ÎN FARMACII

Lentilele de contact medicale – mit sau realitate?

 Medical contact lenses – myth or reality?

First published: 11 decembrie 2017

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/FARM.179.6.2017.1310

Abstract

Eye health has a major impact on the quality of life. Contact lenses are preferred by an increasing number of people to improve physical appearance, to correct a visual system disorders or by curiosity. Currently, there is a great diversity regarding the therapeutic and colored contact lenses which meet the requirements for a quality medical act. An important role in counseling is provided by the ophthalmologist and the pharmacist of the community pharmacy, who have the necessary skills to properly inform patients.

Keywords
contact lenses, myopia, counseling

Rezumat

Sănătatea ochilor are un impact major asupra calității vieții. Lentilele de contact sunt preferate de un număr din ce în ce mai mare de persoane, pentru îmbunătățirea aspectului fizic, pentru corectarea unei afecțiuni a sistemului vizual sau din curiozitate. La ora actuală există o mare diversitate în ceea ce privește lentilele de contact terapeutice și colorate, care satisfac cerințele necesare unui act medical de calitate. Un rol important în consiliere îl au medicul oftalmolog și farmacistul din farmacia comunitară, care dețin competențele necesare informării corecte a pacienților.

Introducere. Scurt istoric

În ultimii ani, mass-media ne-a obișnuit cu înfățișarea impecabilă a vedetelor de cinema și de televiziune. De cele mai multe ori, pentru o schimbare dramatică de imagine, starurile – și nu numai – aleg să poarte lentile de contact colorate. Dincolo de oferirea aspectului estetic dorit, lentilele de contact pot înlocui cu succes ochelarii de vedere, în scop terapeutic. Persoanele care aleg să poarte lentile de contact au diferite motive, cum ar fi îmbunătățirea aspectului fizic, corectarea unei afecțiuni a sistemului vizual sau din curiozitate.

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale utilizate în oftalmologie pentru corectarea astigmatismului, a hipermetropiei și a miopiei. Lentilele (din limba franceză, lentille) sunt produse protetice sub formă de discuri concave, care se aplică direct pe corneea ochiului, în scop estetic, corectiv sau terapeutic.

Primele prototipuri ale lentilelor de contact datează din Antichitate, fiind amintite în papirusurile vremii. Astfel, romanii și grecii foloseau sfere de sticlă pe care le umpleau cu apă înaintea utilizării. Împăratul roman Nero urmărea luptele cu gladiatori cu ajutorul unui cristal de smarald cu suprafețe concave. Unul dintre promotorii acestor dispozitive s-a dovedit a fi Leonardo Da Vinci, care a realizat primele schițe ale unei lentile de contact. Primele lentile din sticlă au fost confecționate în 1880. Dezavantajul utilizării acestora consta în duritatea lor și în faptul că împiedicau oxigenarea corneei. Ulterior, din anii 1930 au început să fie confecționate lentilele de contact din plexiglas. Inovatorul lentilelor de contact medicale și cosmetice moderne este chimistul ceh Otto Wichterle(1), care a confecționat în 1961 lentile de contact din hidrogel. Otto Wichterle a elaborat și prima soluție de întreținere a lentilelor de contact(2). La ora actuală se utilizează și silicon-hidrogelul, care fiind moale și ușor, permite transferul de oxigen spre cornee.

În funcție de scopul în care se utilizează, lentilele de contact pot fi medicale (terapeutice – recomandate în anumite afecțiuni oculare, cum ar fi eroziunile corneene, keratopatia buloasă, keratopatia neurotrofică sau după tratament chirurgical – și corective, recomandate pentru corectarea puterii de refracție a ochiului) sau cosmetice (cu rol estetic, colorate).

Alegerea lentilelor de contact se poate face doar după un control oftalmologic. Un rol important în consiliere îl are medicul oftalmolog, care deține competență în alegerea lentilelor de contact și a dioptriei (care nu corespunde cu cea a ochelarilor de vedere). În urma anamnezei, în funcție de natura afecțiunii sistemului vizual, medicul va decide ce tip de lentile este potrivit fiecărui pacient. Medicul oftalmolog va informa pacientul despre modul de utilizare și de condiționare a lentilelor de contact și va stabili programul examinărilor periodice obligatorii. Un consult oftalmologic este recomandat și persoanelor care doresc achiziționarea lentilelor de contact cosmetice.

