TEMA EDIŢIEI

Rezistenţa la insulină în sindromul ovarelor polichistice (SOPC) şi impactul asupra fertilităţii

 Insulin resistance in polycystic ovary syndrome (PCOS) and its impact on fertility

First published: 31 octombrie 2024

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Med.161.5.2024.10240

Abstract

Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common endo­crine disorder in women, characterized by irregular men­s­tru­al cycles, elevated levels of male hormones (hyper­an­dro­ge­nism), and characteristic ovarian appearance on ultra­sound. A cornerstone in the development of PCOS is insulin resistance, a condition in which the body’s cells do not respond normally to insulin, the hormone that re­gu­lates blood sugar levels. In response, the pancreas pro­duces more insulin, leading to hyperinsulinemia. This hor­mo­nal im­balance stimulates the production of male hor­mones by the ovaries and adrenal glands, contributing to the develop­ment of hyperandrogenism and ovulatory dys­func­tion. Hyperandrogenism in PCOS manifests with symptoms such as acne, hirsutism (excess hair growth), androgenic alo­pe­cia (hair loss), and menstrual disturbances. Ovulatory dys­func­tion, partly caused by insulin resistance, is a major cause of in­fer­ti­lity in women with PCOS. 
 

Keywords
infertility, hirsutism, acne, alopecia, metabolic syndrome, obesity, polycystic, hyperandrogenism, an­dro­gens, folliculogenesis, insulin resistance, hyperinsulinemia, SHBG, metformin, clomiphene, inositol, surgery, quality of life 

Rezumat

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o patologie en­do­cri­nă comună în rândul femeilor, caracterizată de cicluri men­stru­ale neregulate, niveluri crescute de hormoni masculini (hi­per­an­dro­ge­nism) şi aspect ovarian  ecografic caracteristic. O piatră de temelie în dezvoltarea SOPC este rezistenţa la in­­su­­li­nă, o patologie în care celulele corpului nu răspund nor­­mal la insulină, hormonul ce reglează nivelul glicemic. Drept răspuns, pancreasul produce mai multă insulină, ceea ce conduce la hi­per­in­su­li­ne­mie. Această dereglare hor­mo­na­­lă stimulează pro­du­ce­rea de hormoni androgeni de către ova­­re şi glandele su­pra­re­nale, contribuind astfel la apa­riţia hi­­per­­an­­dro­ge­nis­mu­lui şi a disfuncţiei ovulatorii. Hi­per­an­dro­ge­nis­mul din SOPC se manifestă cu simptome precum ac­nee, hir­su­tism (creşterea pi­lo­zi­tă­ţii), alopecie androgenă şi de­re­glări men­stru­a­le. Dis­funcţia ovulatorie, parţial cauzată de rezistenţa la insulină, este o cauză majoră de infertilitate în rândul fe­mei­lor cu SOPC.
 

Introducere

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o patologie endocrinologică des întâlnită în rândul femeilor de vârstă reproductivă.

Este o patologie eterogenă, caracterizată de anovu­la­ţia cronică, hiperandrogenism şi morfologie ovariană po­li­chistică(1).

Etiologia SOPC este necunoscută, suspectându-se o bază genetică multifactorială şi poligenică. Studiile au sugerat o dereglare a genei CYP1 – gena care codează enzima de clivare a lanţului lateral al colesterolului. În plus, gena receptorului pentru insulină poate fi implicată(2).

Anovulaţia la femeile cu SOPC este caracterizată de secreţia inadecvată a gonadotropilor. Se produc modificări ale secreţiei pulsatile a hormonului eliberator de gonadotropi, conducând astfel la secreţia preferenţială a LH (hormonul luteinizant) comparativ cu FSH (hormonul foliculostimulant)(3).

Conform conferinţei Rotterdam 2003, criteriile ultrasonografice pentru SOPC sunt: >12 chisturi mici (2-9 mm în diametru) sau volum ovarian crescut (>10 mL), sau ambele. Se constată, de asemenea, o creştere a stromei ovariene raportate la numărul de foliculi.

Rezistenţa la insulină în sindromul ovarelor polichistice

Rezistenţa la insulină şi hiperinsulinemia compensatorie sunt considerate pilonii principali în fiziopatologia sindromului de ovare polichistice şi sunt implicate în apariţia hiperandrogenismului şi a disfuncţiei reproductive(4).

