Este cazul unei paciente de 72 de ani, supraponderală și hipertensivă, trimisă pentru evaluare imagistică cardio-pulmonară. Radiologic, se evidențiază (figura 1): 
  • opacitate voluminoasă, cu nivel hidroaeric, situată la nivelul mediastinului inferior, retrocardiac și absența pungii de aer a stomacului; 
  • cord cu index cardio-toracic crescut. 
Se recurge la tranzit baritat eso-gastro-duodenal, unde se constată (figurile 2 și 3): 
  • esofag cu traiect sinuos, cu pliuri îngroșate și neregulate în porțiunea distală, cu clearance incomplet al substanței de contrast; 
  • stomac localizat în întregime supradiafragmatic, retrocardiac. Cardia este poziționată supradiafragmatic, dar aproape de diafragm. Stomacul este situat între cord și esofagul distal, cu volvulus organo-axial (fornixul este situat în spatele cordului, marea curbură este orientată cranial). Se observă pliuri de mucoasă îngroșate difuz, neregulate. Antrul și pilorul sunt deasupra diafragmului. Pilorul este permeabil, bulbul duodenal transdiafragmatic este deformat, neomogen opacifiat. 
  • cadrul duodenal tracționat cranial, diskinetic; 
  • reflux gastroesofagian prezent în decubit dorsal. 
Concluzie: hernie hiatală voluminoasă, mixtă (prin alunecare și paraesofagiană), ireductibilă, cu volvulus gastric organo-axial și reflux gastroesofagian. 
Recomandări: consult gastroenterologie și chirurgie. 
Particularitatea cazului: hernia hiatală descrisă este o formă mai rară, mixtă, și deși foarte voluminoasă, a avut simptomatologie ușoară, nespecifică, descoperirea fiind întâmplătoare. 
Conduită terapeutică: în cazul herniilor hiatale voluminoase, chiar asimptomatice, din cauza complicațiilor care pot apărea (ocluzii digestive înalte, hemoragii digestive superioare, ulcer gastric, esofagită de reflux etc.), se recomandă intervenția chirurgicală pentru repoziționarea stomacului.
 
Figura 1
Figura 1
 
Figura 2
Figura 2
Figura 3
Figura 3