Introducere
Demenţa reprezintă o patologie cronică foarte complexă, cu o etiopatogenie vastă şi cu un impact extins asupra funcţionalităţii în toate sferele vieţii, cunoscută pentru declinul cognitiv global progresiv, asociat adesea cu tulburări comportamentale şi manifestări psihiatrice(1,2).
Incidenţa acestei tulburări prezintă un trend ascendent în ultimii 30 de ani, în asemenea măsură încât numărul de persoane diagnosticate s-a dublat. Dacă, în 1990, 20,1 milioane de persoane sufereau de această boală, în 2020 aveam aproximativ 50 de milioane de bolnavi. În 2020, demenţa a fost catalogată că fiind una dintre primele zece cauze de deces la nivel mondial şi una dintre principalele cauze de dizabilitate la vârstnici, cu un impact economic global semnificativ. Populaţia-ţintă este reprezentată în general de indivizi cu vârsta de peste 65 de ani, dar cunoaştem, de asemenea, existenţa unei demenţe cu debut precoce care nu mai respectă această regulă(2). Demenţa Alzheimer (DA) afectează 5-10% din populaţia cu vârsta de peste 65 de ani şi 50% dintre cei cu vârsta de peste 85 de ani. Demenţa mixtă (DM), catalogată ca o formă ce presupune coexistenţa cauzelor etiologice neurodegenerative cu tulburările cerebrovasculare, este considerată a fi cea mai frecventă, fiind întâlnită în 46% din cazurile etichetate clinic ca fiind DA. Un procentaj mai scăzut este reprezentat de demenţa cu corpi Lewy (DCL) – şi anume, 17% dintre cazuri – şi de demenţa frontotemporală (DFT), într-o proporţie mai mică, de 5% dintre cazuri. În ciuda faptului că identificarea demenţei a devenit un aspect mult mai accesibil şi diagnosticarea acesteia datorită extinderii procedurilor şi metodelor de abordare terapeutică este realizabilă, în lipsa unui tratament eficient sau a unor atitudini preventive, impactul negativ al acestei patologii este în continuă creştere(3).
Demenţa reprezintă una dintre tulburările psihiatrice cel mai frecvent întâlnite în cabinetele de medicină de familie. Un rol esenţial în monitorizarea statusului psihic al pacientului, a tratamentului şi evoluţiei cazului îl joacă medicul de familie, motiv pentru care integrarea serviciilor de sănătate mintală în cadrul acestor cabinete este un aspect ce ar trebui perfecţionat(4).
Cel mai frecvent, primul contact al pacientului cu simptomatologie deteriorativă este cu medicul de familie. Adesea, aceasta nu reprezintă cauza principală a consultului, patologiile somatice constituind motivul prezentării. O evaluare a funcţiilor cognitive ale persoanelor aflate la risc reprezintă primul pas în identificarea simptomelor caracteristice demenţei(4).
O comunicare eficientă între medicul de familie, pacient şi aparţinători reprezintă un element-cheie în diagnosticarea acestei patologii. Impactul pe care diagnosticul îl are asupra funcţionalităţii în rolurile sociale obligă sistemul sanitar – şi, implicit, specialiştii din sănătate – să acorde o atenţie deosebită demenţei(4).
Clasificare
Demenţa frontotemporală
Studii recente au scos în evidenţă faptul că istoricul familial pozitiv de demenţă, respectiv modificările la nivel genetic, constituie etiologia demenţei frontotemporale (DFT). Cea mai cunoscută modificare genetică responsabilă de dezvoltarea DFT este legată de cromozomul 17q21. Glioza, pierderile neuronale, degenerarea spongiformă superficială şi atrofia frontotemporală justifică apariţia afaziei progresive, a modificărilor comportamentale şi personologice, a hipomneziei marcante şi a tulburărilor de vorbire întâlnite în această patologie(5,6).