Cel mai probabil, mecanismul implicat este reprezentat de defecte la nivel postreceptor. Astfel, la 50% dintre pacienţi a fost descrisă autofosforilarea receptorului de insulină, ceea ce duce la inhibarea activităţii tirozin-kinazice a receptorului.

Insulinorezistenţa reprezintă captarea redusă a glucozei ca răspuns la eliberarea unei anumite cantităţi de insulină. Cele mai multe paciente cu SOPC prezintă rezistenţă la insulină, dar există şi un număr de paciente neafectate(5).

Rezistenţa la insulină este amplificată de obezitate. În cadrul SOPC, ea este cauzată de lipsa răspunsului sau de un răspuns modificat al ţesuturilor periferice metabolic active, cum ar fi ţesutul adipos şi muscular. O serie de adipocitokine ce sunt eliberate de ţesutul adipos pare că sunt implicate în rezistenţa la insulină. Visfatina stimulează receptorul pentru insulină şi are activitate insulin-like, în timp ce adiponectina are un efect sensibilizator la insulină. Concentraţia plasmatică scăzută de adiponectină este asociată cu rezistenţa la insulină, obezitate, diabetul de tip 2 şi probleme cardiace. Aceste adipocitokine pot fi folosite ca markeri ai rezistenţei la insulină a pacientelor cu sindrom de ovare polichistice, neţinând cont de indicele de masă corporală(6,7).

Excesul de insulină poate activa receptorii de insulină de la nivelul hipofizei, stimulând secreţia de hormon luteinizant şi agravând excreţia de androgeni de către ovare şi glandele adrenale. Acest lucru poate reduce formarea SHBG hepatic şi creşte nivelurile de testosteron liber(8).

În mod specific, concentraţii crescute ale testosteronului liber sunt întâlnite la 70-80% dintre femeile cu SOPC.

Hiperandrogenismul este specific sindromului de ovare polichistice. Hiperinsulinemia stimulează producţia intratecală de steroizi şi duce la o maturare foliculară defectuoasă. Receptorii de insulină sunt distribuiţi pe larg în celulele stromale şi foliculare ale ovarelor, iar hiperinsulinemia determină anovulaţie androgen-dependentă prin creşterea activităţii citocromului P450, o enzimă-cheie ce reglează sinteza de androgeni(9,10).

Sensibilitatea la insulină poate fi afectată negativ de schimbările din dietă, mediu şi starea emoţională. Studii recente sugerează că un dezechilibru al florei intestinale şi niveluri anormale de metaboliţi produşi de bacterii la indivizi pot conduce la deficienţe în semnalizarea receptorilor de insulină, contribuind astfel la rezistenţa la insulină prin inducerea disfuncţiei sistemului imunitar, dezvoltarea inflamaţiei cronice de grad scăzut şi stimularea sintezei citokinelor proinflamatorii. De asemenea, deficienţa de vitamina D poate afecta semnalizarea insulinei în ţesuturi prin influenţarea reglementării calciului intracelular şi agravarea răspunsurilor inflamatorii(12,13).

Impactul asupra fertilităţii

Infertilitatea se întâlneşte frecvent la pacienţii cu SOPC, cu o prevalenţă de 74%, în 40% din cazuri fiind motivul prezentării la medic(14,15).

Infertilitatea este consecinţa anovulaţiei cronice, fiind des asociată anomaliilor menstruale: sângerări uterine disfuncţionale, oligomenoree, amenoree. Însă prezenţa menstruaţiilor regulate nu exclude anovulaţia, 21% dintre pacientele cu hiperandrogenism având cicluri menstruale regulate anovulatorii(16).

Mecanismul exact care determină anovulaţia cronică în SOPC a fost studiat profund, însă, în ciuda cercetărilor efectuate până acum, nu există încă o înţelegere completă a tuturor componentelor implicate în acest proces(17).

Studiile histologice efectuate la paciente cu SOPC au arătat foliculi ovarieni blocaţi în stadiul antral, conţinând celule granuloase degenerate. Pe baza acestor observaţii iniţiale, s-a considerat că foliculii ovarieni numeroşi întâlniţi în SOPC sunt atrezici. Totuşi, studii ulterioare au demonstrat că foliculii din SOPC sunt viabili şi funcţionali, păstrând capacitatea de steroidogeneză(18).

În plus, celulele granuloase ale pacientelor cu SOPC au o sensibilitate crescută la stimularea FSH, ceea ce dovedeşte din nou viabilitatea lor. Deşi unii autori susţin că nivelul crescut de androgeni ovarieni induce atrezia foliculară şi incapacitatea de selecţie a unui folicul dominant, există numeroase dovezi care contrazic această ipoteză(19,20).

