Un studiu internaţional făcut pe pacienţi din SUA, Italia, Franţa, Austria, Spania, Olanda, Germania, Japonia şi Canada arată că remdesivirul, un medicament antiviral în prezent testat în mai multe studii la nivel global, a avut o eficienţă care merită luată în considerare în tratamentul COVID-19. Astfel, peste 60% dintr-un grup de pacienţi infectaţi cu SARS‑CoV-2 în stare gravă au prezentat îmbunătăţiri când au fost trataţi cu remdesivir. Rezultatele preliminare ale studiului au fost publicate în New England Journal of Medicine, dar, pentru că cercetătorii nu au avut un grup de control, studiul este luat în considerare cu precauţie de comunitatea ştiinţifică. Specialiştii afirmă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina mai bine dacă medicamentul i-ar putea ajuta pe pacienţii bolnavi de COVID-19. Cu toate acestea, 36 dintre cei 53 de pacienţi trataţi cu acest medicament au prezentat îmbunătăţiri semnificative ale stării de sănătate.

Pacienţii din cele nouă ţări care participă la studiu au primit medicamentul intravenos timp de cel puţin 10 zile. 17 dintre cei 30 de pacienţi trataţi cu acest medicament aveau o stare de sănătate care necesita ventilaţie mecanică, dar în urma administrării tratamentului starea lor a fost mult îmbunătăţită. La 8 dintre pacienţi, medicii au observat o agravare a bolii. Din păcate, 7 pacienţi au murit. Cercetătorii arată că diferenţele dintre rezultatele obţinute în cadrul studiului ar putea fi din cauza diferenţelor privind condiţiile din spitale şi serviciile de îngrijire, dar spun că prin studiul lor au ajuns la concluzia că medicamentul poate fi de ajutor în cazurile grave de COVID-19.

În prezent există peste 1,7 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 în întreaga lume şi peste 100 000 de persoane au murit. Până acum, medicii şi cercetătorii nu au găsit un tratament pentru bolnavii care sunt infectaţi cu noul tip de coronavirus.