Un vaccin experimental contra Ebola, pentru a fi utilizat într-o izbucnire epidemică în Republica Democrată Congo, a depăşit unele obstacole ştiinţifice majore cu scopul de a acorda protecţie, dar se confruntă acum cu testarea în lumea reală şi, respectiv, cu unii factori, incluzând temperatura ridicată, umiditatea, barierele lingvistice şi lipsa infrastructurii.

Deoarece nu este încă licenţiat, vaccinul a fost oferit Republicii Democrate Congo în cadrul unui protocol agreat de autorităţile din domeniul sănătăţii şi de specialiştii în etică medicală. În aceste condiţii este obligatorie obţinerea consimţământului informat, semnat de fiecare persoană care doreşte să primească vaccinul.

Epidemia din Congo reprezintă o oportunitate de a testa un vaccin împotriva unei boli foarte grave în timpul unei izbucniri epidemice, ceea ce nu se poate realiza în condiţii obişnuite.

Vaccinul este conceput pentru a fi utilizat în aşa-numita „vaccinare inelară“. Atunci când se diagnostichează un nou caz de Ebola, toţi oamenii care s-au aflat în contact recent cu acesta sunt identificaţi şi vaccinaţi. Vaccinurile furnizate până acum vor fi suficiente pentru a forma 50 de inele de 150 de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. OMS a spus că, din data de 15 mai, au fost identificate 527 de persoane bolnave cu Ebola, iar cazurile suspectate au fost identificate şi monitorizate.

Lucrătorii din domeniul sănătăţii vor colabora cu traducători pentru mai multe limbi şi dialecte locale şi vor explica informaţiile privind vaccinul conducătorilor din diferite comunităţi. Comunicarea limitată, lipsa cabinetelor medicale şi lipsa energiei electrice, precum şi necesitatea de a menţine vaccinul într-un „lanţ rece“ (lanţul de frig), pentru a-l păstra viabil şi eficient, vor reprezenta, de asemenea, importante provocări. Toate aceste elemente trebuie avute în vedere, pentru că orice breşă şi orice disfuncţie ar putea conduce la diminuarea eficienţei vaccinului şi a acţiunii de sănătate, în general. Pentru următorul pas, pentru a se putea ajunge la un vaccin utilizabil pe scară generală în cazul pericolului reprezentat de Ebola, sistemul logistic trebuie să funcţioneze aproape ireproşabil.

Rezultatele unui studiu ce utilizează tehnica de vaccinare în inel cu VSV-EBOV, în Guineea, din Africa de Vest, în 2015, au arătat o protecţie de 100% la cei vaccinaţi imediat.

Experţii în domeniul sănătăţii care lucrează pentru a contracara focarul de Ebola din Congo, care a fost raportat pentru prima oară pe 8 mai 2018, s-au străduit pentru punerea în practică a lanţului de frig, urmată de acordarea vaccinului cadrelor medicale şi lucrătorilor din spital care se oferă voluntari. 

În această izbucnire au existat 44 de cazuri suspectate, probabile sau confirmate de Ebola în provincia Equateur din Congo, iar 23 de persoane au decedat. OMS a declarat că situaţia a devenit şi mai îngrijorătoare când un caz a fost confirmat în Mbandaka, oraş cu aproximativ un milion de locuitori, legat de Kinshasa prin râul Congo.

Vaccinul reprezintă o parte din soluţie. 

Chiar dacă vaccinul nu a primit încă licenţa, echipele medicale au afirmat că datele privind siguranţa şi eficacitatea sa sunt solide. În ciuda unor suspiciuni în unele dintre cele mai îndepărtate părţi ale Africii pentru medicamentele occidentale, experţii anticipează acceptarea pe scară largă a acestuia. Ministrul congolez al sănătăţii a declarat că guvernul său a fost de acord cu utilizarea vaccinului. Pe de altă parte, producătorii şi distribuitorii au anunţat că există un stoc (peste 300.000 de doze) disponibil pentru utilizare în caz de urgenţă.

Problema Ebola se află deja de zeci de ani în atenţia OMS, a sistemelor de sănătate şi chiar a publicului larg. Există încă necunoscute privind modul de prevenire şi control. Punerea la punct a unui vaccin sigur şi eficace reprezintă un element-cheie.