CABINETUL DE CURIOZITĂŢI

Teoria deformării brânzei

Alina Bantea

26 Martie 2018

Luna ianuarie a anului 1995 a fost una de cotitură în înţelegerea a ceea ce este brânza. Maria N.  Charalambides împreună cu doi colegi cercetători, J.G. Williams şi S. Chakrabarti, şi-au publicat lucrarea de diplomă: „Studiul eectelor învechirii asupra proprietăţilor mecanice ale brânzei Cheddar”. Lucrarea înfăţişează, evident, o încercare elaborată de a studia brânza.

Charalambides este lector senior al Departamentului de Inginerie Mecanică al Colegiului Imperial din Londra. Raportul său începe cu un rezumat de două pagini al principalelor studii realizate în trecut asupra brânzei. Scopul acestor studii a fost, în general, de a comprima o bucată de brânză între două farfurii pentru a vedea cum se comportă aceasta.

Efortul depus a inclus şi o tehnică migăloasă. În 1976, doi cercetători, pe nume Cuioli şi Sherman, au semnalat un comportament diferit al brânzei Gouda atunci când farfuriile au fost lubrifiate cu ulei, faţă de cazul când farfuriile au fost acoperite cu o hârtie abrazivă. Doi ani mai târziu, Sherman şi alt colaborator au efectuat un studiu similar folosind brânza Leicester. (Ulterior, alţi oameni de ştiinţă au făcut experimente similare folosind brânza mozzarella, brânza cheddar şi brânza procesată.)

Farfuriile şi brânza au fost frecate şi lipite una de alta. Frecarea lor a dus la deformarea brânzei, adică întinderea sau contractarea ei – când aceasta este comprimată. Această schimbare a formei aproape că i-a înnebunit pe oamenii de ştiinţă. Brânza nefrecată ar fi fost mult mai uşor de studiat – doar că brânza nefrecată nu s-a inventat încă.

„Este evident – scrie Charalambides – că o cuantificare a efectelor frecării în cadrul unui test de compresie este o problemă complicată”(1). Complicată într-adevăr, dar Charalambides şi colab. au reuşit să o ducă la bun sfârşit.

Ei au presat cilindri de brânză de diferite grosimi, au calculat sarcina aplicată şi deformarea fiecăruia, iar apoi au schiţat matematic familia de curbe sarcină-deformare a brânzei. Câteva dintre aceste calcule au scos la iveală o mulţime de informaţii nemaipomenite despre brânză, rezultând o modalitate de a estima în ce fel se comportă aceasta (exceptând, bineînţeles, efectele frecării).

Evenimentul principal nu a întârziat să apară: modificarea comportamentului brânzei odată cu trecerea de la etapa de brânză nouă la cea matură. Un fabricant de brânză ar fi fericit dacă ar descoperi o modalitate standard de măsurare a vârstei brânzei folosind un simplu test mecanic.

Charalambides şi echipa au realizat, de asemenea, şi teste de „fracturare” a brânzei. Acestea, împreună cu testele de compresie efectuate atât pe brânza nouă, cât şi pe cea veche, au conturat un profil numeric al comportamentului brânzei de la momentul creaţiei şi până la vârsta maturării de 7 luni.

Raportul lui Charalambides oferă o lectură plăcută oricărui îndrăgostit de brânză şi are un aport ştiinţific modest. Dar cei împătimiţi de brânză observă că studiul vizează cu precădere trei varietăţi: Cheddar moale, Cheddar uscată şi Monterey Jack.

În anul următor, iubitorii de mozzarella au fost nevoiţi să depună un efort considerabil în vederea achiziţionării numărului din mai-iunie 1996 al Jurnalului de Ştiinţă a Alimentaţiei, unde au putut să citească articolul lui M. Mehmet Ak şi Sundaram Gunasekaran, intitulat „Proprietăţile reologice ale brânzei mozzarella în timpul depozitării în frigider”(2).

Între timp, mulţi cercetători au comprimat şi fracturat diverse varietăţi de brânză, experimentând chiar şi pe brânza de consistenţă moale. Experimentele mecanice asupra brânzei bazate pe metodele matematice nu au rămas, iată, doar un vis îndepărtat.  

Bibliografie


Charalambides MMN, Williams JG, Chakrabarti S. A Study of the Influence of Ageing on the Mechanical properties of Cheddar Cheese. Journal of Materials Science. 1995. 30. 3959-67. 
Mehmet AkM and  Gunasekaran S. Dynamic Rheological Properties of Mozzarella Cheese During Refrigerated Storage. Journal of Food Science. 1996;61(3):566-69. 
Lee SK, Skelte A, Klostermeyer H. The Influence of Moisture Content on the Rheological Properties of Processed Cheese Spreads. International Journal of Food Science & Technology. 2004;39(7):763-71.
Articole din ediția curentă

SUPLIMENT DERMATOLOGIE

Provocări medicale ale dermatitei atopice

Cristina Lisievici, Iulia Solomon, Carmen Cristina Drăghici, Vlad Mihai Voiculescu, Călin Giurcăneanu
Dermatita atopică este o boală inflamatorie cutanată cronică, intens pruriginoasă, cu evoluţie în puseuri, deseori dificil de tratat, având un impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a familiei acestora. ...
SUPLIMENT DERMATOLOGIE

Psoriazisul vulgar – o boală multisistemică

Cristina Vâjâitu, Alexandra Victoria Ion, Mihai Lupu, Vlad Mihai Voiculescu, Călin Giurcăneanu
Psoriazisul este o afecţiune cronică inflamatorie, mediată imun, cu manifestări cutanate şi sistemice în evoluţie, având un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor. Psoriazisul are multiple forme de prezentare...
SUPLIMENT DERMATOLOGIE

Principalele patologii cutanate ale vârstnicului

Cristina Lisievici, Mihai Lupu, Alexandra Victoria Ion, Vlad Mihai Voiculescu, Călin Giurcăneanu
Ca urmare a creşterii speranţei de viaţă, patologia der­ma­to­logică geriatrică a căpătat o importanţă deosebită, fiind din ce în ce mai des întâlnită în practica medicală curentă. Un diagnostic corect şi un management c...
Articole din edițiile anterioare

CABINETUL DE CURIOZITĂŢI

Familia cu aromă de usturoi

Alina Bantea
„Studiul a evaluat efectele mirosului şi ale consumului pâinii cu usturoi asupra interacţiunilor familiale.” Astfel şi-a expus Alan R. Hirsch, de la Fundaţia de Cercetare şi Tratament al Mirosului şi Gustului din Chicago, scopul şi complexitatea lucrărilor sale. Oricum, Hirsch nu a analizat problema chiar atâ...
CABINETUL DE CURIOZITĂŢI

Sună delicios!

Alina Bantea
Poate o maşinărie să analizeze ceea ce mestecaţi doar printr-o simplă analiză a sunetelor? Mai mult ca sigur că poate, dacă ne aflăm în Zürich, Elveţia, sau în Hall-in Tirol, din Austria, mestecând chipsuri de cartofi, mere, diferite salate, paste preparate sau orez fiert....
CABINETUL DE CURIOZITĂŢI

„Teorema Sandvişului cu Şuncă”

Alina Bantea
Timp de mai mult de o jumătate de secol, „Teorema Sandvişului cu Şuncă” a reprezentat o desfătare, dar şi un ghimpe pentru matematicieni. A existat şi o oarecare confuzie în privinţa inventatorului său, dar până la urmă problema s-a lămurit....