„Dacă toţi cei care predau sau scriu despre medicină şi-ar dovedi spusele cu fapte, una peste alta mai puţine lucruri false se vor spune.”
De methodo medendi, Galenus din Pergam (129-216), probabil cel mai mare clinician al Antichităţii

În 2 octombrie 2018, FDA a aprobat omadaciclina (Nuzyra®) pentru tratamentul infecţiilor bacteriene acute ale pielii şi ale structurilor pielii şi al pneumoniei bacteriene comunitare. Omadaciclina este o tetraciclină de generaţie nouă, administrată o dată pe zi, fie oral, fie intravenos, care a fost proiectată să contracareze mecanismele uzuale de rezistenţă, incluzând efluxul şi protecţia ribozomală.

Dintre bacteriile Gram-pozitive, este activă in vitro pe stafilococul auriu meticilino-sensibil şi meticilino-rezistent (CMI 90; 0,5 mg/L), enterococul vancomicino-sensibil şi vancomicin-rezistent (CMI 90; 0,5 mg/L) şi pe streptococul Pneumoniae penicilino-sensibil şi penicilino-rezistent (CMI 90; 0,12 mg/L).

Dintre bacteriile Gram-negative, este activă pe Haemophilus influenzae (CMI 90; 2 mg/L) şi Escherichia coli (CMI 90; 2 mg/L).

Activitatea in vitro este slabă pe alte bacterii Gram-negative, ca Morganella, Providencia, Proteus şi Pseudomonas spp., cu CMI 90; ≥32 mg/L.

În concordanţă cu activitatea specifică clasei tetraciclinelor, este foarte activă pe patogenii atipici (Legionella, Mycoplasma). Dintre anaerobi, este mai puţin activă pe cei Gram-negativi (Bacteroides), faţă de cei Gram-pozitivi (Clostridium, Peptostreptococcus).

În trei studii de fază 3 (OASIS-1 şi OASIS-2 pentru infecţiile pielii, OPTIC pentru pneumonii), ce au însumat 2000 de pacienţi, omadaciclina a atins toate ţintele primare şi secundare privind eficacitatea, stabilite de FDA şi Agenţia Europeană a Medicamentului. În studiile OASIS, comparaţia s-a făcut cu linezolidul, iar în studiul OPTIC, cu moxifloxacina. Administrarea intravenoasă a omadaciclinei se face în doză de 100 mg la 12 ore, primele două doze, urmate de 100 mg la 24 de ore, până la încheierea curei. Doza orală este de 450 mg la 24 de ore în primele două zile, urmate de 300 mg pe zi până la terminarea curei.

Galenus dice:

Omadaciclina este o bună opţiune în infecţiile pielii şi pneumonii. Ea vine după aprobarea eravaciclinei, o moleculă similară derivată tot din minociclină (NEJM JW Infect Dis Nov 2018; http://www.fda.gov).
Deşi au structură similară, iar spectrele de acţiune se suprapun parţial, everaciclina este indicată mai ales în infecţiile intraabdominale complicate şi este complementară omadaciclinei. Deşi preţul omadaciclinei este mai mare decât al quinolonelor generice (folosite uzual în tratamentul pneumoniilor), nu are efectele adverse ale acestora (ruptura tendonului, prelungirea QT, modificarea homeostaziei glucozei, suprainfecţia cu Clostridium difficile). 
Generaţia mai veche de tetracicline este folosită în pneumoniile cu risc scăzut pentru a evita efectele adverse ale quinolonelor, dar utilitatea lor e scăzută din cauza apariţiei rezistenţei bacteriene. Sperăm ca omadaciclina să evite acest risc