Un rol important în consiliere îl are și farmacistul din farmacia comunitară. Acesta are obligația ca, la eliberarea lentilelor de contact, să verifice termenul de valabilitate și integritatea ambalajelor dispozitivelor medicale. El este în măsură să sfătuiască pacientul cu privire la măsurile de igienă obligatorii care se impun înaintea aplicării lentilelor de contact și să-l informeze despre modul de utilizare și de condiționare a acestor dispozitive medicale. Farmacistul are obligația să atenționeze pacientul despre obligativitatea prezentării de urgență la medicul oftalmolog în cazul apariției reacțiilor adverse cauzate de purtarea lentilelor de contact.

Lentile de contact medicale

Metoda corecției aeriene sau ochelarii de vedere reprezintă cel mai utilizat mijloc de ameliorare a unor afecțiuni oculare. Cu toate acestea, la ora actuală, din ce în ce mai mulți pacienți optează pentru înlocuirea ochelarilor cu lentile de contact, din rațiuni estetice.

Mulți pacienți sunt reticenți la propunerea medicului de a purta lentile de contact ca alternativă terapeutică. Aceste idei preconcepute sunt cauzate de existența unor „mituri“, care de cele mai multe ori nu au un fundament real. Astfel, există credința conform căreia lentilele de contact nu pot genera o vedere clară asemenea ochelarilor, că lentilele de contact colorate cu dioptrii nu necesită alegerea și adaptarea lor de către medicul specialist, că lentilele de contact sunt incomode, irită ochii și că nu pot fi purtate de către femeile care se machiază frecvent și nici de sportivi. Din aceste presupuneri se pot desprinde câteva întrebări pertinente:

  • De ce să alegem lentilele de contact ca alternativă terapeutică la ochelarii de vedere?
  • Purtarea lentilelor de contact este sigură?
  • Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării acestor dispozitive medicale?
  • Cât de costisitoare este achiziționarea lentilelor de contact?

Utilizarea lentilelor de contact poate fi argumentată pe baza avantajelor pe care le prezintă aceste dispozitive medicale. Lentilele de contact nu limitează câmpul vizual asemenea ochelarilor de vedere, iar calitatea vederii este mai bună comparativ cu cea obținută prin purtarea acestora, fiind recomandate persoanelor care petrec mult timp la volan și sportivilor(3). Prin utilizarea lentilelor de contact se evită apariția jenei nazale și a iritației cauzate de purtarea îndelungată a ochelarilor. Lentila medicală poate fi combinată cu lentila estetică. Totodată, lentilele de contact sunt confecționate astfel încât suprafețele lor să asigure oxigenarea corneei. Lentilele de contact împiedică apariția senzației de uscăciune a ochilor(4) și nu se aburesc la schimbările bruște de temperatură.

Cu toate că utilizarea lentilelor de contact reprezintă o metodă terapeutică extrem de avantajoasă, aplicarea acestora prezintă și inconveniente. Astfel, purtarea lentilelor de contact poate determina apariția reacțiilor adverse, care se manifestă prin secreția abundentă a glandelor lacrimale sau prin uscăciunea ochilor, dezvoltarea sensibilității ochilor la lumină, apariția senzației de mâncărime a ochiului sau de arsură. Unele lentile de contact care sunt confecționate din materiale mai dure provoacă senzația de corp străin, înroșirea ochilor(4), durere și disconfort. Există situații în care medicul oftalmolog nu poate recomanda utilizarea lentilelor de contact. Aceste dispozitive medicale sunt contraindicate pacienților care își desfășoară activitatea zilnică în mediu toxic sau cu praf, pacienților cu ochii uscați și cu infecții oculare cronice precum keratită infecțioasă, conjunctivită sau blefarită.

Lentilele de contact nu sunt recomandate pacienților cu glaucom. Printre dezavantajele folosirii acestor dispozitive medicale se pot enumera apariția xeroftalmiei, riscul de a fi zgâriate și imposibilitatea de a fi utilizate în piscină. Folosirea lentilelor de contact necesită o igienă riguroasă, pentru a evita apariția infecțiilor și a ulcerațiilor corneei. Deși sunt mai costisitoare decât ochelarii, lentilele de contact reprezintă o investiție sigură pe termen lung.

