GEMOTERAPIE

Recomandări la intrarea în sezonul rece

First published: 01 iunie 2016

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

Abstract

Keywords

Toamna este anotimpul în care ne gândim în mod deosebit să preîntâmpinăm îmbolnăvirile prin întărirea imunității, iar acest lucru se face simțit poate în primul rând în farmacii, care sunt asaltate, în special de mămici grijulii. Apoi, toamna aduce și alte teme de interes medical, precum cele legate de acutizarea durerilor de stomac, necesitatea creșterii rezistenței organismului la frig și, în general, vrem ca intrarea în anotimpul rece să nu ne aducă neplăceri legate de sănătate.

Gemoterapia oferă o paletă extrem de generoasă de preparate, din care se poate alege soluția potrivită pentru situații diverse.

Gemoterapicul din mlădițe de măceș și profilaxia antigripală

Cum spuneam, subiectul principal al recomandărilor din farmacii, toamna, este cel legat de profilaxia antigripală.

Gemoterapia oferă o gamă largă de preparate care intervin în reglarea proceselor imunitare la diverse niveluri (bariera celulelor microfage, bariera celulelor macrofage şi bariera celulelor limfo-plasmo-monocitare). Cel despre care am ales să facem referire, extractul din mlădiţe de măceş, constituie principala recomandare pentru profilaxia afecțiunilor respiratorii. Are acţiune de stimulare a imunităţii la nivelul mucoaselor respiratorii, efect antiinflamator, antialergic, vitaminizant, osteoblastic.

Măceșul este considerat a fi gemoterapicul inflamaţiilor recidivante localizate, complementar cu gemoterapicul din muguri de coacăz negru, împreună realizând o stimulare completă a corticosuprarenalei, prin mecanisme complementare. Prin bogăția de vitamine, îndeosebi vitaminele C, P și A, gemoterapicul din mlădițe de măceș exercită o puternică acțiune antiaterosclerotică, de neutralizare a radicalilor liberi, de reglare a metabolismului glandelor endocrine, antivirală și antitoxică. Conţinutul ridicat de acid ascorbic şi acid dehidroascorbic, care formează un sistem oxido-reducător (redox), joacă un rol important în oxidoreducerile tisulare şi în respiraţia celulară, iar vitamina P contribuie la scăderea permeabilităţii şi fragilităţii capilarelor, mărind rezistenţa acestora.

Este indicat în otite, amigdalite, rinite şi traheo-bronşite cronice, fiind unul dintre cele mai utilizate preparate în situaţii de epuizare a organismului şi de afectare generală a imunităţii.

Ajută la scăderea incidenţei infecţiilor respiratorii (în administrare profilactică), la ameliorarea simptomelor din infecţii ale căilor respiratorii, este recomandat în tulburările de creştere ale copiilor cauzate de infecţiile recidivante ale căilor respiratorii, în convalescenţă, astenie post-gripală și post-infecțioasă, în hipogamaglobulinemie din cauza infecțiilor recidivante sau secundară terapiei cu antibiotice. Se administrează în scheme de tratament care includ și alte gemoterapice, precum extractele din muguri de coacăz negru, din muguri de mesteacăn, din muguri de brad.

Pe lângă recomandarea de bază în afecţiuni respiratorii (profilaxie, tratament, convalescenţă), este recomandat și în anemie, fragilitate capilară, afecţiuni osteoarticulare, cefalee (favorizând neutralizarea tiraminei, factor cauzal al cefaleelor vasomotorii şi al hemicraniei).

Gemoterapicul din mlădițe de măceș are o acţiune de regenerare, de refacere, fiind util şi în afecţiuni cronice (sau situaţii de afectare care durează de mult timp), nu numai în episoade acute – aşa cum este bine cunoscut produsul în folosirea lui curentă.

Pentru profilaxia gripei la copii, se pot asocia la gemoterapicul de măceș alte două extracte gemoterapice – din muguri de brad și din muguri de mesteacăn, iar la adulți, cele din muguri de coacăz negru și din muguri de mesteacăn pufos. Se vor administra timp de 1-2 luni, la începutul toamnei, cu repetare la sfârșitul iernii. Intră și în compoziția preparatelor destinate întăririi imunitare, Imunogrip Junior, Polygemma 17 - imunitate și Polygemma 5 – cavitate bucală și gât.