Demenţa frontotemporală presupune apariţia atrofiei la nivel frontotemporal, identificată prin secvenţa T1 RMN. De asemenea, prin intermediul SPECT şi al PET, se identifică hipoperfuzie sau hipometabolism la nivel frontal, insular şi temporal anterior(7).
Demenţa Alzheimer
Mutaţia la nivelul genei PSEN1 este cea mai frecventă cauză a demenţei Alzheimer. Un alt factor de risc genetic este reprezentat de prezenţa alelei e4 a apolipoproteinei E (apoE). Apariţia depozitelor de amiloid este justificată de modificările genetice menţionate anterior, noi studii fiind în căutarea unui tratament modulator ţintit pentru aceste anomalii(8). Printre modificările neuropatologice specifice demenţei Alzheimer se numără acumulările extracelulare de plăci senile compuse din b-amiloid şi degenerescenţa neurofibrilară, care constă în formarea la nivelul pericarionilor a unor fascicule dense constituite în principal din proteină tau. Aceste manifestări se traduc clinic prin degenerare neuronală, activare microglială, neuroinflamaţie şi declin cognitiv(6).
Modificările structurale cerebrale survenite în demenţa Alzheimer se concentrează la nivelul hipocampului în mod special. Cu toate că atrofia medială temporală (hipocamp, girus parahipocampal, amigdală, cortex entorinal) poate fi observată prin intermediul CT şi al secvenţei T1-RMN, diagnosticul definitiv este stabilit post-mortem. Prin intermediul SPECT şi al PET se identifică hipoperfuzie sau hipometabolism la nivel temporoparietal şi la nivelul ariilor corticale posterioare de asociaţie(7).
Demenţa cu corpi Lewy
Demenţa cu corpi Lewy (DCL), alături de demenţa din boala Parkinson, responsabilă de 15-20% din totalul cazurilor de demenţă, reprezintă o provocare în ceea ce priveşte stabilirea etiologiei, majoritatea cazurilor de DCL fiind sporadice, câteva prezentând agregare familială. Agregarea anormală a proteinei sinaptice a-sinucleină drept „corpi Lewy” la nivelul neuronilor asociaţi cu atrofie cerebrală este mecanismul care stă la baza DCL. Cu toate că prezenţa alelei e4 a apolipoproteinei E a fost menţionată în unele studii ca fiind prezentă şi în DCL, substratul genetic este un aspect care necesită cercetări suplimentare(5,6). Din punct de vedere clinic, DCL se poate manifesta prin fluctuaţii la nivelul conştiinţei, manifestări motorii de tip Parkinson şi posibile halucinaţii vizuale(9).
În ciuda faptului că nu există un tipar de atrofie cerebrală specific demenţei cu corpi Lewy, se poate observa o atrofie difuză a substanţei cenuşii la nivel temporal, parietal, frontal şi la nivelul cortexului insular, modificare care evită regiunea temporală medială(10,7). Prin intermediul PET şi al SPECT, s-a observat hipoperfuzie sau hipometabolism la nivelul cortexului medial occipital(7).
Demenţa vasculară
Demenţa vasculară (DV) este determinată etiologic de tulburări apărute la nivelul vaselor mari, manifestări cardioembolice şi boala vaselor mici. Ipoteza vasculară este explicată prin fluxul cerebral scăzut, care determină apariţia hipoxiei şi creşterea permeabilităţii la nivelul barierei hematoencefalice din cauza expunerii la factori neurotoxici şi vasculotoxici pentru o perioadă îndelungată. În funcţie de mecanismul care stă la baza DV, aceasta se împarte în mai multe categorii: demenţa apărută prin multiinfarct, demenţa prin infarct strategic, demenţa hemoragică, demenţa mixtă, demenţa vasculară ischemică subcorticală şi alte forme de DV. Manifestările clinice apărute în urma infarctelor hemoragice sau ischemice asociate cu bolile cerebrovasculare acute determină manifestări clinice în concordanţă cu regiunea cerebrală afectată(6).