Tipuri de lentile de contact medicale

Lentilele de contact pot fi clasificate după natura materialului din care sunt confecționate, după forma lor și după durata de utilizare.

După natura materialului din care sunt confecționate, lentilele pot fi moi, semidure și dure. Lentilele de contact moi sunt flexibile și asigură oxigenarea corneei. Se confecționează din hidrogel și din silicon-hidrogel. Lentilele din hidrogel pot fi purtate opt ore pe zi, fiind recomandate pacienților cu ochii uscați. Lentilele din silicon-hidrogel sunt contraindicate pacienților cu ochii uscați. Lentilele de contact moi pot fi utilizate în scop medical și cosmetic(5). Lentilele de contact semidure sunt confecționate din silicon, iar lentilele de contact dure sau rigide se obțin din polimetacrilat. Sunt recomandate în cazul pacienților care au nevoie de dioptrii mari. Deși necesită o perioadă de acomodare la primele aplicări, lentilele rigide sunt rezistente și asigură o vedere clară. Lentilele de contact dure pot împiedica oxigenarea corneei(6) și pot provoca infecții și leziuni ale corneei.

După forma pe care o prezintă, lentilele de contact se clasifică în sferice, torice, bifocale și multifocale (progresive). Aceste lentile au rol optic, fiind utilizate în scopul de a corecta puterea de refracție a ochiului. Lentilele de contact sferice au aceeași dioptrie pe toată suprafața. Lentilele de contact torice se utilizează pentru corectarea astigmatismului, în timp ce lentilele de contact bifocale și multifocale sunt recomandate în tratamentul prezbiopiei. Lentilele bifocale și multifocale(7) prezintă zone specifice de corectare a vederii pentru apropiere și pentru distanță(8), vederea fiind clară în condiții variabile de iluminare.

După durata de utilizare, lentilele de contact se clasifică în lentile zilnice, lentile săptămânale, lentile lunare, lentile convenționale și lentile anuale. Lentilele de contact zilnice reduc riscul apariției infecțiilor oculare, se aplică 12-14 ore, iar după utilizare se aruncă la gunoi. Lentilele de contact zilnice sunt recomandate copiilor și sportivilor(3), fiind cea mai convenabilă modalitate de purtare a lentilelor. Lentilele săptămânale se utilizează cel mult două săptămâni, 12-14 ore pe zi. După îndepărtare, în fiecare seară, se dezinfectează. Până la reutilizare se păstrează în cutii speciale care conțin o soluție pentru condiționarea lentilelor. Lentilele săptămânale conțin hialuronat sodic, care împiedică uscarea ochilor. Lentilele convenționale pot fi utilizate pe o perioadă cuprinsă între trei luni și un an, iar lentilele anuale pot fi purtate cel mult un an, câte 10-12 ore pe zi. Lentilele de contact anuale sunt folosite mai rar. Cel mai frecvent utilizate în terapie sunt lentilele lunare, folosirea lor fiind permisă de-a lungul a două luni. După îndepărtare în fiecare seară, se dezinfectează, iar până la reutilizare se păstrează în cutii speciale, care conțin o soluție pentru condiționarea lentilelor. Lentilele lunare confecționate din silicon-hidrogel se pot utiliza pentru corectarea hipermetropiei, a miopiei(9) și a astigmatismului. Acest tip de lentile menține umiditatea la nivel ocular și asigură oxigenarea continuă a corneei.

Un tip special îl reprezintă lentilele de contact care asigură protecția ochilor împotriva radiațiilor UV.

Alegerea tipului adecvat de lentile de contact este condiționată de o serie de factori, cum ar fi tipul afecțiunii oculare, stilul de viață și vârsta pacientului.

Lentilele de noapte

O soluție terapeutică eficientă pentru tratamentul astigmatismului și al miopiei(10) îl reprezintă lentilele de noapte. Aceste lentile au o formă care le permite aplatizarea părții centrale a corneei. Efectul este reversibil, corneea își revine la forma inițială după trei zile de la îndepărtarea lentilelor. Prin utilizarea acestor lentile permeabile la oxigen pe timpul nopții se realizează remodelarea blândă a corneei, proces numit orthokeratologie(11). Lentilele de noapte sunt produse cu ajutorul unui soft care prelucrează datele preluate de pe corneea fiecărui pacient. Avantajul terapiei constă în faptul că poate fi utilizată și la copiii care au împlinit vârsta de 6 ani(12). Mai mult, sunt confortabile, sigure, reversibile, cu eficiență terapeutică în tratamentul miopiei. Pe parcursul tratamentului, pacientul revine la medicul oftalmolog după prima noapte în care a purtat lentilele, după o săptămână, o lună mai târziu și după trei luni. Controlul medical de specialitate se continuă la șase luni și după încheierea unui an de la începutul tratamentului.

