GEMOTERAPIE

Gemoderivatul toamnei, Corylus avellana D1 – Extractul din muguri de alun

Sorina Soescu

24 Octombrie 2024

În fiecare toamnă admir alunii din curte, plini de roade şi oferind cu dărnicie tuturor vieţuitoarelor din ele. Am citit în fitoterapia tradiţională despre posibilitatea folosirii uleiului din alun pentru afecţiuni respiratorii bronşitice sau pentru uz extern, contra durerilor articulare şi calviţiei. Scoarţa de alun, astringentă şi bogată în tanini, era prescrisă ca febrifug în febrele intermitente sau pentru uz extern, la cicatrizarea ulcerelor, plăgilor şi leziunilor. Frunzele de alun au proprietăţi depurative şi antidiareice, în uz intern, iar extern, au acţiuni astringente în secreţia sebacee, sudoripară, sunt cicatrizante şi antiinflamatorii.

Când am tradus Compendiul de gemoterapie clinică al lui Fernando Pitera, m-a impresionat posibilitatea folosirii Extractului din mugurii proaspeţi de alun, Coryllus avellana D1, în situaţii clinice care s-ar putea descrie drept „toamna în interiorul corpului”.

Cu alte cuvinte, maceratul hidro-glicero-alcoolic din alun, numit şi extract gemoterapic, poate să fie de ajutor şi să echilibreze situaţii de degradare şi îmbătrânire a organelor interioare ale corpului, descrise în medicină ca scleroză, fibroză sau inflamaţie cronică.

Din studiile pe care le-am făcut şi din experienţa pe care am dobândit-o la cabinet, folosind acest preparat, am descoperit că gemoderivatul extinde posibilităţile folosirii terapeutice a părţilor componente ale acestui arbore mult dincolo de ceea ce prezintă fitoterapia tradiţională.

Studiul de electroforeză al gemoderivatului din alun a indicat faptul că acţiunea sa este asupra ţesutului mezenchimo-conjunctival, în special la nivelul plămânilor, ficatului, măduvei osoase şi, desigur, asupra crazei hematice. Acest extract are o acţiune de creştere a albuminelor, de normalizare a valorilor beta- şi gamaglobulinelor şi o uşoară acţiune asupra alfa2-, beta- şi euglobulinelor. Suplimentar, la nivel hepatic, stimulează celulele Kupffer, reduce colesterolul total şi îl creşte pe cel esterificat.

În cadrul metabolismului, reduce nivelul acidului uric, normalizează beta-fosfolipoproteinele, reechilibrează raportul alfa-/beta-lipoproteinelor, iar la nivelul măduvei osoase stimulează eritropoieza, activând eritroblaştii.

Ce recomandări importante am găsit pentru acest gemoderivat atât de valoros?

Tratamentul episoadelor de tuse prelungită, extinsă, cu afectarea parenchimului pulmonar, susţine refacerea elasticităţii şi structurii normale atât a pereţilor bronhici, cât şi a alveolelor pulmonare. 

Recomandările din cartea lui Pitera sunt:

  • Inhibă scleroza ţesutului conjunctiv pulmonar, restabilindu-i elasticitatea (Corylus avellana împreună cu Rubus fructicosus,  alun şi mur).
  • Bronşite cronice complicate (Corylus avellana, cu Viburnum lantana şi Ribes nigrum, adică alun, călin şi coacăz negru).
  • Emfizem pumonar (Corylus avellana cu Rubus fructicosus, alun şi mur).
  • Astm complicat cu emfizem (Corylus avellana, cu Viburnum lantana şi Ribes nigrum, alun, călin şi coacăz negru).
  • Scleroza parenchimului pulmonar (Corylus avellana cu Rubus fructicosus, alun cu mur).

Am descoperit că există câteva combinaţii considerate terapeutice, în probleme cu tendinţă de cronicizare la nivelul plămânilor. Şi le-am testat la foarte mulţi pacienţi, cu rezultate mulţumitoare.

Dar alunul acţionează în acelaşi mod vindecător şi la nivelul ficatului, unde poate fi recomandat în situaţii dificile, în care tendinţa spre fibroză sau scleroză poate să blocheze funcţionarea acestui organ atât de important.