Gemoterapicul din muguri de coacăz negru și creșterea rezistenței la frig

Tulburările de circulaţie periferică sunt frecvent întâlnite la multe persoane – vârstnici și tineri –, iar vremea rece care se instalează începând din toamnă le agravează.

Gemoterapicul recomandat pentru creşterea rezistenţei la frig este cel din muguri de coacăz negru. Acesta este totodată și cel mai recomandat extract gemoterapic, datorită efectului său puternic antiinflamator și antialergic, un activator metabolic important, fiind considerat un drenor universal.

Testele efectuate pe animale au indicat o rată de supravieţuire de 78% a şoarecilor trataţi cu extract din muguri de coacăz negru, faţă de numai 27% a celor din lotul‑martor, după expunere la temperaturi de minus 20 de grade. Rezultatul este datorat stimulării directe a corticosuprarenalei.

Pentru persoanele friguroase care sunt stresate şi obosite se recomandă asocierea la extractul gemoterapic din muguri de coacăz negru a extractului din muguri de stejar, cu acţiune revitalizantă şi tonică generală.

Pentru tinerii friguroşi, combinaţia dintre extractul din muguri de coacăz negru şi extractul din muguri de brad are, în plus, efect remineralizant, tonic şi întăritor şi la nivelul circulaţiei periferice.

Gemoterapicul din muguri de coacăz negru se administrează în principal dimineața sau prima administrare din zi să se încadreze în intervalul orar 8-10, pentru a se sincroniza cu activitatea corticosuprarenalei.

Gemoterapicul din muguri de carpen, antitusivul gemoterapiei

Nu putem discuta despre gemoterapicele din „trusa de urgență a toamnei“ fără să ne referim și la abordarea tusei, iar gemoterapicul cel mai recomandat în tuse este cel din muguri de carpen.

Tusea este un act reflex de apărare a organismului care, în general, nu trebuie inhibată, ci trebuie întărit organismul ca să elimine toxinele. Cele mai multe răceli se însoţesc de tuse, din cauza iritaţiei nazo-faringiene şi a secreţiilor din nas, care se scurg pe peretele posterior al faringelui.

Tusea apare şi într-o răceală simplă, cu secreţii nazale, dar apare şi în iritaţii ale laringelui şi faringelui, sau în afecţiuni pulmonare şi bronhice, astfel încât farmacistul trebuie să îndrume pacientul către medic pentru stabilirea unui diagnostic corect.

În cazul copiilor, tusea pe care părinţii o pot trata singuri acasă este tusea care însoţeşte guturaiul simplu, cu nas înfundat, secreţii şi stare subfebrilă.

Extractul gemoterapic din muguri de carpen stimulează organismul pentru eliminarea toxinelor de la nivelul căilor respiratorii, reglează tonusul bronşic, are acţiune expectorantă, antispastică şi cicatrizantă (cu recomandare în rinofaringite cronice, sinuzite cronice, traheite, traheo-bronşite, complicaţii pulmonare şi acutizări ale acestora, tuse spasmodică – în asociere cu alte gemoterapice). În plus, acțiunea de regenerare a ţesutului hepatic pe care o are gemoterapicul va consolida efectul la nivel respirator, aducând o stabilizare a stării de sănătate.

În cazurile acute se administrează timp de minimum o săptămână, iar în cazurile cronice sau recidivante se recomandă o cură de o lună. În cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice – de călin, caprifoi sau cais, se va administra o dată pe zi. Intră și în compoziția preparatelor Polygemma 3 – tuse și Polygemma 4 – sinusuri.

Gemoterapicul din muguri de smochin, reglatorul secreției gastrice

Toamna și primăvara, durerile de stomac se acutizează în cazul celor cu sensibilitate la nivel gastric sau care au deja instalate dezechilibre ce au fost diagnosticate. Pentru aceste persoane, gemoterapia poate aduce alinarea acestor dureri și, de multe ori, vindecarea unor afecțiuni de tipul leziunilor organice, tulburărilor funcționale sau a celor neurovegetative şi psihosomatice de la nivel gastroduodenal.

