Ne place să credem că tehnologiile în general, și cele media în special, sunt neutre valoric și că doar modul cum le întrebuințăm și conținutul cu care le umplem determină efectul lor. În definitiv, nu armele de foc ucid oameni, ci oamenii ucid oameni. La fel de adevărat este însă că armele de foc sunt construite pentru a ucide, spre deosebire de pernele de puf, chiar dacă și ele sunt uneori folosite tot pentru asta.

Marea noastră incapacitate de a recunoaște că tehnologia nu este neutră ne împiedică să o stăpânim și să o folosim cum trebuie. Acceptăm valoarea aparentă a i-Padului, a contului de Facebook și a automobilului fără să ne gândim că sunt niște instrumente ce conțin o eroare sistematică ce ne face să nu fim stăpânii lor deplini.

Marshall McLuhan ne povățuiește să ținem cont că mediul de transmisie ne afectează dincolo de efectul conținutului mesajului. Uitați-vă cum arată mesajele pe social media – cuvinte fără vocale, rareori și subiect, și predicat, emoticoane în loc de comentarii. Iar această influență a mediului asupra mesajului poate fi observată la întreaga tehnologie. De exemplu, putem să alegem orice mașină vrem ca să mergem la serviciu: pe benzină, motorină, electrică sau hibridă. Ceea ce însă nu mai avem ochi să vedem este că mașina ne-a îndepărtat de oraș și de locul de muncă, am devenit navetiști, nu mai avem timp pentru familie sau prieteni și ne retragem pe proprietăți cu garduri tot mai înalte. Asta ca să nu spun nimic de consumul de energie și amprenta de carbon din ce în ce mai mare.
În același fel, tehnologiile blânde, de la moneda unică la psihoterapie, sunt deturnate atât în construcția, cât și în utilizarea lor. Indiferent pe ce cheltuim banii, să ne distrăm sau să facem o donație caritabilă, în același timp, consolidăm sistemul bancar și ajutăm la centralizarea capitalului. Dacă luăm un psihoterapeut și-l așezăm pe propria lui canapea de psihanaliză, sigur va începe să manifeste unele patologii tratabile. Lucrurile sunt aranjate în acest mod, precum Facebook ne face să gândim despre noi înșine în termen de număr de „like”-uri, iar i-Padul ne determină să plătim pentru știri în loc să le generăm noi înșine.

Dacă oamenii ar învăța la școală să recunoască faptul că tehnologiile sunt deturnate din construcție, abia atunci vom ajunge să le folosim cu înțelepciune. Dacă nu, vom continua să fim manipulați.