PROCTOLOGIE

Tratamente pentru ameliorarea durerii și problemelor cauzate de hemoroizi

First published: 19 ianuarie 2016

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

Abstract

Keywords

Ce sunt hemoroizii?

Dintr-un anumit punct de vedere, toată lumea are hemoroizi, grupuri de vene cu aspect de pernă, care se află chiar sub membranele mucoase, căptușind partea inferioară a rectului și a anusului. Afecțiunea pe care majoritatea o numim hemoroizi se dezvoltă atunci când aceste vene devin inflamate și dilatate, precum varicele la nivelul picioarelor. Deoarece vasele de sânge implicate trebuie să lupte permanent cu gravitația pentru a duce sângele înapoi la inimă, unele persoane consideră că hemoroizii sunt o parte din prețul pe care îl plătim pentru că ne deplasăm în poziție verticală.

Există două tipuri de hemoroizi: cei interni, care apar în rectul inferior, și hemoroizii externi, care se dezvoltă sub pielea din jurul anusului. Hemoroizii externi sunt cei mai incomozi, deoarece pielea de deasupra se irită și se erodează. Dacă se formează un cheag de sânge în interiorul unui hemoroid extern, durerea poate apărea brusc și să fie severă. S-ar putea să simțiți sau să vedeți o umflătură în jurul anusului. Cheagul se dizolvă, de obicei, rămânând pielea în exces (acrocordon), care poate provoca mâncărimi sau se poate irita.

Hemoroizii interni sunt, de obicei, nedureroși, chiar și atunci când produc sângerare. S-ar putea, de exemplu, să vedeți sânge de un roșu aprins fie pe hârtia igienică fie picurând în vasul de toaletă. Hemoroizii interni pot prolaba sau se pot extinde dincolo de anus, cauzând mai multe probleme. Atunci când un hemoroid iese în exterior, acesta poate colecta cantități mici de mucus și particule microscopice de scaun, care pot provoca o iritație numită prurit anal. Dacă ștergeți zona în mod constant pentru a calma mâncărimea, se poate agrava problema.

Anatomia hemoroizilor

Hemoroizii sunt vase de sânge dilatate care se formează fie spre exterior (în jurul anusului), fie în interior (în rectul inferior).

Care sunt cauzele hemoroizilor?

Experții au opinii diferite cu privire la cauza exactă a hemoroizilor, dar probabil sunt implicate mai multe mecanisme. De obicei, hemoroizii sunt asociați cu constipația cronică, fiind solicitați în timpul tranzitului intestinal și statului prelungit pe toaletă - toate acestea afectează fluxul de sânge către și dinspre zona respectivă, determinând o acumulare de sânge, cu extinderea ulterioară a vaselor de sânge. Acest lucru explică de ce hemoroizii sunt frecvenți în timpul sarcinii, când uterul extins presează asupra venelor.

Mai multe studii recente arată că pacienții cu hemoroizi tind să aibă un tonus mai ridicat al canalului anal în repaus - respectiv mușchiul neted al canalului anal tinde să fie mai strâns decât în mod normal (chiar și atunci când nu este solicitat). Constipația contribuie la aceste probleme, deoarece încordarea în timpul tranzitului intestinal crește presiunea în canalul anal și împinge hemoroizii înspre mușchiul sfincterului. În cele din urmă, țesutul conjunctiv, care sprijină și susține hemoroizii, devine mai lax odată cu înaintarea în vârstă, cauzând umflarea și prolapsul hemoroizilor.

Majoritatea oamenilor nu acordă destulă importanță controlului vezicii urinare și al colonului - până când ceva nu merge bine. Se estimează că aproximativ 32 de milioane de americani au incontinență, pierdere involuntară de urină sau fecale, destul de însemnată încât să le fie greu să păstreze o igienă corespunzătoare și să își desfășoare activitățile sociale și profesionale în condiții obișnuite. Vestea bună e că tratamentele sunt din ce în ce mai eficiente și mai puțin invazive.