Reguli de utilizare și de condiționare a lentilelor de contact

Un aspect deosebit de important îl reprezintă respectarea regulilor de utilizare și de păstrare a lentilelor de contact, pentru a evita apariția infecțiilor la nivel ocular(13).

O igienă riguroasă a mâinilor este esențială pentru sănătatea ochiului și pentru prelungirea duratei de utilizare a lentilelor. Mâinile se spală cu săpun lichid, preferabil antibacterian, se clătesc bine și se șterg cu un prosop care nu lasă scame. Operația se execută înainte de aplicarea, scoaterea sau curățarea lentilelor de contact.

La aplicarea lentilelor de contact, acestea se manipulează cu atenție, pentru a evita zgârierea suprafeței. Lentilele nu se ating cu unghiile. Dacă pacientul necesită efectuarea unui tratament cu soluții oftalmice care conțin substanțe medicamentoase, aplicarea lentilelor se face după cel puțin o jumătate de oră de la utilizarea medicației. Este obligatorie verificarea stării lentilei la fiecare utilizare – aceasta nu trebuie să fie zgâriată sau deteriorată. La aplicarea sau la îndepărtarea lentilelor se începe de fiecare dată cu aceeași lentilă, pentru a evita confuzia lentilei de pe ochiul drept cu cea de pe ochiul stâng. Aplicarea machiajului se face doar după aplicarea lentilelor și se recomandă ca acesta să fie discret. Lentilele se implantează după aplicarea fixativului pe păr. Din cauza faptului că acestea își pierd caracteristicile după un timp de utilizare îndelungat, lentilele nu se utilizează peste perioada de valabilitate precizată pe ambalaj.

Dacă aplicarea manuală a lentilelor de contact este dificilă, se poate utiliza dispozitivul pentru aplicarea și îndepărtarea lentilelor de contact(14), care asigură un grad de igienă mai ridicat decât în cazul aplicării manuale. Aplicatorul pentru lentile de contact este recomandat persoanelor cu mâini aspre.

Lentilele de contact zilnice se îndepărtează și se curăță în fiecare seară prin spălare cu soluții de întreținere, pentru îndepărtarea microorganismelor și a proteinelor din lichidul lacrimal. Se ia câte o lentilă în palmă și se toarnă peste fiecare soluție de întreținere, după care se masează cu degetul prin mișcări circulare.

Păstrarea lentilelor de contact se face în recipiente adecvate, umplute cu soluția de întreținere. După aplicarea lentilelor, recipientele se spală cu soluția de întreținere și se lasă la uscat, pentru a evita contaminarea cu microorganisme. Lentilele și recipientele de condiționare nu se spală cu apă de la robinet. Soluțiile de curățare a lentilelor contaminate se aruncă și se înlocuiesc, nu se reutilizează și nu se diluează. În suportul de condiționare, lentila pentru ochiul stâng se așază în zona marcată cu L, iar lentila pentru ochiul drept se așază în zona marcată cu R(14). Flaconul cu soluție dezinfectantă nu se păstrează mai mult de trei luni, iar suportul lentilelor de contact se schimbă o dată la trei luni.

Pentru a evita apariția infecțiilor oculare, lentilele de contact nu se împrumută altei persoane(4). Se recomandă achiziționarea lentilelor de contact doar pe bază de prescripție medicală. Persoanele care poartă lentile de contact necesită un control oftalmologic periodic. În caz de iritație, alergie, înroșire a ochilor, durere sau fotofobie, se impun îndepărtarea lentilelor și un consult medical urgent.

Noi direcții de cercetare

Lentilele de contact terapeutice și colorate sunt disponibile pe piață într-o mare diversitate de forme, culori sau cu protecție UV, caracteristici care satisfac cerințele unui act medical de calitate.

