La 5 ani după încheierea studiului ACCORD, tratamentul cu fenofibrat al pacienților cu diabet zaharat a arătat un risc mic, dar semnificativ pentru femei și nicio dovadă de eficiență clinică. Cercetătorii care au condus studiul ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes) nu au găsit nicio dovadă că fenofibratul ar fi eficient la pacienții diabetici care iau statine. La 5 ani după terminarea studiului, cercetătorii au mai evaluat o dată rezultatele.
Ceea ce au găsit în urma acestui studiu pasiv de urmărire confirmă rezultatele studiului originar. După o urmărire medie de 9,7 ani, nu a apărut nicio dovadă de eficacitate, deși doar 4% din participanții la studiu au continuat să-l ia după încheierea oficială. Urmărirea suplimentară nu a făcut decât să confirme rezultatele studiului. Rămâne totuși o asociere semnificativă și îngrijorătoare a administrării fenofibratului cu riscul de infarct de miocard și accident vascular cerebral la femei (P=0,003). Fenofibratul a dus la o oarecare ameliorare, cu semnificație la limită, în cazul pacienților cu dislipidemie definită ca trigliceride peste 204 mg/dL și HDL-colesterol sub 34 mg/dL. (Elam MB et al., JAMA Cardiol 2016 Dec 28.)

Galenus dice:

Urmărirea pasivă după încheierea studiului ACCORD întărește concluziile studiului iniţial și dovedește că acesta a fost bine conceput și executat. Autorii au dorit să semnaleze semnificația la limită pentru subgrupul de pacienți cu trigliceride foarte crescute și HDL-colesterol foarte scăzut. Această constatare nu cred că este de natură să salveze onoarea fenofibratului, care probabil nu trebuie prescris de rutină..