Atât prin intermediul CT, cât şi prin intermediul RMN-ului pot fi identificate infarctele la nivelul vaselor mari, cu menţiunea că RMN-ul, prin intermediul secvenţelor T2 şi T2 FLAIR, observă şi modificările vasculare apărute la nivelul vaselor mici. NINDS-AIREN (National Institute of Neurological Disorders and Stroke and the Association Internationale pour la Recherche et l’Enseignement en Neurosciences) susţin că identificarea modificărilor structurale la nivel cerebral prin intermediul imagisticii este un element esenţial în diagnosticul demenţei vasculare(7).
Demenţa mixtă
Coexistenţa demenţei Alzheimer cu demenţa vasculară este mult mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă, o treime dintre pacienţii cu demenţă Alzheimer prezentând şi demenţă vasculară. Depozitele de amiloid asociate cu prezenţa bolii vaselor mici, alături de existenţa apoE sunt mecanisme intercalate care stau la baza diagnosticului de demenţă mixtă. În acelaşi timp, prezenţa plăcilor de amiloid la nivelul vaselor cerebrale creşte riscul de manifestări vasculare specifice DV(6).
Diagnostic
Traseul clinic prin care se stabileşte un diagnostic de demenţă este atât apanajul psihiatrului, cât şi al neurologului şi al medicului de familie. Având în vedere contactul extins pe care medicul de familie îl are cu pacientul, observarea semnelor de demenţă în stadiul incipient al bolii este un deziderat ce poate conduce la diagnosticul precoce al acestei patologii. De asemenea, este necesar să fie luaţi în considerare factorii de risc ce pot conduce la dezvoltarea demenţei. Procesul de diagnostic este unul lung, acesta implicând anamneza detaliată a pacientului, heteroanamneza, examinarea clinică generală, evaluarea psihologică, analizele de laborator şi testele imagistice. Pacientul şi aparţinătorii trebuie informaţi în legătură cu durata mai lungă în stabilirea unui diagnostic, însă şi de necesitatea acestuia în vederea tratamentului corespunzător(5).
Printre factorii de risc necesari a fi identificaţi în timpul anamnezei se numără consumul abuziv de alcool în antecedente, prezenţa diagnosticului de diabet zaharat, istoricul personal sau familial de demenţă, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea sau dislipidemia(5).
În vederea stabilirii diagnosticului de demenţă, este esenţială stabilirea unui istoric al declinului cognitiv, alături de evaluarea afectării activităţilor cotidiene, informaţii preluate heteroanamnestic şi, nu în ultimul rând, o minuţioasă examinare clinică a stării psihice, cu scopul de a clarifica nivelul de afectare a memoriei, cogniţiei, funcţiilor executive şi afective(5).
Necesitatea unei evaluări neuropsihologice se justifică prin aportul în clarificarea unor aspecte de natură clinică, fiind realizată prin aplicarea unor baterii de teste capabile să identifice prezenţa deficitului cognitiv şi a funcţionalităţii în diverse domenii. Acest tip de investigaţie oferă o viziune mai clară în ceea ce priveşte diagnosticul, abordarea terapeutică şi managementul cazului. Cel mai utilizat test este Mini-Mental State Examination (MMSE), care prezintă o sensibilitate scăzută în identificarea deteriorării cognitive uşoare, motiv pentru care au fost implementate alte teste, şi anume: Montreal Cognitive Assessment (MoCA), DemTect (o adaptare a testului MMSE), Short Test of Mental Status (STMS) şi Sniffin’ Sticks Screening Test (SSst). Evaluarea neuropsihologică trebuie să fie precedată de examinarea clinică şi de aplicarea unor teste standardizate pentru evaluarea cogniţiei(11).