Noile direcții de cercetare sunt îndreptate spre modelarea unor tipuri de lentile de contact cu eficiență terapeutică superioară, destinate îmbunătățirii vederii pacienților. În acest sens, s-au recoltat celule stem din corneea pacienților supuși anesteziei. Celulele prelevate au fost ulterior înglobate în lentile de contact, în vederea dezvoltării acestora(14). S-a observat că, în urma inserării pe cornee a lentilelor cu culturi de celule stem, există un risc minim de respingere a acestora de către organism.

Multitudinea de avantaje pe care le prezintă utilizarea acestor dispozitive medicale recomandă aplicarea lentilelor de contact ca metodă de tratament cu eficiență terapeutică dovedită.

Bibliografie

  1.  
  2. Kopecky A., Nemcansky J., Koch K.R. et al. Otto Wichterle and soft contact lenses. Klin Monbl Augenheilkd 2017 May 17. doi: 10.1055/s-0043-105267.
  3. Kyle R.A., Steensma D.P., Shampo M.A. Otto Wichterle-Inventor of the first soft contact lenses. Mayo Clin Proc 2016, 91(3): e45-6.
  4. Komori Y., Kobayashi D., Murase Y. et al. The use of contact lenses during water-polo play: a 20-year study of Japanese college players. J Sports Sci 2013, 31(6): 607-11.
  5. Wu Y.T., Willcox M., Zhu H. et al. Contact lens hygiene compliance and lens case contamination: A review. Cont Lens Anterior Eye 2015, 38(5): 307-16.
  6. Dominguez-Godinez C., Carracedo G., Pintor J. Diquafosol delivery from silicone hydrogel contact lenses: improved effect on tear secretion. J Ocul Pharmacol Ther 2017 Jul 12. doi: 10.1089/jop.2016.0193.
  7. Filipecka K., Budaj M., Miskowiak B. et al. Comparison of occurrence of free volumes for rigid gas permeable and soft contact lenses. Polim Med 2015, 45(1): 31-5.
  8. Sankaridurg P. Contact lenses to slow progression of myopia. Clin Exp Optom 2017 Jul 28. doi: 10.1111/cxo.12584.
  9. Berntsen D.A., Kramer C.E. Peripheral defocus with spherical and multifocal soft contact lenses. Optom Vis Sci 2013, 90(11): 1215-24.
  10. Wong T.Y., Ferreira A., Hughes R. et al. Epidemiology and disease burden of pathologic myopia and myopic choroidal neovascularization: An evidence-based systematic review. Am J Ophthalmol 2014, 157: 9–25.e12.
  11. Kumar A., Chawla R., Kumawat D. et al. Insight into high myopia and the macula. Indian J Ophtamol 2017, 65(2): 85-91.
  12. Mýlková M., Pluháček F. Optic properties of myopic correction by orthokeratology contact lenses (a case report). Cesk Slov Oftalmol 2017, 73(1):17-23.
  13. Miao C.X., Xu X.Y., Zhang H. Analysis of corneal complications in children wearing orthokeratology lenses at night. Chin J Ophthalmol 2017, 53(3): 198-202.
  14. Dutta D., Willcox M.D. Antimicrobial contact lenses and lens cases: a review. Eye Contact Lens 2014, 40(5): 312-24.
  15. Mircia E. Dispozitive medicale și produse pentru îngrijire corporală. Ed. University Press Tg. Mureș 2015, 316-326.
  16.  

Articole din ediţiile anterioare

SUPLIMENT PRACTICA FARMACEUTICĂ | Ediţia 4 / 2015

Rolul farmacistului în consilierea pacienţilor privind produsele pentru protecţie sexuală şi sistemele contraceptive

Eleonora Mircia

În România, planificarea familială s-a realizat preponderent prin metodele naturale de contracepţie, metodele moderne fiind utilizate frecvent abia...

06 septembrie 2015
PROCTOLOGIE | Ediţia 2 / 2016

Perspectiva farmacistului asupra bolii hemoroidale

Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Mircea Hîrjău, Victoria Hîrjău

Hemoroizii reprezintă dilataţia varicoasă a plexurilor venoase din submucoasa anorectală. Venele rectului formează în submucoasă o reţea bogată, cu...

02 martie 2016
ÎN FARMACII | Ediţia 5 178 / 2017

Produse pentru îngrijirea copilului

Eleonora Mircia

Dezvoltarea armonioasă a copilului este influențată de grija acordată acestuia în primii ani de viață. Produsele de îngrijire a copilului (tetine, ...

08 noiembrie 2017