Gemoterapicul de elecție este cel din muguri de smochin, cu tropism la nivelul stomacului, duodenului și colonului, un reglator al axei cortico-diencefalice indicat în toate stările distonice, tulburări neurovegetative gastrice, afecțiuni psihosomatice.

Mugurii de smochin conțin mucilagii, substanțe enzimatice (lipaze, proteaze, cravină – ferment diastazic, cu acțiune similară pepsinei), vitamine (B, A, C), oligominerale, calciu, fosfor, fier, zaharuri, grăsimi, proteine, precum și xantotoxină, furocumarine (substanțe cu acțiune fotodinamică – iar gemoterapicul este recomandat în profilaxia și tratarea alergiei solare, împreună cu extractul din muguri de coacăz negru).

S-a demonstrat că reglează secreţia gastrică (util în tulburări ale secreţiei gastrice de tip „hipoaciditate“ sau „hiperaciditate“), cicatrizează mucoasa digestivă și are acţiune diencefalică în afecţiuni psihosomatice. Îl găsiți pe piață în două forme de prezentare (cea clasică și o formă concentrată) și intră și în compoziția preparatului complex Polygemma 1 - stomac.

Acțiunea acestui gemoterapic este extrem de importantă în contextul ultimelor cercetări, care susțin că stomacul este un „al doilea creier“ sau că există un „sistem nervos enteric“ reprezentat de cele peste 100 milioane de celule nervoase ce înconjoară tractul digestiv, numărul acestora depășindu-l pe cel existent la nivelul măduvei spinării. Neurologul Michael Gershon afirmă că tipurile de celule, substanțele active și receptorii acestui sistem nervos enteric sunt identice cu cele de la nivelul creierului. Astfel s-au pus bazele unei noi discipline medicale - neurogastroenterologia.

Sistemul nervos enteric este considerat un sistem nervos independent care controlează și coordonează buna funcționare a aparatului digestiv (stomac și intestin): motilitatea, funcția secretorie, funcția digestivă, vascularizația. Este legat de sistemul nervos central prin fibre nervoase, dar într-o măsură semnificativă poate funcționa independent.

La nivelul sistemului nervos enteric sunt produse substanțe neuroactive, precum: serotonina (95% din cantitatea totală a acesteia este sintetizată și depozitată în intestin), dopamina, opiacee, benzodiazepine și aproximativ 40 de mesageri nervoși secundari sunt produși și controlați de la acest nivel.

Gemoterapicul din muguri de smochin s-a dovedit extrem de eficient în tulburări neurovegetative şi psihosomatice sau de origine funcţională la nivel gastro-duodeno-colic: ulcer duodenal şi gastroduodenal, cu dureri şi tulburări dispeptice (care nu răspunde la tratamente clasice alopate sau în caz de recidivă), singur sau asociat (tratament de lungă durată); dischinezii gastrice, gastrite hiper- sau hipotonice, duodenite, colite, precum și în distonii neurovegetative, în depresie, nevroze, neurastenie.

Se recomandă cure de întreţinere de 1-2 luni, primăvara şi toamna, pentru persoanele cu suferinţe la nivel gastroduodenal.

Gemoterapicul din muguri de alun și detoxifierea de toamnă

În gemoterapie, mugurilor de alun le-au fost puse în evidență efecte benefice multiple la nivelul ficatului, al plămânilor, al măduvei osoase și al sistemului vascular - efecte dovedite la nivel celular, prin modificările generate de administrarea extractului din muguri de alun: stimulează eritropoieza, activează eritroblaştii, stimulează granulopoieza, stimulează celulele Kupffer, reduce nivelul acidului uric, normalizează beta-fosfolipidele, reduce lipoproteinele, colesterolul total, creşte colesterolul esterificat, reechilibrează raportul alfa-beta lipoproteine, creşte albuminele, normalizează valorile beta- şi gama-globulinelor.