Este important ca diagnosticul diferenţial să se realizeze în stadiul incipent al managementului cazului, chiar dacă reprezintă o provocare, din cauza diferenţelor în administrarea tratamentului medicamentos. În demenţa Alzheimer, identificarea şi diagnosticul diferenţial precoce sunt dificil de stabilit, din cauza problemei pe care o pune diferenţierea acestei patologii de declinul cognitiv moderat specific îmbătrânirii sau de manifestările cognitive moderate din cazul tulburărilor psihiatrice precum depresia(12).
Stabilirea unui diagnostic corect şi precoce este standardul către care tind toţi specialiştii în sănătate datorită necesităţii acestuia în stabilirea unui plan terapeutic eficient. Un tratament aplicat din stadiul incipient al bolii are rolul de a încetini progresia, de a ameliora simptomatologia şi, implicit, de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor şi a tuturor celor din sfera lor de suport social(13).
Imagistică
Până în prezent, investigaţiile neuroimagistice au fost considerate utile în mod special pentru excluderea cauzelor tratabile de demenţă. Cu toate acestea, importanţa explorărilor imagistice în diagnosticul demenţei derivă din faptul că disfuncţiile cerebrale apărute la nivel celular produc efecte macroscopice care pot fi identificate imagistic şi contribuie la diferenţierea subtipului etiologic al acestei patologii(10).
În scopul excluderii unei cauze organice, tratabile, a simptomatologiei degenerative, explorarea imagistică de primă intenţie este tomografia computerizată. Cu toate acestea, rezonanţa magnetică nucleară aduce informaţii suplimentare esenţiale, stabilind unele tipare specifice ale tipului de neurodegenerescenţă, cum ar fi tiparele de atrofie cerebrală hipocampală din demenţa Alzheimer sau atrofia focală frontotemporală din demenţa frontotemporală. RMN-ul este investigaţia preferată în vederea diagnosticării precoce a demenţei(7). Această investigaţie este bine cunoscută nu doar pentru rolul pe care îl are în diagnosticul bolii Alzheimer, ci şi pentru capacitatea de a diferenţia această patologie de alte tulburări care pot fi însoţite de manifestări cognitive(10).
Cele mai utilizate secvenţe RMN în investigarea unui pacient cu un potenţial diagnostic de demenţă sunt: 3D T1-gradient echo, T2-gradient echo, T2 FLAIR. O altă secvenţă RMN utilizată în identificarea infarctelor la pacienţii cu demenţă vasculară, a amneziei globale tranzitorii sau în contextul vasculitei şi în identificarea anomaliilor neocorticale sau striatale la pacienţii cu boală Creutzfeldt-Jakob este secvenţa de difuzie (diffusion weighted imaging – DWI)(7).
Tomografia computerizată prin emisia de foton unic (SPECT-CT) şi tomografia cu emisie de pozitroni combinată cu tomografia computerizată (PET-CT) se bazează pe identificarea unor semnale radioactive de la un compus marcat cu fixare selectivă la nivelul ţesutului cerebral. SPECT-CT, în mod deosebit, şi-a demonstrat utilitatea în diferenţierea demenţei Alzheimer de demenţa frontotemporală, însă este mai puţin relevantă în diferenţierea demenţei Alzheimer de demenţa vasculară sau demenţa din boala Parkinson(14).
99mTc-hexamethylpropyleneamineoxime (99mTc-HMPAO) reprezintă radiofarmaceuticul cel mai utilizat în practica clinică pentru investigarea fluxului sangvin cerebral (CBF) prin intermediul SPECT-CT. Pentru explorarea imagistică cu ajutorul PET-CT se foloseşte o moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor, (18F)-18F-2fluoro-2deoxy-D-glucoză (FDG), care identifică modificările funcţionale prin analizarea metabolismului glucozei. Cu toate că SPECT este mai accesibilă, PET prezintă o sensibilitate mai crescută şi o rezoluţie mai bună, dar are dezavantajul unor costuri crescute. Amplitudinea hipometabolismului observată cu ajutorul FDG-PET este superioară gradului de hipoperfuzie identificat prin CBF-SPECT(7).
