GEMOTERAPIE

Revenirea după boală

First published: 19 ianuarie 2016

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

Abstract

Keywords

Convalescența reprezintă perioada de refacere a organismului după o boală, traumatism sau intervenție chirurgicală. Perioada de convalescență este diferită de la o persoană la alta și depinde de boală sau de tipul de traumă/ intervenție chirurgicală. În cazul unor boli infecto-contagioase, în perioada convalescenței, persoanele mai pot fi contagioase.

Recuperarea se face treptat și trebuie înțeles că organismul este într-o stare precară, debilitat, cu imunitate scăzută. De aceea nu se recomandă reîntoarcerea la activitățile obișnuite imediat după încetarea simptomelor.

Dacă ne referim la copii, este de preferat să nu reintre încă în colectivitate (grădiniță, școală), pe de o parte pentru că încă pot fi o sursă de infecție și, pe de altă parte, având imunitatea scăzută, se pot reîmbolnăvi. 

De obicei, în convalescență mai persistă și unele simptome:

  • slăbiciune, oboseală, incapacitate de efort fizic și intelectual;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • amețeli, somnolență;
  • cefalee.
Dacă a fost vorba de o boală infecțioasă, pot persista:
  • tusea;
  • secrețiile nazale;
  • tulburările digestive: diareea, greața, borborismele abdominale.

Părinții trebuie să înțeleagă aceste simptome și să ajusteze activitățile copilului la capacitatea sa de efort, să încurajeze odihna, să asigure un regim alimentar echilibrat, cu respectarea indicațiilor medicale și a toleranței digestive a copilului.

În general, se recomandă un regim cu alimente ușor de digerat: lichide, supe, sucuri naturale, lactate, fructe, legume fierte. Se vor limita alimentele care necesită efort pentru digerare, ținând cont că organismul face eforturi pentru recuperare și nu este capabil să digere alimente grele. De multe ori, îngrijorarea părinților în cazul bolilor ce apar la copii este, mai degrabă, legată de lipsa poftei de mâncare sau de faptul că de două zile „nu vrea să mănânce nimic“. În timpul bolilor, tot efortul organismului este îndreptat spre lupta cu boala, și nu cu digestia! Trebuie asigurat aportul de lichide, vitaminizante, dacă se poate administrate oral, iar dacă există riscul deshidratării, se vor administra perfuzabil. Apetitul copilului se va relua treptat în perioada convalescenței.

Gemoterapice utile

Pentru o recuperare deplină și mai rapidă, natura ne asigură remedii cu acțiune blândă, dar profundă, pe care e bine să le cunoaștem. Extractele din mugurii și mlădițele tinere ale plantelor (gemoterapia) au fost deja bine studiate și multe dintre ele își găsesc locul în recuperarea organismului după diverse afecțiuni.

Astfel, sunt cunoscute pentru efectele benefice extractele gemoterapice din porumbar, stejar, coacăz negru, măceș, mesteacăn pufos sau cele care se administrează în convalescența unor tulburări digestive: merișorul și afinul, precum și cele de administrat după traumatisme sau fracturi: bradul la copii și jneapănul, sequoia la adulți și vârstnici.

Prunus spinosa (porumbarul), arbustul care înflorește primăvara timpuriu, denumit astfel deoarece înflorirea lui arată țăranilor că solul are temperatura potrivită pentru a semăna porumbul, are acțiune de stimulare a unui lanț hormonal pe axul hipotalamo-hipofizo-suprarenalian, fiind necesar în perioadele de boală și de recuperare. Are un efect stimulator și tonic asupra unui organism debilitat, nu numai de o boală, dar și de o situație stresantă. Favorizează creșterea armonioasă și dezvoltarea fiziologică a copiilor. Stimulează sistemul imunitar, scurtează perioada de convalescență după gripă și boli pulmonare. Se va recomanda în deficit imunitar și convalescențe prelungite (împreună cu gemoterapicul din măceș), în convalescențe ale pneumoniilor, ale gripelor, în stare de debilitate psihofizică după o situație stresantă, inapetență la copii, astenie generală, stări depresive, anemie (împreună cu extractul gemoterapic de cătină roșie), dizarmonii și tulburări de creștere la copii (împreună cu gemoterapicul de brad), întârzieri ale pubertății și menarhei (împreună cu mesteacănul pufos), astenie de primăvară, pentru retracția cicatricelor, urmări ale vaccinării, ale poluării atmosferice și ale existenței unor substanțe potențial cancerigene, ca depurativ al sângelui.

