepresivele triciclice şi fenotiazinele) scad nivelul de CoQ10. Betablocantele sunt o altă clasă de medicamente care sărăcesc organismul de CoQ10 (în tratament cronic pot conduce la insuficienţă cardiacă congestivă). Biopsiile cardiace realizate la pacienţii care sufereau de diferite forme de cardiopatie ischemică au demonstrat un deficit de coenzimă Q10 de 50-75%. Într-un studiu dublu‑orb, 12 pacienţi cu angină pectorală au primit CoQ10 în doză de 150 mg/zi x 4 săptămâni. Comparativ cu placebo, CoQ10 a redus frecvenţa crizelor cardiace cu 53%. De asemenea, s-a obţinut o creştere semnificativă a toleranţei la testul de efort în timpul tratamentului cu coenzima Q10. Concluzia acestui studiu a fost că CoQ10 reprezintă un tratament eficient şi sigur pentru angina pectorală. În plus, s-a demonstrat că Q10 scade nivelul colesterolemiei şi al trigliceridemiei, mărind în acelaşi timp valoarea HDL-colesterolului(10).

Atenţie la hipocolesterolemiante! Milioane de oameni iau medicamente pentru scăderea colesterolului. Dr. Mark Stengler, în cartea Remedii naturiste ale medicului homeopat – 113 tratamente naturiste verificate, arată că „unele boli de inimă, cum ar fi aritmiile, insuficienţa cardiacă şi infarctul de miocard, au fost asociate cu folosirea lor”(11).

Bolile cardiovasculare sunt asociate frecvent cu obezitatea şi hipercolesterolemia, iar tratamentul cu medicamente din clasa statinelor opreşte biosinteza mevalonatului prin inhibarea unei enzime-cheie a procesului de sinteză a colesterolului, HMG-CoA reductaza(12).

HMG-COA reductaza (3-hidroxi-3-metil-glutaril-coenzima A reductaza) este enzima de control al formării mevalonatului, cale metabolică care produce colesterol şi alte isopreinoide. În mod normal, în celulele de mamifere, această enzimă este suprimată de colesterol, de degradarea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), precum şi de speciile reactive de oxigen (ROS). Inhibitorii competitivi ai reductazei induc expresia receptorilor LDL în ficat (acesta, la rândul său, creşte catabolismul plasmatic al LDL, reducând concentraţia sa plasmatică, care este luată în considerare de către cei care acceptă ipoteza lipidică standard, ca un factor determinant important al aterosclerozei)(13).

 

(continuare în nr. 5/2020)

 

(1) https://slideplayer.com/slide/14280507/ (2) http://drnitulescu.ro/2016/09/30/colesterolul-prieten-sau-dusman-partea-ii/
(1) https://slideplayer.com/slide/14280507/ (2) http://drnitulescu.ro/2016/09/30/colesterolul-prieten-sau-dusman-partea-ii/

Bibliografie

  1. https://www.researchgate.net/figure/Structure-of-the-oxidized-ubiquinoneand-reduced-form-ubiquinol-of-CoQ_fig2_264501760

  2. Miles MV, Patterson BJ, Chalfonte-Evans ML, Horn PS et al. Coenzyme Q10 (Ubiquinol-10) Supplementation Improves Oxidative Imbalance in Children with Trisomy 21. Pediatr Neurol. 2007;37(6):398-403. 

  3. Morisco C, Trimarco B, Condorelli M. Effect of coenzyme Q10 therapy in patients with congestive heart failure: a long-term multicenter randomized study. Clin Investig. 1993;71(8):S134–S136.

  4. Kumar A, et al. Atorvastatin alone/in combination with coenzym Q10 in 103 cases of heart failure due to ischemic cardiomyopathy (abstract). Int. conf. of the Int. CoQ10 Assoc. 2005; pp. 54-56.

  5. Rosenfeldt F, et al. Systematic review of effect of coenzyme Q10 in physical exercise, hypertension and heart failure. Biofactors. 2003; 18(1-4):91-100.

  6. Rosenfeldt F, et al. Coenzym Q10 therapy before cardiac surgery improves mitochondrial function and vitro contractility of myocardial tissue. J Thorac Cardiovacs Sarg. 2005; 129(1):25-32.

  7. Langsjoen PH, Langsjoen PH, Willis R, Folkers K. Treatment of essential hypertension with coenzyme Q10. In: Eighth International Symposium on Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q. Littarru GP, Battino M, Folkers K. The Molecular Aspects of Medicine. 2004; Vol. 15 (Supplement), S287-S294.

  8. Mortensen SA, et al. The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure, Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial. JACC Heart Failure. 2014 Dec;2(6):641-9. 

  9. Kamikawa T, Kobayashi A, Yamashita T, Hayashi H, Yamazaki N. Effects of coenzyme Q10 on exercise tolerance in chronic stable angina pectoris. Am J Cardiol. 1985 Aug 1;56(4):247-51.

  10. Pharma Nord. Coenzym Q10 as adjuvant treatment of chronic heart failure. A randomized, dobbelt-blind, multicenter-exermination with focus on symptoms, biomarker status (BNP), and long term results (removal to hospital/mortality. Q-SYMBIO). Journal of the American College of Cardiology (JACC). 2015.

  11. Stengler M. Remedii naturiste ale medicului homeopat – 113 tratamente naturiste verificate. Editura ALL, 2005.

  12. Endo A. The discovery and development of HMG-CoA reductase inhibitors. Journal of Lipid Research. 1992; 33(11):1569–1582. 

  13. Roitelman J, Olender EH, Bar-Nun S, Dunn WA, Simoni RD. Immunological evidence for eight spans in the membrane domain of 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A reductase: implications for enzyme degradation in the endoplasmic reticulum. The Journal of Cell Biology. 1992 June; 117(5):959–73.

Articole din ediţiile anterioare

NUTRACEUTICE | Ediţia 3 194 / 2020

Din secretele longevităţii… nutraceuticele Partea I – Bolile cardiovasculare

Gabriela Vlăsceanu

Un stil de viaţă corect presupune, implicit, o alimentaţie sănătoasă. Cu siguranţă, dacă am avea grijă de hrana noastră, nu ne-am mai lupta cu kilo...

06 mai 2020
NUTRACEUTICE | Ediţia 2 211 / 2023

Din secretele longevităţii… nutraceuticele – partea a XIV-a. Calitatea vieţii – sănătate şi vitalitate la vârste înaintate

Gabriela Vlăsceanu

Comisia Europeană a prezentat pe 27 ianuarie 2021 un ghid (green paper), prin care lansează o amplă dezbatere privind necesitatea implementării uno...

26 aprilie 2023