La ora actuală ne confruntăm cu o hiperhidratare celulară şi o deshidratare extracelulară - un dezechilibru nedorit și cu impact asupra sănătății generat de consumul excesiv de sare, zahăr, alimente rafinate, în general, lipsa mișcării fizice, statul îndelungat în câmpurile electromagnetice ale computerului, ale telefonului mobil, televizorului.

Alunul poate fi considerat o „baghetă magică“ a gemoterapiei – prin efectul antiscleros cu acţiune polivalentă pe ţesutul pulmonar şi hepatic, permiţând restaurarea elasticităţii acestora, dar și ca antiaterosclerotic general – care duce la rehidratarea şi refacerea şi a altor ţesuturi, precum a celor din pereţii vasculari, din măduva osoasă, din articulaţii sau la nivelul pielii. Acțiunea lui, din punct de vedere biochimic, se manifestă asupra țesutului mezenchimo-conjunctival, țesutul de susținere situat între celule, cel care este predispus deshidratării. Câte o cură periodică cu gemoterapicul din muguri de alun este benefică pentru a ajuta organismul la restabilirea echilibrului electroliților din corp. Îl puteți recomanda și ca adjuvant în tratamentul celulitei şi în curele de slăbire.

Acţiunea de eliminare a cataboliţilor toxici la nivel digestiv şi respirator îl recomandă ca detoxifiant al organismului, de administrat mai ales în perioada toamnei; în medicina tradițională chineză, toamna corespunde lojii Metal, somatic reprezentată de plămân și intestinul gros.

În lucrarea sa „Oboseala cronică“, doamna dr. Sorina Soescu, vicepreședinte al Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie, recomandă pentru cura de întreținere de toamnă – pentru adulți și copii – două gemoterapice: extractul din muguri de alun, pe perioada de Lună în scădere, și extractul din muguri de nuc, pe perioada de Lună în creștere. Este o abordare a gemoterapiei în concordanță cu ritmurile biologice (anotimpurile și fazele Lunii). Se administrează un gemoterapic de detoxifiere în perioada de Lună în scădere, care va amplifica efectul preparatului (atunci predomină în organism procesele catabolice/ de dezasimilație) și un produs gemoterapic pentru tonifiere și imunizare în perioada de Lună în creștere (atunci predomină acumulările, procesele anabolice/ de asimilație).

O altă recomandare a gemoterapicului din muguri de alun, la îndemâna farmacistului, este cea pentru susţinere pulmonară la fumători şi persoane expuse la noxe respiratorii profesionale, precum și pentru refacerea ţesutului hepatic fibrosclerozat (adjuvant în ciroză hepatică, cu ficat diminuat în volum, hepatită virală, hepatopatii cronice, hepatopatie alcoolică) și refacerea elasticităţii ţesutului pulmonar (adjuvant în emfizem pulmonar, scleroză  pulmonară, astm bronşic, bronşite cronice). Intră în compoziția preparatului Polygemma 16 - plămâni.

De administrat în special în a doua parte a zilei şi seara, când persoana este mai stresată, mai deshidratată şi mai supusă dezechilibrelor.

Gemoterapicul din muguri de măr pădureț – reechilibrantul stării interioare

Considerat regele fructelor, mărul este folosit și în gemoterapie cu efecte benefice deosebite și o primă calitate ce i se atribuie este aceea de reechilibrare a stării interioare. S-a constatat că stimulează activitatea intelectuală, fiind util în dificultăţi de concentrare, cu scăderea memoriei, când se poate administra împreună cu gemoterapicul din seminţe de mesteacăn. În acelaşi timp, are și un moderat efect sedativ nervos – relaxează, calmează frica şi diminuează anxietatea.

La nivel mintal, mugurii de măr favorizează meditaţia şi deschid căile cunoaşterii de sine, trezind fiinţa interioară şi promovând o stare de conştientizare şi o viziune mai armonioasă asupra lucrurilor. Facilitează eliminarea toxinelor, fizice, emoţionale sau mintale – o acţiune depurativă profundă – detoxifiantă şi alcalinizantă. Este indicat celor care nu reuşesc să se detaşeze, elibereze şi să iasă dintr‑un blocaj. Sunt stări de dezechilibru interior prin care trecem cu toții în anumite momente ale vieții și acest preparat natural își poate dovedi atunci eficiența pentru a ne readuce la starea de echilibru.

