Acesta este apanajul medicului specializat în homeopatie, iar în ceea ce priveşte intervenţia pe care o poate avea farmacistul, ea constă în câteva medicamente homeopate, ce pot fi recomandate în multe situaţii, având în vedere câteva modalităţi homeopate sau, în unele cazuri, chiar o specificitate de organ. De asemenea, propunem şi câteva abordări fitoterapice şi gemoterapice ce pot completa „arsenalul“ farmacistului de oficină.

Durerile dentare

Plantago CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi

Referindu-ne la cavitatea bucală, desigur că situaţia cel mai des întâlnită în farmacii este solicitarea unui antialgic pentru ameliorarea durerilor dentare. Iată că puteţi apela la ajutorul homeopatiei, recomandând remediul Plantago – obţinut din planta întreagă de pătlagină. Este principalul medicament homeopat cu efecte benefice la nivelul dinţilor şi al gingiilor, în situaţii de sensibilitate la atingere, gingii inflamate, dureri dentare violente, ce cuprind întreaga faţă. Durerea se accentuează la aer rece. Se pot alege şi alte remedii, precum Chamomilla, când există o mare iritabilitate, durerea este agravată noaptea şi în camera caldă, Aconitum, cu cunoscuta sa agravare la vânt rece (ameliorarea durerii dentare la apă rece) şi altele, dar gândiţi-vă de primă intenţie la Plantago.

Abcesul dentar

Apis CH30, 3 granule din oră în oră, până se ajunge la stomatolog

Un abces dentar mare, cu roşeaţă, tumefacţie, durere intensă, ca un junghi, ameliorată la aplicaţii reci, poate fi tratat homeopat, până se ajunge la medicul stomatolog, cu Apis – medicament homeopat obţinut din albină. Se administrează singur sau în asociere cu Plantago CH9, 3 granule din oră în oră (cele două remedii se pot lua împreună, granulele dizolvate în puţină apă), câteva doze.

Local, se poate folosi tinctură de gălbenele şi tinctură de sunătoare, câte 10-15 picături din fiecare, în puţină apă, cu ţinerea soluţiei în gură, în dreptul zonei dureroase. După 1-2 minute, se scuipă soluţia şi se prepară una nouă. Cele două tincturi au efect dezinfectant, antialgic, antinevralgic şi antiinflamator. Administrarea se continuă şi după intervenţia stomatologică, cu administrare de 3 ori pe zi 1-2 zile.

După o extracţie dentară

Arnica CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi

Se va apela la principalul medicament homeopat recomandat ca urmare a unui traumatism – arnica – obţinut din planta întreagă de arnică. Se administrează câteva zile după intervenţia stomatologică. Dacă s-a intervenit şi asupra nervului dentar în timpul extracţiei dentare, atunci, pentru tratamentul durerilor care apar după trecerea anesteziei, se recomandă Hypericum CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi, împreună cu arnica.

Local, pentru inflamaţia de la nivel gingival, apelaţi la badijonajul gingival Plantagingival. Este o combinaţie de extracte vegetale obţinute prin prelucrarea plantelor proaspete de gălbenele (Calendula officinalis), revent (Rheum palmatum) şi tătăneasă (Symphytum officinale) în glicerină farmaceutică. Se cumulează astfel acţiunea antiinflamatoare a celor 3 plante, cu cea antibacteriană (gălbenele şi revent) şi cu cea cicatrizantă (dată în special de alantoina din tătăneasă). Foarte important este efectul uşor analgezic şi hemostatic al reventului, recomandat uzual în medicina chineză pentru durerile dentare şi sângerările gingivale. Produsul se aplică cu ajutorul pensulei incluse în dop, de 2-3 ori pe zi, pe zonele afectate. Pensula se spală cu apă fierbinte după fiecare utilizare.