Interpretarea imaginilor obţinute prin SPECT şi PET este subiectivă şi dependentă de experienţa examinatorului, însă imaginile FDG-PET pot fi procesate prin intermediul unui software care analizează tiparele de captare ale radiofarmaceuticului prin intermediul morfometriei voxel, comparând imaginile subiectului analizat cu un set de referinţă(7). FDG-PET poate fi utilizată şi în stabilirea prognosticului bolii. Hipometabolismul relativ la nivelul cortexului asociativ poate anticipa o posibilă apariţie a unui declin cognitiv mai rapid decât în cel întâlnit în îmbătrânire, deoarece deteriorarea cognitivă este asociată cu progresia hipometabolismului(12).
Tratament
În ceea ce priveşte tratamentul demenţei Alzheimer, inhibitorii de colinesterază s-au dovedit a fi utili în încetinirea progresului declinului cognitiv în cazurile de DA uşoare şi moderate, memantina prezentând eficienţă în cazurile mai avansate. Unele studii susţin faptul că anticolinesterazicele au un impact pozitiv asupra tulburărilor comportamentale ale pacienţilor diagnosticaţi cu demenţă şi implicit asupra funcţionalităţii acestora în rolurile sociale(12). Inhibitorii de colinesterază şi-au demonstrat eficienţa prin întârzierea declinului cognitiv cu 9-12 luni, instituţionalizarea devenind necesară cu 18 luni mai târziu decât în cazul pacienţilor netrataţi(12).
Importanţa iniţierii precoce a tratamentului medicamentos este motivată de anumite studii care au demonstrat că o întârziere cu 6 luni a instituirii farmacoterapiei poate avea repercusiuni pe termen lung asupra evoluţiei bolii. Inhibitorii de colinesterază precum rivastigmina, galantamina şi donepezilul şi-au demonstrat eficienţa terapeutică după doar 6 luni de tratament(12).
Inhibitorii de colinesterază reprezintă medicaţia de elecţie şi în cazul demenţei vasculare sau al demenţei cu corpi Lewy, cu o preferinţă pentru donepezil în cazul demenţei de etiologie vasculară, respectiv pentru rivastigmină în demenţa cu corpi Lewy. De asemenea, sunt importante profilaxia accidentelor vasculare cerebrale şi managementul comorbidităţilor, în special cardiovasculare. Indiferent de etiologia demenţei, manifestările clinice de tipul anxietăţii sau al tulburărilor hipnice şi comportamentale necesită adesea tratament simptomatic(15).
Concluzii
O anticipare a evoluţiei demenţei se dovedeşte dificilă din cauza etiopatogeniei multifactoriale şi a variabilităţii individuale în progresul bolii, dar în acelaşi timp clarificarea chiar şi parţială a prognosticului contribuie la stabilirea unui plan terapeutic ţintit.
În vederea îmbunătăţirii procedurilor de abordare terapeutică, este necesară acordarea unei importanţe crescute simptomatologiei specifice declinului cognitiv, în mod special la persoanele care fac parte din grupurile la risc, dar şi datelor heteroanamnestice esenţiale în realizarea unui istoric complex al simptomelor.
Cu toate că tehnicile de explorare imagistică au cunoscut un adevărat progres în ultimele decenii, stabilirea etiologiei şi a diagnosticului de demenţă pe parcursul vieţii pacientului reprezintă un proces clinic. Utilitatea reală a unei investigaţii imagistice este evidenţiată de informaţiile adiţionale aduse, elemente care susţin un diagnostic clinic.
Managementul corespunzător al pacientului cu demenţă necesită o abordare multidisciplinară, care are în vedere o analiză atentă şi riguroasă a cazului, în vederea stabilirii unui diagnostic precoce şi a iniţierii unui tratament medicamentos corespunzător, cu scopul de a încetini progresia bolii şi de a ameliora calitatea vieţii pacientului.
Conflict of interests: The authors declare no conflict of interests.