În farmacie îl puteți recomanda persoanelor suprasolicitate nervos, în stări de astenie fizică, mintală şi intelectuală (poate fi indicat și sportivilor, împreună cu gemoterapicul din muguri de stejar), în cefalee (singur sau asociat cu gemoterapicul din mlădițe de măceș), tulburări ale apetitului (anorexie sau bulimie), în insomnie sau în nevroze, cu gemoterapicul din muguri de tei argintiu.

Datorită conţinutului în polifenoli, este protector vascular, reglează tensiunea şi permeabilitatea vasculară, regenerează peretele capilarelor, reducând tulburările vasomotorii. Efectul antioxidant este semnificativ (de 5‑10 ori mai mare decât al vitaminei C), împiedicând formarea radicalilor liberi şi stimulând producţia endogenă de glutation. Date fiind aceste calități deosebite, de reglare la nivel cardiovascular și al sistemului nervos, efecte benefice vom observa la nivelul tuturor aparatelor și sistemelor organismului.

Este un gemoterapic de recomandat adulților – bărbați și femei – datorită efectului de reglare a degradării hormonilor steroidieni (estrogen şi progesteron), prevenind hiperestrogenia determinată de o incompletă şi imperfectă degradare a hormonilor steroidieni circulanţi. Din aceste motive, pentru femei, gemoterapicul din muguri de măr poate fi prescris după menarhă, în timp ce la bărbaţi, după pubertate – recomandându‑se să nu fie prescris la ambele sexe înainte de pubertate.

La femei reduce sindromul premenstrual şi are efecte pozitive atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada pre‑menopauză şi menopauză. Dacă este prescris în cea de‑a doua parte a ciclului menstrual, ajută la regularizarea acestuia la femeile tinere. În tulburările de ciclu menstrual este obişnuit să se prescrie gemoterapicul din mlădițe de zmeur, care este însă mai adaptat pentru prima parte (faza estrogenică) a ciclului, în timp ce în a doua fază ar fi mai indicat gemoterapicul din muguri de măr (începând cu ziua a 14-a).

Atunci când recomandările farmacistului aduc alinare pacienților - fără a produce reacții adverse sau fără a trebui să se aibă în vedere o serie de contraindicații - desigur că recunoștința acestora este cel mai mare câștig al nostru, ca profesioniști în domeniul sănătății.

Probați în practică aceste recomandări și rezultatele vă vor face să îndrăgiți gemoterapia, cu posibilitățile sale extrem de numeroase de armonizare a proceselor din organism.

Vă așteptăm la atelierele, cursurile și simpozioanele de gemoterapie pe care le organizează periodic Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie în multe orașe din țară. 

Articole din ediţiile anterioare

GEMOTERAPIE | Ediţia 1 / 2016

Revenirea după boală

Oana Socoliuc

Convalescența reprezintă perioada de refacere a organismului după o boală, traumatism sau intervenție chirurgicală. Perioada de convalescență este ...

19 ianuarie 2016
GEMOTERAPIE | Ediţia 1 174 / 2017

Astenia de primăvară. Cum ne poate ajuta gemoterapia?

Carmen Ponoran

Gemoterapia, prin intermediul celulelor stem vegetale – meristemul vegetal, celule multipotente, având ca efect echilibrarea (modularea) proceselor...

03 aprilie 2017
GEMOTERAPIE | Ediţia 5 / 2016

Noţiuni de prevenţie și tratament al leziunilor traumatice musculo-scheletale

Izaura Nițoi

Societatea pune tot mai mult accent pe obținerea și menținerea unei forme fizice și mobilități optime indiferent de vârstă.

01 septembrie 2016
GEMOTERAPIE | Ediţia 3 / 2016

Gemoterapia în dislipidemii

Monica Spînu

Dislipidemia poate avea cauză genetică, dar în principal este secundară altor afecțiuni (obezitate, diabet zaharat, patologie tiroidiană, renală, h...

02 mai 2016