Pentru întreţinerea sănătăţii cavităţii bucale apelaţi la o apă de gură terapeutică, care în plus poate fi folosită şi asociată tratamentului homeopat, fiind o apă de gură nementolată. Este vorba de apa de gură Mira, un extract concentrat din oleogumirezina Commiphora myrrha (smirnă, foto). Aceasta are acţiune dezodorizantă, antibacteriană şi analgezică. Proprietăţile smirnei sunt bine cunoscute din vremuri îndepărtate, fiind unul din ingredientele folosite la îmbălsămarea mumiilor egiptene şi, aşa cum bine ştim, unul din darurile aduse de magi Pruncului Iisus. La ora actuală, acţiunea antibacteriană a fost testată pe multiple tulpini bacteriene (Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Neisseria sicca, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa), comparativ cu acţiunea unor antibiotice, iar acţiunea analgezică prin studii in vivo, pe şoarece, întreprinse la Universitatea din Florenţa, care au arătat că influenţează percepţia durerii, acţionând la nivelul receptorilor opioizi din creier.

Un studiu realizat în Arabia Saudită în 2011 (Department of Oral Medicine and Diagnostic Sciences, College of Dentistry, King Saud University) a arătat efectele benefice la nivelul cavităţii bucale, prin administrare cu apă de gură, comparativ cu preparate cu tetraciclină şi clorhexidină. S-a realizat o incizie în mucoasa cavităţii bucale a animalelor, care au fost apoi tratate cu ape de gură pe bază de clorhexidină, tetraciclină sau extract de myrrha. Grupurile tratate au fost investigate clinic şi histologic, constatându-se un efect comparabil al apei de gură cu myrrha faţă de celelalte două produse folosite.

Din preparatul Mira – o apă de gură concentrată, din 20 ml de produs se pot obţine 2 litri de apă de gură. Este recomandată pentru igiena cavităţii bucale şi a dinţilor, precum şi în stări inflamatorii ale cavităţii bucale şi gâtului. Igienizarea cavităţii bucale se realizează cu 15-20 de picături la un pahar cu apă - pentru gargară, iar în inflamaţii ale mucoasei cavităţii bucale se administrează 10 picături într-o linguriţă cu apă şi se clăteşte energic, insistând pe zonele afectate.

Dureri provocate de protezele dentare

Recomandarea de Mira şi Plantagingival este una dintre soluţiile extrem de eficiente în aceste situaţii. Reduc durerea şi inflamaţia gingivală, opresc eventuala sângerare şi cicatrizează mucoasa lezată.

Frica de scaunul stomatologic

Gelsemium CH30, 3 granule înainte de aşezarea pe scaunul stomatologic

Pe la 1890, în America, un medic stomatolog inventa scaunul electric. Oare de aceea ne este frică de scaunul stomatologic?

Teama manifestată cu anxietate de anticipaţie care duce la tremur interior, cu slăbiciune, cu stare de leşin şi palpitaţii poate fi tratată cu Gelsemium CH30, 3 granule în dimineaţa zilei de dentist şi 3 granule chiar înainte de aşezarea pe scaunul stomatologic.

Dacă pacientul este hipersensibil la zgomotul instrumentarului, nu suportă să îl audă, atunci Theridion CH30, 3 granule înainte de tratamentul stomatologic, îl poate ajuta să suporte mai bine acest tratament.

Dentiţia la copii

Extractul din muguri de Brad

Gemoterapicul din muguri de Brad este un eficient remineralizant natural, ce acţionează prin reglarea metabolismului fosfo-calcic (favorizează fixarea calciului în oase şi dinţi), fiind principalul preparat gemoterapic recomandat în: profilaxia cariei dentare de demineralizare (precum şi în profilaxia rahitismului), tulburări ale dentiţiei la copii (întârzieri ale erupţiei dentare, carii), profilaxia extinderii cariei dentare la adulţi şi pentru remineralizare, profilaxia şi tratamentul parodontopatiei marginale, precum şi în scheme gemoterapice de tratament al parodontozei.

Îl puteţi recomanda singur sau asociat cu alte două gemoterapice: cel din mlădiţe de Măceş, cu acţiune antiinflamatoare şi osteoblastică, şi cel din muguri de Mesteacăn, un activator metabolic, această asociere de gemoterapice având şi recomandarea generală de întărire imunitară.

Extract din muguri de BradAbies pectinata MG=D1, dimineaţa; Extract din mlădiţe de MăceşRosa canina MG=D1, la prânz; Extract din muguri de mesteacănBetula verrucosa MG=D1, seara, zilnic, 2-3 luni de tratament.

