În ultimul număr al revistei din anul 2023, publicăm un update asupra unei patologii tot mai frecvente şi cu implicaţii majore asupra prognosticului materno-fetal – placenta praevia asociată cu accreta –, alături de o serie de prezentări de cazuri rare care au fost întâlnite şi rezolvate de colegii noştri.

Pe lângă riscul de hemoragie în trimestrul al treilea de sarcină, placenta praevia poate să se asocieze cu anomalii de implantare cu invazivitate crescută, toate acestea complicând conduita obstetricală. Studiul a fost efectuat de un colectiv multidisciplinar de la Craiova, coordonat de dl profesor Dominic Iliescu, la un lot de 259 de paciente, analizând şi identificând factorii de risc, semnele ecografice de placenta accreta şi corelaţia lor cu aspectele anatomopatologice din specimenele de histerectomie. Rezultatele studiului permit selectarea aspectelor semnificative imagistice şi clinice care ajută la optimizarea managementului obstetrical.

Tematica gastroschizisului este prezentată de un colectiv multidisciplinar de la Craiova, sub coordonarea dnei profesor Ştefania Tudorache, în care, pornind de la un caz clinic, s-a realizat o analiză a literaturii de specialitate prin studierea bazelor de date şi s-au  evidenţiat, astfel, posibilităţile de diagnostic antepartum şi conduita terapeutică postnatală optimă.

Problematica sarcinii extrauterine – şi mai ales situaţia rară în care aceasta se asociază unei sarcini intrauterine spontane – este prezentată de colectivul dnei profesor Ştefania Tudorache. S-a analizat literatura de specialitate actuală şi s-au prezentat aspecte etiopatogenetice, elemente de diagnostic pozitiv şi diferenţial, precum şi opţiunile terapeutice.

O patologie extrem de rară, dar care trebuie luată în calcul în diagnosticul diferenţial al cancerului endometrial, este carcinosarcomul uterin. Dificultăţile de diagnostic histopatologic al componentei sarcomatoase la biopsia endometrială, creşterea rapidă în volum a uterului, precum şi invazia în micul bazin sunt factori care trebuie să atragă atenţia asupra acestui diagnostic şi să declanşeze intervenţia terapeutică.

Conduita în patologia oncologică tiroidiană asociată cu sarcina, programarea unei sarcini, alături de secvenţa şi modalităţile terapeutice sunt prezentate într-un articol al unui colectiv multidisciplinar de la UMF „Carol Davila”, Bucureşti. Tot în sfera patologiei endocrine, este prezentat cazul unei paciente cu hipotiroidism sever determinat de o tiroidită autoimună Hashimoto, asociată cu hiperprolactinemie, care a determinat numeroase dezechilibre, inclusiv o amenoree secundară refractară. În aceste situaţii, o echilibrare cât mai bună a funcţiilor hormonale şi a metabolismului vitaminei D este esenţială înaintea unei sarcini.

La final de an, le doresc tuturor colegelor şi colegilor sănătate şi împliniri în anul 2024, precum şi realizări profesionale care să vină în întâmpinarea pacientelor noastre şi a familiilor lor!


Cu prietenie,

Prof. dr. Daniel Mureşan