Stimaţi colegi,

După o perioadă în care vieţile noastre personale şi profesionale au fost bulversate de pandemia de COVID-19, apar semnele reîntoarcerii către normalitate.

Dar nimic nu va mai fi la fel ca înainte de pandemie. Aceasta a fost un eveniment care ne-a schimbat viaţa, nu numai în plan personal, dar a schimbat şi viaţa planetei. Efectele ei vor persista mulţi ani şi, chiar şi pentru cei dintre noi care nu am fost atinşi direct, este greu de spus dacă ne vom mai întoarce la o viaţă fără griji, fără să ne mai gândim la posibilitatea apariţiei unei noi pandemii.

Am trecut printr-o perioadă în care am fost solicitaţi la maximum din punct de vedere profesional, uman şi emoţional, a trebuit să ne reorganizăm munca, a trebuit să învăţăm şi să aplicăm din mers lucruri noi, a trebuit să luptăm cu frica de boală, să păstrăm un nivel înalt al asistenţei medicale şi să asigurăm un acces permanent al gravidelor la asistenţa medicală.

Pandemia ne-a arătat ce carenţe avem, dar şi ce trebuie să facem în viitor – faptul că sistemul medical trebuie întărit, că educaţia medicală a întregii populaţii trebuie realizată permanent, la toate grupele de vârstă, că metodele de profilaxie primară şi metodele de igienă trebuie aplicate tot timpul şi că solidaritatea socială şi comunicarea ne fac mai puternici. În mod cert, o parte din soluţiile care s-au impus în pandemie – digitalizarea accelerată şi comunicarea online – vor persista parţial şi în continuare.

 

De asemenea, trebuie să ne aşteptăm ca relaxarea măsurilor de protecţie epidemiologică în unităţile medicale să fie progresivă şi să nu fie completă pentru o perioadă îndelungată.

Speranţa noastră este că am lăsat în urmă ce a fost mai greu, că experienţa câştigată ne va ajuta să facem faţă mai uşor provocărilor viitoare şi că ne putem îndrepta progresiv spre o viaţă în care contactele sociale să poată fi reluate.

Ne dorim ca activităţile Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR), care în această perioadă au fost desfăşurate online, să treacă progresiv către formatul clasic, să ne putem întâlni şi comunica direct. Sigur, persistă încă necunoscute legate de evoluţia epidemiologică, dar următoarele manifestări ştiinţifice ale SOGR dorim să le organizăm cu prezenţa cât mai largă a noastră, a tuturor:

  • Al III-lea Congres Naţional al Societăţii de Endometrioză şi Infertilitate Est-Europeană şi Conferinţa Societăţii Române de HPV, de la Poiana Braşov, din 1-3 iulie

  • Al 9-lea Congres al Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie, din 23-25 septembrie, de la Sibiu, şi

  • Al 12-a Conferinţă Naţională a Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România şi Adunarea Generală a SOGR, de la Cluj-Napoca, din 28-30 octombrie.

Aşteptăm să ne întâlnim şi să clădim împreună reîntoarcerea la o viaţă normală.