Diagnosticarea hemoroizilor

De regulă, hemoroizii sunt ușor de diagnosticat printr-o simplă anamneză și o examinare fizică. Hemoroizii externi sunt în general evidenți, mai ales dacă s-a format un cheag de sânge. Medicul poate efectua un examen rectal digital pentru a verifica dacă există sânge în scaun. Medicul poate examina și canalul anal cu un anoscop, un tub de plastic scurt introdus în rect, cu sistem de iluminare. Dacă există urme de sângerare rectală sau sânge microscopic în scaun, se poate efectua sigmoidoscopie flexibilă sau colonoscopie pentru a exclude alte cauze ale sângerării, cum ar fi polipii colorectali sau cancerul, în special la femeile de peste 50 de ani.

Tratamentul la domiciliu

Majoritatea simptomelor hemoroizilor se ameliorează în mod dramatic prin măsuri simple, la domiciliu. Pentru a evita puseurile ocazionale, încercați următoarele.

Consumați mai multe fibre. Adăugați mai multe fibre în regimul alimentar, un supliment de fibre (cum ar fi Metamucil, Citrucel sau Fiber Con), sau ambele. Împreună cu un consum adecvat de lichide, fibrele înmoaie scaunele și ușurează eliminarea acestora, reducând presiunea asupra hemoroizilor. Alimentele bogate în fibre includ broccoli, fasolea, grâul și tărâțele de ovăz, cerealele integrale și fructele proaspete. Suplimentele cu fibre ajută la scăderea sângerării, inflamației și extinderii hemoroizilor. Pot reduce, de asemenea, iritația provocată de mici bucăți de scaun, prinse în jurul vaselor de sânge. Unele femei au observat că aportul crescut de fibre provoacă balonare. Începeți cu doze mici și creșteți treptat aportul la 25-30 de grame de fibre pe zi. Măriți și consumul de lichide.

Faceți exerciții fizice. Exercițiile de aerobic moderate, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi timp de 20-30 de minute pe zi, pot ajuta la stimularea funcției intestinale.

Acordați-vă timp suficient. Când simțiți nevoia de a defeca, duceți-vă la baie imediat; nu amânați pentru un moment mai convenabil. Scaunul se acumulează, ceea ce duce la presiune și solicitare sporită. De asemenea, stabiliți-vă un moment în fiecare zi, cum ar fi după o masă, pentru a vă așeza pe toaletă timp de câteva minute. Acest lucru vă poate ajuta să vă formați un tranzit intestinal regulat.

Băi de șezut. O baie de șezut este o baie de apă caldă pentru fese și solduri (numele vine de la cuvântul german sitzen, adică „a se așeza“). Baia de șezut poate ameliora mâncărimea, iritația și spasmele mușchiului sfincterului. În farmacii se găsesc cădițe din plastic care pot fi așezate peste scaunul de toaletă sau puteți sta într-o cadă normală umplută cu apă caldă la un nivel de câțiva centimetri. Majoritatea experților recomandă o baie de șezut de 20 de minute după fiecare tranzit intestinal și încă două sau trei băi de șezut suplimentare pe zi. Aveti grijă să uscați cu grijă zona anală, prin tamponare; nu frecați și nu ștergeți puternic. Puteți utiliza, de asemenea, un uscător de păr pentru a usca zona.

Apelați și la produse de uz topic. Cremele pentru hemoroizi disponibile în farmacii conțin un anestezic local și pot calma temporar durerea. Cremele și supozitoarele care conțin hidrocortizon sunt, de asemenea, eficiente, dar nu trebuie utilizate pentru mai mult de o săptămână, ci cu pauze, deoarece pot provoca atrofierea pielii. Șervețelele umede cu extract de hamamelis sunt calmante și nu au efecte nocive. Un mic pachet de gheață plasat pe zona anală timp de câteva minute poate ajuta, de asemenea, la reducea durerii și a inflamării. În cele din urmă, șezutul pe o pernă, nu pe o suprafață dură, ajută la reducerea inflamării hemoroizilor existenți și previne formarea altora noi.

