În economia corpului nostru, există organe care sunt atât de importante, încât starea de bine şi de funcţionare a tuturor celorlalte depinde de echilibrul lor.

Un astfel de organ este ficatul, considerat în medicina tradiţională chineză „generalul” trupului nostru.

Acest „general de armată” protejează Regina (inima) şi Regele (creierul) şi multe dintre accidentele şi incidentele cu care se confruntă oamenii în jurul vârstei de 50-60 de ani apar din cauza slăbirii funcţionale a ficatului.

Ficatul este principalul organ care distribuie întregului corp combustibilii vitali: oxigenul şi glucoza. El este cel care primeşte prin artera hepatică afluxul de oxigen de la plămâni şi, prin vena portă, afluxul de nutrienţi de la intestine, distribuind totul proporţional cu nevoia corpului de a face faţă situaţiei în care se găseşte.

Tot ficatul este organul principal al neutralizării toxinelor şi detoxificării interioare, după expunere la radiaţii, substanţe chimice sau diferiţi poluanţi de mediu.

Ficatul este, în acelaşi timp, organul de digestie al unei categorii importante de emoţii, care poate fi definită sub eticheta: „furie/agresiune”. Toate stările de nemulţumire, iritare, frustrare sau de violenţă de toate felurile consumă din energia ficatului, provoacă acidoză şi suprasolicită producţia de bilă, pentru a neutraliza acizii produşi odată cu furtuna hormonală a furiei.

Da, bila este fluidul folosit excesiv când dorim să neutralizăm supărările, amărăciunile, nemulţumirile, ciuda, invidia, iritarea şi alte stări care apar când respingem ceea ce se întâmplă în realitatea noastră.

Ficatul este un organ puternic şi rezistent.

Dar, când are de făcut prea multe sarcini în acelaşi timp, când trebuie să se ocupe atât de detoxificare, cât şi de digestie, plus de emoţii şi adaptarea la mediu, slăbeşte şi începe să transmită că este copleşit şi depăşit de tot ce are de făcut.

La începutul lui 2021 am identificat la mulţi pacienţi şi la persoanele din jurul meu semne ale copleşirii ficatului: somnolenţă, oboseală cronică, cearcăne maronii în jurul ochilor, dureri de cap (chiar şi migrene), dificultăţi de atenţie, concentrare şi memorie, dificultăţi de vedere (de aproape, de departe), probleme de digestie a grăsimilor şi dulciurilor (creştere în greutate uşoară, chiar la alimentaţie simplă), greaţă şi limbă încărcată, dimineaţa, la trezire, dureri articulare, în special de genunchi, sângerări uşoare (ale gingiilor, din nas, sângerări de menstră prelungite şi abundente, vânătăi şi echimoze uşor apărute) şi multe altele.

Am realizat că ficatul nostru, al tuturor, este copleşit de stimulii multipli cu care se confruntă corpul.

Şi am început să folosesc produse naturale pentru susţinere, utilizând în special gemoderivatele Plantextrakt, dar şi produse fitoterapice existente în magazinele naturiste.

Ce am recomandat cel mai frecvent pentru ficat?

Extractul din Ienupăr (Juniperus communis D1) este produsul cel mai important pentru susţinere atât a ficatului, cât şi a rinichiului şi articulaţiilor.

Doza de administrare frecventă este de 25 de picături (2 ml), în puţină apă, de 2 ori pe zi, zilnic, 5 zile pe săptămână, 2-3 luni de tratament.

Acestui produs i se pot adăuga şi alte produse pentru susţinerea ficatului:

Extractul de Rozmarin (Rosmarinus officinalis D1), 10 picături în apă, dimineaţa, zilnic, 5 zile pe săptămână, 1-2 luni. Acesta se indică atunci când apar tulburări de atenţie, memorie, concentrare şi este afectată mai ales memoria de scurtă durată (Unde mi-am pus cheile? De ce am venit în camera aceasta?).

Extractul de Secară (Secale cereale D1), 25 de picături în apă, seara, zilnic, 5 zile pe săptămână, 2-3 luni, pentru refacerea şi echilibrarea unui ficat foarte încărcat şi foarte afectat de alimentaţia necorespunzătoare (grăsimi, prăjeli, alcool etc.).

Extractul de Alun D1 (Coryllus avellana D1), 25 de picături în apă, tot seara, zilnic, 5 zile pe săptămână, 2-3 luni, când atât ficatul, cât şi plămânii sunt afectaţi iar persoana are dificultăţi mari pe partea de respiraţie.

Acest remediu s-a dovedit a fi un foarte bun în convalescenţa după viroze, când rămâne şi câte o tuse uscată sau o stare de slăbiciune. Se poate administra combinat cu Ienupăr sau ca atare, singur, de 2 ori pe zi, zilnic, minimumum o lună de tratament (optim, 3 luni).

Pentru ficat, fitoterapia are două produse noi, foarte eficiente şi cu rezultate bune pe partea de stare generală, stare emoţională şi reglare metabolică.

Hepatonic bio (Santarome) este o fiolă buvabilă administrată în apă, dimineaţa, zilnic, 5 zile pe săptămână, 3 luni de tratament.

Acest produs este o combinaţie între fitoterapice din plante cu acţiune de întărire a ficatului (ridiche neagră, anghinare, păpădie, turmeric, fumariţă şi suc concentrat de lămâie), alături de trei macerate glicerinice (gemoterapice), din Rozmarin, muguri de Mesteacăn şi lăstari de Ienupăr). Practic, în fiola buvabilă se găseşte o combinaţie puternică pentru detoxificarea şi susţinerea ficatului, care poate fi administrată cel mai bine dimineaţa, datorită efectului tonic şi dinamizant asupra întregului corp.

Desmodium (Santarome) este o fiolă buvabilă în apă, administrată seara, zilnic 5 zile pe săptămână, 3 luni de tratament.

În această combinaţie avem Desmodium ascendens, o plantă originară din Australia şi Africa de Sud, renumită pentru regenerarea ficatului şi îmbunătăţirea transaminazelor, alături de gemoderivate din muguri de Mesteacăn şi lăstari tineri de Ienupăr.

Cele două produse se pot administra în multe feluri, fie împreună (dacă este nevoie), fie alternativ (întâi Hepatonic bio, apoi Desmodium), fie doar unul dintre ele (în funcţie de situaţia particulară a fiecărei persoane).

Am descoperit cât de eficiente sunt produsele naturale, când sunt bine folosite şi adăugate unei diete echilibrate şi unui stil de viaţă care promovează mişcarea şi conexiunea cu natura şi aerul curat.

Ficatul este fericit când este susţinut în toate felurile.

Şi plantele medicinale îşi dovedesc puterea şi susţinerea continuă, pe care ne-o oferă nouă, tuturor oamenilor iubitori de natură.