Tuberculoza (TB) rămâne o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, în 2015 fiind estimate 10,4 milioane de cazuri noi de tuberculoză şi 1,8 milioane de decese. În ciuda mortalităţii mari, majoritatea pacienţilor cu TB pot fi vindecaţi în termen de 6 luni dacă sunt diagnosticaţi corect şi primesc un tratament adecvat. Diagnosticarea precoce a pacienţilor cu TB pulmonară nu este doar critică pentru tratamentul individual, ci şi o strategie majoră pentru prevenirea transmiterii TB. Confirmarea microbiologică a TB şi a susceptibilităţii la medicamente reprezintă elemente esenţiale. Însă diagnosticul TB pulmonare active rămâne o provocare, în special TB pulmonară negativă la examenul sputei. Lichidul de lavaj bronhoalveolar este mai util, însă bronhoscopia este invazivă şi mai costisitoare. Pentru ca pacienţii cu tuberculoză să beneficieze mai mult de acest tip de diagnostic, s-a explorat ce indicator s-ar putea utiliza pentru a optimiza alegerea bronhoscopiei. La Shenzhen Third People’s Hospital (Guangdong, China) s-a efectuat un studiu retrospectiv între februarie 2011 şi mai 2015. 1.539 de suspecţi de TB pulmonară cu frotiu din spută negativ au fost supuşi bronhoscopiei şi evaluaţi. S-au comparat sensibilitatea, specificitatea şi precizia detectării Mycobacterium tuberculosis (Mtb) în spută şi lichidul de lavaj. Cum în China diagnosticul de TB pulmonară este pus doar pe baza simptomelor, anomaliilor la nivelul radiografiilor toracice standard sau a histopatologiei caracteristice, rata pozitivă de TB pulmonară care este confirmată bacteriologic este de aproximativ 35% din 1,38 milioane de cazuri. Dintre aceşti pacienţi, unele cazuri au fost bacteriologic negative sau au fost fals-negative. Diagnosticul TB active a urmat criteriile chineze de diagnostic pentru tuberculoză (WS288 - 2008).

Dintre noile metode dezvoltate în ultimele decenii şi care au o sensibilitate mai crescută întâlnim diagnosticul molecular bazat pe ADN (Xpert MTB/RIF) şi analize de sondă de linie (LPAs). Acestea, alături de testul de amplificare a culturilor şi a acidului nucleic (NAAT) şi de o evaluare preliminară a susceptibilităţii la medicamente au dus atât la o diagnosticare mult mai rapidă şi eficientă, cât şi la o identificare preliminară a cazurilor de MDR-TB. De exemplu, un studiu recent a arătat că 54% dintre pacienţii cu tuberculoză pulmonară cu spută negativă au fost confirmaţi în cele din urmă prin aceste metode.

Lichidul din lavajul bronhoalveolar (BALF) are sensibilitate semnificativ mai mare (63,4%) decât sputa (43,5%) pentru detectarea Mtb prin cultură. În cadrul studiului, aproximativ 19,7% din cei cu spută negativă şi 40% din suspecţii cu spută pozitivă au avut rezultate bacteriologice pozitive în BALF. Astfel, bronhoscopia a demonstrat superioritate sputei expectorate pentru diagnosticul de TB pulmonară. În China, până la aproximativ 65% din pacienţii cu TB au fost găsiţi cu culturi negative pentru decelarea Mtb, dorindu-se astfel o identificare a metodelor optime pentru o diagnosticare mai bună a pacienţilor cu TB, mai ales în ţări cu un procent ridicat de cazuri de rezistenţă la mai mult de două medicamente esenţiale.

Pentru a maximiza beneficiul bronhoscopiei, minimizând costurile pentru programele de control al tuberculozei, este important să se identifice parametrii pentru a prezice randamentul BALF pentru diagnosticarea tuberculozei pulmonare cu spută negativă.