Se va administra o dată pe zi, dacă se asociază cu alte gemoterapice, sau de 2-3 ori pe zi dacă se administrează singur. Doza se stabilește în funcție de greutatea copilului; în perioada de sugar, o picătură/kg corp și pe zi, la preșcolari – 25-30 de picături/doză, iar la copiii de peste 45 kg se poate administra doza de adult, 50 de picături/doză.

Quercus pedunculata (stejarul) are o acțiune particulară asupra corticosuprarenalei, stimulează secreția de hormoni corticosteroizi necesari în special în perioadele de convalescență. Este revitalizant pentru organismele debilitate, recomandându-se în cazul surmenajului fizic și intelectual, în astenia de primăvară sau postinfecțioasă, în rahitism, în tulburările ciclului menstrual sau în cazul întârzierii apariției lui la tinerele fete.

Gemoterapicul poate fi obținut din muguri, care acționează în special asupra glandelor corticosuprarenale, din ghinde, cu acțiune în stări depresive cu astenie sexuală și frigiditate, sau din amenți (inflorescențe), ce conțin substanțe hormonale de tip sexual, care acționează în special în perioada pubertății.

Se va administra o dată pe zi în asociere cu alte gemoterapice sau de două ori pe zi dacă se administrează singur.

Ribes nigrum (coacăzul negru) este bine cunoscut în gemoterapie pentru acțiunea sa antialergică și de stimulare a corticosuprarenalei, în vederea producerii cortizolului. Este considerat, de altfel, cortizonul natural al gemoterapiei. Această acțiune specifică îl face deosebit de util în perioadele de recuperare, ca antiinflamator, imunostimulator, revigorant al organismului. Se poate administra în orice patologie de tip inflamator sau alergic, în astenie și slăbiciune psihofizică.

Se preferă administrarea sa în priză unică, dimineața până la ora 10, dar se poate administra și de 2-3 ori pe zi dacă este necesar, evitând administrarea seara.

Rosa canina (măceșul) are efect tonic, vitaminizant, antiinflamator.  El este remediul gemoterapic al inflamațiilor localizate recidivante și se va administra în orice proces inflamator care se repetă, indiferent că este localizat la nivelul gâtului, sinusurilor, urechilor, laringelui, traheii sau bronșiilor. Este un remediu optim pentru copiii care prezintă întârzieri în creștere și dezvoltare legate de inflamații recidivante de tipul otitelor, amigdalitelor, rinitelor și traheobronșitelor. Are și o acțiune importantă în dezvoltarea osoasă, așa încât, se recomandă în decalcifieri și demineralizări la tineri, dezordini și întârzieri în creștere la copii (împreună cu gemoterapicul de brad). Se recomandă în astenia postgripală și postinfecțioasă, în anemie.

Se administrează de 1-2 ori pe zi, singur sau în asociere cu alte gemoterapice, în special cu extractul din muguri de coacăz negru, potențându-se reciproc.

Betula pubescens (mesteacănul pufos) – extractul din muguri cu proprietăți tonice și stimulante se recomandă în rahitism, în stări generale de demineralizare, în tulburări de creștere și nutriție, în astenia psihofizică cu epuizare. Se administrează fie singur, fie în asociere cu alte gemoterapice.

Tamarix gallica (cătina roșie) este remediul gemoterapic pentru stările de anemie postinfecțioasă, stimulând pruducerea de globule roșii și funcțiile splinei, determinând și creșterea numărului de trombocite.

Se recomandă în anemie, trombocitopenie postinfecțioasă, postvirală, postparotidită, rubeolă, mononucleoză infecțioasă. Se administrează și în anorexie, tulburări ale creșterii ponderale, tulburări ale dentiției (împreună cu gemoterapicul din muguri de brad).

În recuperarea posttraumatică sau post-fracturi la copii, extractul gemoterapic cu cel mai bun efect este cel din brad. Abies pectinata (bradul) este remediul gemoterapic de care nu trebuie uitat niciodată atunci când discutăm despre dezvoltarea osoasă a copiilor, despre deformări articulare și osoase, demineralizare, întârzieri ale creșterii, tulburări ale dentiției și carii dentare, rahitism, dureri de creștere, spondiloză, boala Scheuermann, fracturi osoase și întârzierea consolidării acestora, osteocondrită juvenilă. Orice copil poate beneficia de acest gemoterapic în diverse etape ale dezvoltării sale, chiar și în convalescența după boli infecțioase.

În asociere cu gemoterapicul din muguri de mesteacăn pufos, se recomandă la copii și adolescenți cu demineralizări și anorexie, iar în câteva luni de administrare se observă revenirea apetitului și creșterea în greutate și în înălțime.

