Ginecologia.ro vă prezintă în acest număr rezultatele unui studiu descriptiv, original, realizat prin intermediul chestionarului, referitor la nivelul de cunoaştere şi atitudinea pacientelor asupra testării prenatale. Acesta este influenţat direct proporţional de variabilele social-simbolice (nivelul de educaţie, gradul resurselor ocupaţionale şi mediul de provenienţă), pacientele având un nivel de exigenţă tot mai mare, interesându-se de precizia metodei de diagnostic necesare în cazul unui risc crescut de malformaţie şi informându-se suplimentar, cu cât nivelul lor social este mai ridicat.
Evaluarea clinică şi ecografică a feţilor şi a anexelor fetale la gravidele cu trombofilii ereditare reprezintă un subiect de interes actual, tot mai multe gravide fiind diagnosticate cu mutaţii trombofilice, prin screeningul efectuat, uneori off-label. Studiile recente subliniază rolul de cauzalitate dintre relaţia trombofilia dobândită şi complicaţiile obstetricale, ducând la afectarea funcţiei vasculare placentare normale. Tratamentul adecvat şi corect introdus poate îmbunătăţi prognosticul sarcinii, iar evaluarea ecografică Doppler a sistemului circulator utero-placentar şi fetal reprezintă o metodă de monitorizare prenatală neinvazivă şi foarte eficientă.
Utilizarea radiaţiilor ionizante şi a substanţelor de contrast folosite în investigaţia imagistică pe parcursul sarcinii reprezintă tema unui articol care are scopul de a informa că expunerea la radiaţii sub forma tomografiei computerizate sau a rezonanţei magnetice, în maniera standardizată actuală, se face la o doză mult mai mică decât cea care ar putea fi asociată cu leziuni fetale, însă folosirea gadoliniului ca substanţă de contrast, în imagistica prin rezonanţă magnetică, trebuie limitată.
Revizuirea literaturii de specialitate privind beneficiile şi riscurile corticoterapiei prenatale reprezintă subiectul unui alt articol, subliniind faptul că, deşi indicaţiile acesteia sunt clare, urmărirea pe termen lung după expunerea in utero la corticosteroizi este recomandată, deoarece există unele îngrijorări legate de achiziţiile copilului la vârsta şcolară.
O afecţiune malignă ginecologică, neoplasmul mamar triplu negativ, este abordată din prisma relaţiei dintre infiltratul limfocitar tumoral şi progresia bolii. Deşi schimbările genetice şi epigenetice sunt evenimentele-cheie patogene, sistemul imunitar joacă un rol substanţial în promovarea progresiei şi a metastazării în această patologie, scopul articolului fiind de a evidenţia influenţa detectării celulelor sistemului imun în micromediul tumoral şi rolul lor prognostic în subtipul triplu negativ în cancerul de sân.
În încheiere, vă informăm că în perioada 19-22 septembrie 2018 s-a desfăşurat al 17-lea Congres Naţional al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR), care a avut loc la Palatul Culturii din Iaşi. Lucrările ştiinţifice din acest an au fost centrate pe tematica dedicată afecţiunilor medicale şi chirurgicale asociate sarcinii şi, respectiv, actualităţilor de diagnostic şi tratament în obstetrică şi ginecologie. Congresul a reunit în total peste 600 de participanţi, manifestarea ştiinţifică încheindu-se cu alegerile SOGR, o nouă conducere a societăţii fiind învestită.