Prevenţia apariţiei cariilor dentare se poate face la copii şi prin tratament homeopat, adaptat şi individualizat fiecărui copil de către medicul homeopat.

Dentiţia la adulţi

Extractul din mlădiţe de Mur

Pentru prevenţia extinderii cariei dentare la adulţi şi pentru remineralizare puteţi recomanda tot gemoterapicul din muguri de Brad. Dacă este vorba de vârstnici, se poate recomanda o schemă gemoterapică ce are drept component principal extractul din mlădiţe de Mur, un antiaging eficient pentru a încetini distrucţia dentară, cu efecte benefice şi la nivel osteoarticular.

Extract din mlădiţe de MurRubus fructicosus MG=D1, dimineaţa; Extract din muguri de Mesteacăn pufosBetula pubescens MG=D1, la prânz; Extract de Orz verdeHordeum vulgare, 2 ml în apă, seara, timp de 3-6 luni, asociere cu efecte benefice atât la nivelul dentiţiei, cât şi la nivelul altor ţesuturi tari, precum unghiile, părul şi oasele.

Afecţiuni ale mucoaselor cavităţii bucale

Gingivita

Calendula officinalis – administrare locală

Plantago CH9, extract din mlădiţe de Lemn câinesc – administrare internă.

Un studiu realizat în 2013 a evaluat eficienţa administrării locale de Calendula officinalis în reducerea plăcii dentare şi a inflamaţiei gingivale (J Indian Soc Periodontol. 2013 Nov;17(6):741-7. doi: 10.4103/0972-124X.124491. Khairnar MS, Pawar B, Marawar PP, Mani A.) Studiul a fost realizat pe 240 de pacienţi, cu vârste între 20 şi 40 de ani, cu gingivită (adâncimea şanţului gingival la sondare ≤ 3mm) şi care acuzau şi sângerare gingivală.

Pacienţii cu parodontopatii marginale (adâncimea la sondare ≥ 4mm), gingivită descuamativă, gingivită ulcero-necrotică acută, fumătorii sub tratament cu antibiotice şi cu orice alte antecedente de boli sistemice, inclusiv sarcină, au fost excluşi din studiu.

Subiecţii au fost împărţiţi în două grupuri – grupul test (n=120) şi grupul martor (n=120).

Toţi pacienţii din grupul-test au fost instruiţi să dilueze 2 ml de tinctură de Calendula în 6 ml de apă distilată şi să îşi clătească gura o dată dimineaţa şi o dată seara, timp de 6 luni.

Pacienţii din grupul-martor au fost instruiţi să folosească 8 ml de apă distilată (placebo) pe post de apă de gură şi să îşi clătească gura de două ori pe zi, timp de 6 luni.

Au fost consemnaţi/înregistraţi parametrii clinici: indicele de placă, indicele gingival, indicele de sângerare gingivală şi indicele de igienă orală simplificat – la demararea studiului (primul control medical), la 3 luni (al doilea control medical) şi la 6 luni (al treilea control medical).

Controalele au fost efectuate de către acelaşi medic pentru a se evita eventualele erori. În timpul celei de-a doua vizite, fiecare pacient a fost supus unei şedinţe de detartraj. Pacienţii au fost ulterior instruiţi să întreţină o igienă orală regulată şi de rutină, fără a se mai interveni medical.

Rezultate: În absenţa procedurii de detartraj (între primul şi al doilea control medical), grupul-test a demonstrat statistic o reducere semnificativă în scorurile indicelui de placă, indicelui gingival şi indicelui de sângerare gingivală (excepţie: indicele de igienă orală simplificat) (P < 0,05), în timp ce grupul-martor nu a arătat nici o reducere a scorurilor.

Când s-a instituit procedura de detartraj la cel de-al doilea control (la 3 luni), s-a observat o reducere statistic semnificativă a scorurilor tuturor parametrilor, în momentul comparării rezultatelor la 3 luni cu cele de la 6 luni, la ambele grupuri (P < 0,05).

Totuşi, grupul-test a arătat o reducere semnificativ mai mare a indicilor de placă, indicelui gingival, indicelui de sângerare gingivală şi a indicelui de igienă orală simplificat faţă de grupul-martor.