Se administrează câte 20-30 de picături de două ori pe zi, timp de 2-3 luni, sau în asociere, de exemplu cu mesteacăn pufos: dimineața și seara câte 30 de picături de gemoterapic de brad și la prânz 30 de picături de gemoterapic din muguri de mesteacăn pufos. În cazul adulților, refacerea după o fractură poate fi susținută prin administrarea, timp de 2-3 luni, de gemoterapice de jneapăn și sequoia.

Pentru recuperarea post‑infecții digestive, extractele gemoterapice din mlădițe de merișor și de afin sunt utile pentru refacerea florei digestive distruse de virus sau microb.

Vaccinium vitis idaea (merișorul) este remediul gemoterapic atât al prevenției și tratării infecțiilor urinare, cât și al dismicrobismului intestinal. Reglează funcționalitatea și motricitatea intestinală, cu acțiune bifazică, util în diaree, dar și în constipație, corectează echilibrul motilității enterocolice și reglează funcționalitatea enzimatică intestinală, precum și enteroflora bacteriană.

Se administrează, de obicei, în asociere cu afinul, timp de minimum două săptămâni după o infecție intestinală.

Vaccinium myrtillus (afinul), recunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, se administrează în colibaciloze intestinale, enterite la copii, diaree și dizenterie, disbioze intestinale, meteorism și fermentație intestinală, tulburări digestive în urma unor infecții enterale. Se asociază bine cu gemoterapicul de merișor.

Complexe gemoterapice

Există și câteva preparate sub formă de combinații de gemoterapice, cu efect bun în perioadele de recuperare.

Pentru astenia psihofizică apărută post‑infecțios, dar și pentru tulburările de memorie, s-a elaborat preparatul Polygemma 8 – Astenie psihofizică și memorie, care conține gemoterapice din semințe de mesteacăn argintiu, din muguri de stejar și din mlădițe de rozmarin, precum și extract din rădăcină de ginseng siberian.

Se administrează la adulți și copii peste 7 ani, câte 2 ml de 2 ori pe zi, diluat în puțină apă, cu 30 de minute înainte de mese, minimum două săptămâni.

Polygemma 17 – Imunitate combină extracte gemoterapice din muguri de cătină, porumbar, mlădițe de măceș și extractul fitoterapic - suc de Echinacea purpurea herba. Ajută la ameliorarea simptomelor din răceli și stări gripale, susține refacerea organismului în convalescență, ajută la reducerea recidivelor și se recomandă și profilactic, pentru întărire imunitară.

Se administrează la adulți și la copii peste 7 ani, câte 2 ml de 3 ori pe zi, în puțină apă, cu 30 de minute înainte de mese. Se recomandă cure de 2-3 luni.

La copii între 2 și 7 ani, doza se reduce la jumătate.

Un produs fitoterapic cu efect revitalizant puternic este extractul de orz verde, care se recomandă adulților și copiilor peste 7 ani. Are o puternică acțiune antioxidantă, vitaminizantă, revitalizantă. Crește rezistența organismului la infecții, protejează organismul de radiații electromagnetice, solare, UV și de poluare. În perioadele de recuperare și convalescență se administrează câte o lingură de două ori pe zi, diluat în 100 ml de apă, timp de 3-4 săptămâni.

Există o gamă largă de produse gemoterapice, fitoterapice sau complexe ale acestora, cu efect deosebit în refacerea organismului debilitat. Medicul și farmacistul vor fi în măsură să aleagă varianta optimă pentru refacerea organismului, adaptată de la caz la caz.

Articole din ediţiile anterioare

GEMOTERAPIE | Ediţia 3 182 / 2018

Un caz simplu pentru homeopatie

Simona Nițu

Arborele de China – Cinchona succirubra – este o plantă originară din America de Sud, din Anzii peruvieni. Proprietăţile curative ale scoarţei erau...

28 mai 2018
GEMOTERAPIE | Ediţia 5 / 2016

Noţiuni de prevenţie și tratament al leziunilor traumatice musculo-scheletale

Izaura Nițoi

Societatea pune tot mai mult accent pe obținerea și menținerea unei forme fizice și mobilități optime indiferent de vârstă.

01 septembrie 2016
SUPLIMENT HOMEOPATIE | Ediţia 2 / 2016

Recomandările homeopatiei în afecţiuni specifice sarcinii

Sorina Soescu

Se știe că, în perioada sarcinii, viitoarele mame trebuie să evite, pe cât posibil, administrarea de medicamente. Homeopatia este soluția optimă a ...

02 martie 2016
HOMEOPATIE | Ediţia 6 / 2015

Homeoterapia cu săruri biochimice Schüssler (3)

Monica Spînu

Remedii de structură – Calcarea fluorica – Formarea învelişurilor Calcarea phosphorica – Structura internă – Silicea Susţinerea tuturor structuri...

06 noiembrie 2015