Recomandările pentru folosirea sa sunt:

  • Inhibă scleroza progresivă a parenchimului hepatic (Corylus avellana cu Alnus incana, adică alun cu arin alb).
  • Insuficienţă hepatică (Corylus avellana cu Rosmarinus officinalis, adică alun cu rozmarin).
  • Hepatite virale (Corylus avellana cu Zea mays, adică alun cu porumb).
  • Hepatopatie cronică (Corylus avellana cu Rosmarinus officinalis, Secale cereale şi Juniperus communis, adică alun, rozmarin, secară şi ienupăr).
  • Sechele după hepatite nonagresive.
  • Ciroză hepatică (Corylus avellana cu Juniperus communis, Rosmarinus officinalis şi Secale cereale, adică alun, ienupăr, rozmarin şi secară).
  • Hepatopatie alcoolică nonascitică.

Pentru că acţionează atât asupra zonei respiratorii, cât şi a ficatului, iar aceste zone sunt cel mai puternic afectate în perioada toamnei, la schimbările de vreme, Extractul din muguri de alun este principalul produs la care ne gândim când concepem o schemă de tratament pentru patologia de sezon.

Pitera spune că Extractul din muguri de alun, Corylus avellana D1, este un gemoderivat optim complementar şi sinergic cu alte fitoterapeutice, iar datorită toleranţei sale foarte bune, poate fi prescris pentru perioade lungi şi în diferite asocieri complexe.

În anemia hipocromă, de exemplu, se poate prescrie Coryllus avellana cu Tamarix gallica 50-70 de picături din fiecare, o dată pe zi, alternativ, o zi un remediu, o zi celălalt. Anemia hipocromă poată să apară prin pierderi de sânge ca urmare a gastritelor, ulcerelor, afecţiunilor digestive, stărilor diareice sau sângerărilor hemoroidale.

O recomandare mai puţin cunoscută şi folosită este folosirea alunului ca antiaterosclerotic în insuficienţa arterială a membrelor inferioare cu ateroscleroză, alături de Populus nigra şi Cercis siliquastrum (alun, cu plop şi silicastru).

Toamna ne putem bucura şi de alunele de pădure, uşor prelucrate termic, cu gustul lor untos şi hrănitor, dar putem să folosim şi abilităţile terapeutice ale mugurilor de alun, amintindu-ne să adăugăm acest Extract din Corylus avellana D1 de câte ori problemele de sănătate respiratorii, hepatice sau chiar vasculare au tendinţa spre cronicizare.  

Articole din ediția curentă

ISTORIA FARMACIEI

Personalităţi brăilene din domeniul medico-farmaceutic Partea I – Familia Hepites

Gabriela Vlăsceanu
Brăila, un oraş cu o istorie bogată şi o cultură diversificată, a fost de-a lungul timpului un important centru de dezvoltare nu doar economică şi socială, ci şi intelectuală. ...
ISTORIA FARMACIEI

Farmacişti şi chimişti francezi în perioada napoleoniană (II)

Mihai Burlibaşa, Loredana Sabina Cornelia Manolescu, Andrei Burlibaşa, Maria Antonia Şteţiu, Florentina Căminişteanu, Mircea Popescu, Aura Preda, Oana Elena Amza
Napoleon Bonaparte a fost împăratul Franţei, consolidând şi iniţiind multe reforme ale Revoluţiei Franceze. ...
STRATEGII DE TRATAMENT

Abordări noi în tratamentul tulburărilor cognitive vasculare

Ecaterina Stratu, Nicoleta Frîncu
Tulburările cognitive vasculare includ o gamă largă de deficite cognitive cauzate de leziuni cerebrovasculare. ...
Articole din edițiile anterioare

GEMOTERAPIE

Gemoterapia şi susţinerea în situaţii emoţionale intense

Sorina Soescu
Am început anul 2024 în mare forţă, cu intensitate şi cu activităţi multiple, într-o frenezie impusă de ritmul social care ne afectează corpul fizic....
GEMOTERAPIE

Gemoterapia este folositoare în episoadele acute de tuse

Sorina Soescu
Primele zile cu temperatură variabilă (cald ziua şi frig noaptea), trecerea la ora de iarnă, asociate cu începerea şcolilor, grădiniţelor şi a programului de serviciu intensiv au determinat apariţia primelor episoade de viroze şi eliminări. ...
GEMOTERAPIE

Este toamnă iar!

Sorina Soescu
2023 a zburat rapid şi ne îndreptăm spre anotimpul favorit al terapeuţilor – toamna. Începe perioada răcelilor, a inflamaţiilor respiratorii, a mucusului, a stărilor gripale şi a virozelor. Da, corpurile noastre se adaptează la schimbarea de temperatură, de presiune atmosferică şi de umiditate. Şi, pentru a...