Pornind de la numărul progresiv crescând  al naşterilor finalizate prin operaţie cezariană, atât la nivel naţional, cât şi în SUA şi în Europa, propunem în acest număr al revistei o actualizare a dinamicii datelor statistice pentru ultimii ani, dar şi o dezbatere referitoare la aspectele etice şi legale ale acestei intervenţii chirurgicale atât de des practicate în prezent. Totodată, este adusă în discuţie noţiunea de „cezariană la cerere” care momentan nu prezintă un cadru legal care să îi permită reglementarea. Nu este de neglijat faptul că nu modificarea semnificativă a patologiei obstetricale şi a indicaţiilor, ci cu precădere factorii sociali şi iatrogeni sunt cei cu impact decizional asupra efectuării operaţiei cezariene.
În plus, în ceea ce priveşte tehnica operatorie o meta- analiză a evidenţiat tendinţa spre utilizarea disecţiei predominant digitale (Joel Cohen, Misgav Ladach) care oferă o serie de avantaje precum: reducerea timpului operator şi a durerii postoperatorii, a complicaţiilor febrile, dar şi costurilor.
În patologia obstetricală actuală, sindromul metabolic ocupă un loc central având în vedere prevalenţa ridicată a obezităţii la nivel mondial; diabetul zaharat gestaţional, naşterea prematură, RCIU, sarcina supra-purtată, operaţia cezariană sunt o serie de complicaţii derivate din perturbările metabolice marcate întâlnite la aceste paciente. De asemenea, întrucât un număr tot mai mare de paciente apelează la chirurgia bariatrică, alegerea unei metode contraceptive adecvate trebuie făcută judicios, ţinând cont de efectele nutriţionale ale acestui tip de intervenţii chirurgicale.
Luând în considerare necesitatea acută de implementare a modalităţilor de prevenţie a neoplasmului de col uterin, pacientele cu frotiuri cervicale ASC-H reprezintă o categorie aparte, la risc, care impune examinare colposcopică şi biopsie a zonelor suspecte. De asemenea, este prezentat rolul variantelor genetice ale IL-1 beta în fenomenul inflamaţiei cervicale cronice care intervine în procesul de carcinogeneză.
Un caz clinic particular adus în discuţie este asocierea dintre hiperplazia limfoidă benignă a bazei limbii, hipotiroidism iatrogenic şi osteoporoză severă la o pacientă cu status climacteric şi potenţialele inter-determinări ale acestor patologii.
În ciuda faptului că pilula contraceptivă rămâne una dintre metodele preferate în rândul pacientelor, o perspectivă modernă a contracepţiei o reprezintă plasturele transdermic, formă farmaceutică bioadezivă destinată administrării percutanateestro- progesteronice (etinilestradiol şi gestoden). Aplicarea facilă, eficientă şi sigură pot fi avantajele care să aducă această opţiune contraceptivă în prim-plan şi în ţara noastră.
Vă aşteptăm în toamna care a început să participaţi la Congresul Naţional de Uroginecologie din ultimele zile ale lunii septembrie, la Braşov, şi la sfârşitul lunii octombrie la Bucureşti Conferinţa Naţională a Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România. Tematica Conferinţei Naţionale cuprinde: screeningul şi patologia sarcinii din primele două trimestre, prematuritatea, patologia mamară şi screeningul mamar şi infertilitatea. Ambele manifestări, promit organizatorii, vor fi de excepţie.