Tratarea cheagului. Atunci când un hemoroid extern formează un cheag de sânge, durerea poate fi chinuitoare. În cazul în care cheagul este mai vechi de două zile, se aplică acasă tratamente clasice pentru ameliorarea simptomelor, așteaptând să se retragă singur. În cazul în care cheagul este mai recent, hemoroidul poate fi îndepărtat chirurgical sau cheagul poate fi eliminat din venă printr-o procedură simplă, efectuată de un chirurg.

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice

Pentru a efectua o ligaturare cu benzi elastice, medicul plasează un ligator peste hemoroid pentru a aplica o bandă de cauciuc în jurul bazei sale.
 

hemo1
Figura 2. Principalele metode chirurgicale de tratare a hemoroizilor

Procedee pentru tratarea hemoroizilor

Unii hemoroizi nu pot fi tratați prin metode clasice, fie pentru că simptomele persistă, fie din cauza prolapsului acestora. Din fericire, există o serie de tratamente minim‑invazive, mai puțin dureroase decât îndepărtarea tradițională a hemoroizilor (hemoroidectomia) și care permit o recuperare mai rapidă. Aceste proceduri sunt efectuate, în general, în cabinetul unui chirurg sau ca intervenții chirurgicale ambulatorii într-un spital.

Folosiți benzi elastice. Cel mai frecvent utilizat procedeu de îndepărtare a hemoroizilor în SUA este ligaturarea cu benzi elastice, în care o bandă elastică mică este plasată în jurul bazei unui hemoroid (a se vedea arcul de mai sus). Banda face ca hemoroidul să se micșoreze și ca țesutul din jurul lui să se cicatrizeze pe măsură ce se vindecă, ținând hemoroidul în loc. Este nevoie de două până la patru procedee, efectuate la distanță de șase până la opt săptămâni, pentru a elimina complet hemoroidul. Complicațiile, care sunt rare, includ durerea ușoară sau senzația de apăsare (eliminate, de obicei, cu o baie de șezut), sângerarea și infecția. Alte procedee de cabinet includ coagularea cu laser sau în infraroșu, scleroterapia și criogenia. Toate funcționează pe același principiu ca ligaturarea cu benzi elastice, dar nu sunt la fel de eficiente în prevenirea recurenței. Efectele secundare și recurența variază în funcție de procedură, deci este indicat să consultați medicul pentru a vedea care este cea mai bună soluție pentru dumneavoastră.

Hemoroidectomia. Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală dacă aveți hemoroizi proeminenți mari, hemoroizi externi cu simptome persistente sau hemoroizi interni care reapar după ligaturarea cu benzi elastice. Într-o hemoroidectomie tradițională, se face o incizie îngustă în jurul țesutului hemoroidal extern și intern și sunt eliminate vasele de sânge problematice.

Această procedură vindecă 95% din cazuri și are o rată scăzută de apariție a  complicațiilor - și o reputație bine meritată de a fi dureroasă. Procedura necesită anestezie generală, dar pacienții pot merge acasă în aceeași zi. Pacienții pot reveni, de obicei, la serviciu, după 7-10 zile. În ciuda dezavantajelor, multe persoane sunt încântate să aibă o soluție definitivă pentru hemoroizii lor.

Capsarea. O metodă alternativă la hemoroidectomia tradițională este hemoroidopexia capsată. Această procedură tratează sângerările sau prolapsul hemoroizilor interni. Chirurgul folosește un dispozitiv de capsare pentru a ancora hemoroizii în poziția lor normală. La fel ca îndepărtarea tradițională a hemoroizilor, hemoroidopexia capsată se realizează sub anestezie generală ca  intervenție chirurgicală în ambulator, dar este mai puțin dureroasă și timpul de recuperare este mai scurt.

Sursa: Harvard Medical School
http://www.health.harvard.edu

Bibliografie

  1. Harvard Medical School http://www.health.harvard.edu/

Articole din ediţiile anterioare

PROCTOLOGIE | Ediţia 2 / 2016

Perspectiva farmacistului asupra bolii hemoroidale

Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Mircea Hîrjău, Victoria Hîrjău

Hemoroizii reprezintă dilataţia varicoasă a plexurilor venoase din submucoasa anorectală. Venele rectului formează în submucoasă o reţea bogată, cu...

02 martie 2016