SOPC este asociat cu o morbiditate reproductivă sem­nificativă, evidenţiată prin prevalenţa ridicată a in­fer­ti­lităţii anovulatorii, avorturilor spontane, diabetului gestaţional şi preeclampsiei. Asocierea dintre rezistenţa la insulină şi această patologie reproductivă a fost bine documentată.

Având în vedere implicaţiile majore ale rezistenţei la insulină în patogeneza SOPC, strategiile de reducere a insulinorezistenţei au fost studiate ca o posibilă opţiune de tratament pentru infertilitatea pacientelor cu SOPC.

Pierderea în greutate, chiar şi modestă, s-a dovedit a fi o metodă simplă şi eficientă de îmbunătăţire a parametrilor reproductivi în rândul pacientelor cu SOPC şi ar trebui recomandată tuturor pacientelor supraponderale şi obeze care se confruntă cu infertilitatea. Chiar şi o scădere cu 2-5% din greutatea iniţială s-a demonstrat că are un efect benefic(21,22).

Metformin a demonstrat că poate induce ovulaţia, cel puţin la un subset de paciente cu SOPC, însă nu există dovezi clare privind eficacitatea sa în ceea ce priveşte sarcinile şi rata naşterilor vii, în principal deoarece puţine studii au investigat acest aspect. Poate îmbunătăţi disfuncţiile menstruale şi anovulaţia la 50% dintre paciente, cu o probabilitate mare de răspuns în cazul pacientelor cu hiperinsulinemie(23).

Concluzii

Sindromul ovarelor polichistice este o patologie eterogenă, profund implicată în apariţia infertilităţii de cauză anovulatorie.

Având în vedere faptul că mecanismele nu sunt încă pe deplin înţelese, este nevoie de studii suplimentare ce pot nu doar elucida disfuncţiile şi interacţiunile defectuoase din cadrul sindromului, dar şi pot ajuta la integrarea rezultatelor în abordarea clinică a infertilităţii şi în obţinerea unei calităţi crescute a vieţii pacientelor.  

 

 

 

Autori pentru corespondenţă: Ruxandra Daniela Dumitrescu E-mail: ruxidum2004@gmail.com

CONFLICT OF INTEREST: none declared.

FINANCIAL SUPPORT: none declared.

This work is permanently accessible online free of charge and published under the CC-BY.

A grey and black sign with a person in a circle

Description automatically generated

Bibliografie

  1. Rosenfield RL, Ehrmann DA. The pathogenesis of polycystic ovary syndrome (PCOS): the hypothesis of PCOS as functional ovarian hyperandrogenism revisited. Endocr Rev. 2016;37:467–520.

  2. Ajmal N, Khan SZ, Shaikh R. Polycystic ovary syndrome (PCOS) and gene­tic predisposition: a review article. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol X. 2019;3:100060.

  3. Baptiste CG, Battista MC, Trottier A, Baillargeon JP. Insulin and hyper­andro­ge­nism in women with polycystic ovary syndrome. J Steroid Biochem Mol Biol. 2010;122:42–52.

  4. Cassar S, Misso M, Hopkins W, Shaw C, Teede H, Stepto N. Insulin resistance in polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis of euglycaemic-hyperinsulinaemic clamp studies. Hum Reprod (Oxford, England). 2016;31(11):2619–31.

  5. Concha C F, Sir P T, Recabarren SE, Pérez B F. Epigenética del síndrome de ova­rio poliquístico [Epigenetics of polycystic ovary syndrome]. Rev Med Chil. 2017;145(7):907-915.

  6. Cena H, Chiovato L, Nappi RE. Obesity, polycystic ovary syndrome, and infertility: a new avenue for GLP-1 receptor agonists. J Clin Endocrinol Metab. 2020;105:0–709.

  7. Xing C, Li C, He B. Insulin sensitizers for improving the endocrine and me­ta­­bolic profile in overweight women with PCOS. J Clin Endocrinol Metab. 2020;105:2950–2963.

  8. He FF, Li YM. Role of gut microbiota in the development of insulin resistance and the mechanism underlying polycystic ovary syndrome: a review. J Ovarian Res. 2020;13:73.

  9. Rosenfield RL, Ehrmann DA. The Pathogenesis of Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Endocrine Reviews. 2016;37(5):er.2015-1104.

