Farmaciştii ar putea cunoaşte câteva remedii homeopatice extrem de utile în otită, pentru a alege, la nevoie, remediul homeopatic potrivit.
În otita congestivă, adică doar o inflamaţie a timpanului, însoţită de durere, mai ales dacă episodul debutează progresiv, cu febră moderată, în cazul unei rinofaringite la debut, este indicat remediul homeopat Ferrum phosphoricum CH5 sau CH7, câte 3 granule (sau 10 picături) de 3 ori pe zi, câteva zile.
Dacă durerea de ureche este moderată spre intens şi se ameliorează net la căldură (un fes cald, aplicaţii calde, căldura patului), apare în episoade cu debut spre miezul nopţii şi trezeşte copilul din somn, iar acesta vrea să bea lichide, dar în cantităţi mici (câte o gură odată), remediul indicat este Arsenicum album CH7 (sau 9), 3 granule (sau 10 picături) de 3 ori pe zi, timp de 5-7 zile.
În caz de dureri intense, ca nişte junghiuri, cu iradiere frecvent spre mastoid – osul dinapoia urechii - ne gândim la remediul homeopatic Capsicum CH7 (sau 9), 3 granule (sau 10 picături) de 3 ori pe zi, pe care îl putem asocial astfel:
- în funcţie de tipul debutului episodului, cu Belladonna CH9, dacă debutul este brusc, cu febră mare şi transpiraţii, faţa copilului este congestionată, obrajii sunt roşii, capul şi trunchiul fierbinţi, iar mâinile şi picioarele reci. Sau se poate asocia cu Aconitum CH9, dacă debutul a fost brutal, cu febră mare, piele uscată şi sete foarte intensă;
- dacă copilul este extrem de iritabil, plângacios, nimic nu-l alină şi vrea încontinuu să fie ţinut în braţe, altă asociere a remediului poate fi făcută cu Chamomilla CH9.
Când se combină unele dintre cele două remedii homeopatice, ele pot fi administrate fie alternativ, la o oră interval (3 granule dintr-un remediu, apoi peste o oră, 3 granule din celălalt remediu) sau pot fi administrate simultan, dacă se doreşte un efect foarte rapid, dizolvând câte 3 granule (sau diluând câte 10 picături) din fiecare remediu în 20-30 ml de apă, şi apoi se administrează câte o linguriţă din 10 în 10 minute, de 3-4 ori, până se obţine ameliorarea simptomelor.
Dacă nu este posibilă o identificare a remediului homeopatic corect, puteţi recomanda, pentru reducerea stărilor inflamatorii de la nivelul urechii externe şi medii, gemoterapicele din muguri de arin negru – Alnus glutinosa - MG=D1 şi muguri de nuc – Juglans regia - MG=D1, care se vor administra de la primele semne de boală sau asociate antibioticului.
Se poate administra de fiecare dată şi o soluţie otică naturală calmantă, cum ar fi preparatul Mullein Oil, ulei cu efect antialgic şi antiinflamator local. Atenţie, se va utiliza doar la persoanele cu timpanul intact! Deci, nu recomandaţi niciodată picăturile de Mullein Oil dacă există o secreţie, fie că este un lichid limpede, puroi sau sânge, deoarece aceasta poate indica o perforare a timpanului, toate aceste situaţii impunând prezentarea la medic.
Există multe alte remedii homeopatice indicate în tratamentul otitei, precum Bryonia, Dulcamara, Arsenicum iodatum etc., dar ele trebuie identificate de către medicul homeopat, în funcţie de simptomatologia specifică persoanei afectate. De aceea, dacă simptomele nu cedează de la primele administrări, îndrumaţi pacientul către medicul homeopat pentru un consult şi un tratament individualizat.