Concluzii: Cu toate limitările acestui studiu, se poate trage concluzia că apa de gură cu Calendula este eficientă în reducerea plăcii dentare şi a gingivitei, în combinaţie cu procedura de detartraj.

Eficient în tratarea gingivitei este şi gemoterapicul din mlădiţe de Lemn câinesc - Ligustrum vulgare MG=D1, administrare internă, alternativ cu remediul homeopat Plantago CH9, de 3 ori pe zi din fiecare preparat. Lemnul câinesc are efect astringent şi cicatrizant al mucoasei cavităţii bucale. Local puteţi recomanda clătirea gurii cu o soluţie diluată de tinctură de gălbenele sau de Mira şi badijonaj al gingiilor cu Plantagingival.

Igiena dentară este esenţială pentru această afecţiune, iar calitatea periuţei dentare joacă un rol important. De asemenea, consumul de fructe, legume şi cereale, care impun o masticare prelungită, cu un masaj al gingiei, este important.

Stomatita aftoasă

Extractul din mlădiţe de Lemn câinesc

Apare la fel de frecvent la copii şi la adulţi, de cele mai multe ori într-un context de oboseală intensă a organismului sau după administrarea unor medicamente cu acţiune toxică hepatică, în paralel cu ingerarea unor alimente lipsite de substanţele nutritive necesare. Dacă apare pentru prima dată, va fi suficientă administrarea de extract din mlădiţe de Lemn câinesc. Cazul recidivelor, pe fond de slăbire a capacităţii de apărare a organismului, adăugaţi la Lemnul câinesc gemoterapicele de Coacăz negru şi pe cel din mlădiţe de Cimişir, pentru întărire imunitară şi efect puternic antiinflamator.

Extract din muguri de Coacăz negruRibes nigrum MG=D1, dimineaţa; Extract din mlădiţe de CimişirBuxus sempervirens MG=D1, la prânz; Extract din mlădiţe de Lemn câinescLigustrum vulgare MG=D1, seara, timp de 10-14 zile.

Se va ţine un pic în cavitatea bucală soluţia diluată de gemoterapic, înainte de a o înghiţi, pentru a intensifica efectul la nivelul mucoasei. De asemenea, se poate recomanda, de mai multe ori pe zi, clătirea gurii cu o soluţie diluată de Mira.

Candidoza bucală

Candida CH 5, CH 7, CH 9, CH 15, CH 30

Homeopatia propune un remediu tip nosod, preparat din Candida albicans, numit Candida (sau Candidinum). Se începe cu Candida CH 5, 3 granule o dată pe zi, zilnic, 2-3 săptămâni, apoi Candida CH 7, 3 granule o dată pe zi, zilnic, alte 3 săptămâni, şi Candida CH 9, 3 granule o dată pe zi, alte 3 săptămâni. În cazul unei infestări masive, cu simptome supărătoare, se poate continua cu diluţiile mai mari, Candida CH 15 şi Candida CH 30, pentru alte 3 săptămâni fiecare.

La acestea se poate asocia o combinaţie de trei extracte gemoterapice, care se administrează în puţină apă şi se ţin un minut în cavitatea bucală, înainte de a fi înghiţite.

Extract din mlădiţe de Lemn câinescLigustrum vulgare MG=D1, dimineaţa; Extract din mlădiţe de CimişirBuxus sempervirens MG=D1, la prânz; Extract din mlădiţe de MurRubus fructicosus MG=D1, seara, timp de 1-2 până la 3 luni de zile, în funcţie de intensitatea simptomatologiei. Local, spălături cu Mira de 2-3 ori pe zi.

În acelaşi timp, se recomandă o dietă săracă în alimente acide (roşii, vinete, oţet, sucuri acidulate etc.).

Afecţiunile cavităţii bucale presupun de foarte multe ori consultarea farmacistului, iar aceste recomandări din sfera homeopatiei, fitoterapiei şi gemoterapiei pot fi opţiuni lipsite de reacţii adverse, a căror eficienţă a fost verificată şi confirmată de către medicii şi farmaciştii specializaţi în aceste terapii.