  10. Wang J, Wu D, Guo H, Li M. Hyperandrogenemia and insulin resistance: the chief culprit of polycystic ovary syndrome. Life Sci. 2019;236: 116940.

  11. Sanchez-Garrido M, Tena-Sempere M. Metabolic dysfunction în polycystic ovary syndrome: pathogenic role of androgen excess and potenţial therapeutic strategies. Mol Metab. 2020;35:100937.

  12. Muscogiuri G, Altieri B, de Angelis C, Palomba S, Pivonello R, Colao A, et al. Shedding new light on female fertility: the role of vitamin D. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(3):273–83.

  13. Ciebiera M, Esfandyari S, Siblini H, Prince L, Elkafas H, Wojtyła C, et al. Nutrition in gynecological diseases: current perspectives. Nutrients. 2021;13(4):1178.

  14. Goldzieher JW, Green JA. Clinical and biochemical features of polycystic ovarian disease. Fertil Steril. 1963;14:631–653.

  15. Franks S. Polycystic ovary syndrome. N Engl J Med. 1989;333:853–861.

  16. Carmina E, Lobo RA. Do hyperandrogenic women with normal menses have polycystic ovary syndrome? Fertil Steril. 1999;71:319–322.

  17. Mason HD, Willis DS, Beard RW. Estradiol production by granulosa cells of normal and polycystic ovaries: Relationships to menstrual cycle history and concentrations of gonadotropins and sex steroids în follicular fluid. J Clin Endocrinol Metab. 1994;79:1355–1360.

  18. Ovalle F, Azziz R. Insulin resistance, polycystic ovary syndrome, and type 2 diabetes mellitus. Fertil Steril. 2002;77:1095–1105.

  19. Vendola KA, Zhou J, Adesanya OO, Weil SJ, Bondy CA. Androgens stimu­late early stages of follicular growth in the primate ovary. J Clin Invest. 1998;101:2622–2629.

  20. Weil SJ, Vendola K, Zhou J. Androgen receptor gene expression in the primate ovary: cellular localization, regulation, and functional correlations. J Clin Endocrinol Metab. 1998;83:2479–2485.

  21. Weil S, Vendola K, Zhou J, Bondy CA. Androgen and follicle–stimulating hor­mone interactions in primate ovarian follicle development. J Clin Endocrinol Metab. 1999;84:2951–2956.

  22. Huber-Bucholz MM, Carey DGP, Norman RJ. Restoration of reproductive po­ten­tial by lifestyle modification in obese polycystic ovary syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 1999;84:1470–1474.

  23. Moghetti P, Castello R, Negri C, Tosi F, Perrone F, Caputo M, Zanolin E, Muggeo M. Metformin effects on clinical features, endocrine and metabolic profiles, and insulin sensitivity in polycystic ovary syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled 6-month trial, followed by open, long-term clinical evaluation. J Clin Endocrinol Metab. 2000;85:139.

Articole din ediţiile anterioare

ENDOCRINOLOGIE | Ediţia 3 135 / 2020

Statusul nutriţional, obezitatea şi SARS-CoV-2

Oana Cristina Cînpeanu, Florina Gliga, Florina Daniela Ruţă, Geanina Moldovan, Remus Şipoş, Monica Tarcea

În ultimele luni, un nou virus din familia coronavirusului (de­nu­mit SARS-CoV-2) s-a răspândit în întreaga lume, fiind declarată pan­de­mie din 11...

28 mai 2020
SUPLIMENT | Ediţia 1 133 / 2020

Boala polichistică renală autozomal-dominantă

Annamária Szánthó

Boala polichistică autozomal-dominantă reprezintă patologia nefrologică cel mai frecvent întâlnită dintre bolile genetice renale. Se caracterizează...

25 martie 2020
REVIEW | Ediţia 3 141 / 2021

Aspecte diagnostice, terapeutice şi evolutive în tulburarea afectivă bipolară

Roxana Anamaria Viţelariu, Diana Vulea, Remus Şipoş

Tulburarea afectivă bipolară (TAB) reprezintă o patologie psi­hi­a­trică definită prin modificări ale dispoziţiei şi ale activităţii vo­lun­tare, c...

03 mai 2021
ENDOCRINOLOGIE | Ediţia 3 135 / 2020

Sindromul ovarelor polichistice

Teodora Onciu, Remus Şipoş

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecţiune com­ple­xă, frecvent întâlnită în rândul femeilor în perioada re­pro­duc­tivă, care însumeaz...

28 mai 2020