Cu aceste două motouri în minte, am organizat Conferinţa Zilele Medicale „Vasile Dobrovici”, ediţia a 15-a, online, între 26 şi 28 noiembrie 2020.

Conferinţa Zilele Medicale „Vasile Dobrovici” este una dintre cele mai longevive manifestări ştiinţifice de obstetrică-ginecologie din România. De la prima ediţie, organizată în 1992, s-a păstrat o periodicitate de 2 ani, acum ajungând la ediţia a 15-a.

Anul 2020 a însemnat o provocare deosebită pentru continuitatea acestei manifestări ştiinţifice, în special din cauza pandemiei de COVID-19, care a împiedicat reunirea fizică a multor invitaţi, numeroşi lectori care confirmaseră deja invitaţia nemaiputând să o onoreze.

Din fericire, cu sprijinul tehnologiei moderne, organizarea, chiar şi în aceste condiţii grele, a devenit posibilă şi, astfel, în perioada 26-28.11.2020, un număr de 439 de participanţi s-au conectat online pentru a-şi însuşi noutăţile şi experienţa lectorilor, legate mai ales de temele propuse pentru conferinţă:

1. Screeningul în obstetrică, ginecologie şi neonatologie.

2. Patologia maternă asociată sarcinii.

Cu sprijinul organizatorilor, a fost posibilă şi desfăşurarea a două evenimente precongres. Astfel, cursul cu tema „Restricţia în creşterea intrauterină” a beneficiat de intervenţiile unor experţi în acest domeniu din străinătate: profesorul Laurent Salomon de la Universitatea Descartes din Paris, doctorul Christos Ioannou de la Universitatea din Oxford (Marea Britanie), profesorul Greg De Vore de la Universitatea Pennsylvania (SUA), dar şi a multor experţi din ţară. Concluzia este că restricţia în creşterea intrauterină nu este încă o problemă obstetricală rezolvată, fiind necesară promovarea de protocoale internaţionale pentru screening, diagnostic şi decizie obstetricală.

Al doilea curs preconferinţă, având ca temă noţiuni practice de colposcopie, i-a avut ca lectori pe majoritatea membrilor boardului Societăţii Europene de Colposcopie, precum: profesorul Pekka Nieminen, din Finlanda, actualul preşedinte al societăţii, şi profesorul Maggie Kruikshank, din Scoţia (viitoarea preşedintă aleasă a societăţii), profesorul Xavier Carcopino, din Franţa, profesorul Vesna Kesic, din Serbia, profesorul Wiebren Tjalma, din Belgia, şi profesorul Murat Gultekin, din Turcia, membru în boardul ESGO (European Society of Gynecological Oncology), care au discutat despre aspectele practice şi noutăţile în domeniu.

În total, conferinţa s-a bucurat de prezenţa online a 92 de lectori, dintre care 11 lectori internaţionali, susţinând două cursuri preconferinţă şi conferinţa propriu-zisă, organizată pe trei canale online/sesiuni full-day în paralel.

Lucrările înscrise la conferinţă, sub formă de prezentări orale şi postere, au atins aspecte de practică şi actualizări în domeniu, fiind împărţite pe trei sesiuni paralele, cu o largă audienţă online (439 de înscrişi la conferinţă, cu o medie de 70% prezenţi live, 99 la cursul de IUGR şi 85 la cursul de colposcopie). Am primit, de asemenea, un număr de 57 de rezumate care au fost publicate ca supliment al revistei Ginecologia.ro şi un număr de 17 e-postere.

Un alt atú al conferinţei l-a constituit desfăşurarea în paralel a Congresului de Uroginecologie, de asemenea cu o prezenţă internaţională de marcă, pentru care dorim să mulţumim Societăţii Române de Uroginecologie.

În numele comitetului ştiinţific de organizare, doresc să exprim profunda recunoştinţă pentru toţi cei care au manifestat un imens interes ca să participe la acest eveniment ştiinţific, cu o diversitate atât de largă de lucrări.

Doresc să mulţumesc Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie şi Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, sub egida cărora s-a desfăşurat manifestarea, dar şi comitetului ştiinţific naţional, partenerilor din industria farmaceutică şi firmei Paloma Tours, care ne-au fost alături, dovedind un exemplu de lucru în echipă şi planificare excelentă.

Aşadar, considerăm că această a 15-a ediţie a Zilelor Medicale „Vasile Dobrovici” a reuşit îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a propus, constituind o obligaţie şi o promisiune pentru ediţiile următoare.