Primul număr din 2018 este dedicat celei de a V-a ediţii a Forumului Ginecologia.ro, precum şi Forumului Perinatologia, care au loc în 23-24 martie 2018, în Bucureşti. Dacă primul este deja o tradiţie, bine inserată în peisajul ginecologiei bucureştene, cel de-al doilea este la prima ediţie şi, având o temă generoasă – „Abordarea multidisciplinară în Perinatologie” –, vrea să aducă laolaltă cât mai mulţi specialişti în medicină perinatală, din domeniile obstetrică-ginecologie, neonatologie, pediatrie şi nu numai. Rezumatele celor două forumuri se regăsesc în acest număr al revistei.
Dintre temele articolelor din acest număr, am ales să prezentăm rezultatele unui studiu, desfăşurat în cadrul Clinicii de obstetrică-ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, asupra corelaţiilor dintre trombofiliile ereditare şi avorturile recurente, alături de o readucere în discuţie a indicaţiilor pentru testarea genetică şi privind tratamentul anticoagulant în sarcină. Tot din categoria sarcinilor cu risc obstetrical crescut, sunt expuse datele din literatură referitoare la conduita terapeutică în cazul gravidelor cu tulburări respiratorii acute şi provocarea pe care aceste cazuri o reprezintă în cazul necesităţii îngrijirilor de terapie intensivă. În plus, expunem un protocol complet şi corect de diagnostic şi tratament al infecţiei acute cu Toxoplasma gondii în sarcină, având în vedere potenţiala afectare severă neurologică şi oculară în cazul confirmării infecţiei congenitale fetale.
Din domeniul leziunilor precursoare neoplazice cervicale (CIN), am ales să discutăm strategiile de abordare a acestora atunci când diagnosticul este stabilit în timpul sarcinii (cu prezentarea a două cazuri clinice elocvente). 
Având în vedere că reprezintă cele mai frecvente tumori benigne ale tractului genital feminin şi principala indicaţie pentru histerectomie în SUA, abordăm subiectul fibroamelor uterine şi al miomectomiei laparoscopice, cu tot arsenalul de avantaje pe care chirurgia minim invazivă le presupune, devenind tehnica standard de terapie chirurgicală.
În cadrul secţiunii de neonatologie, este abordat domeniul diagnosticului precoce al sepsisului neonatal, care rămâne una dintre cele mai semnificative cauze de morbi-mortalitate neonatală în întreaga lume.
În încheiere, vă invităm să parcurgeţi revista Ginecologia.ro şi vă aşteptăm la lucrările forumurilor, din 23-24 martie 2018.