Peste 4.000 de pacienţi oncologici au fost trataţi în cele 6 centre din Europa ale Amethyst Radiotherapy. Dintre aceştia, 30% au fost pacienţi români trataţi în principal în centrul din Otopeni şi, începând cu luna octombrie, şi în centrul din Cluj.

 Deschisă în 2012, în România, Amethyst Radiotherapy s-a dezvoltat rapid, devenind în 2 ani cea mai extinsă reţea paneuropeană de centre dedicate tratamentului cancerului prin radioterapie. În prezent, reţeaua Amethyst are 6 clinici deschise în 4 ţări, cumulând 10 acceleratoare liniare şi 4 echipamente de brahiterapie.

La nivel european, printre cele mai frecvente tipuri de cancer tratate în cadrul Amethyst Radiotherapy se numără cancerul de sân, urmat de cel de prostată şi plămâni. În România, la acestea se adaugă tumorile la nivelul colului uterin şi ORL. Dacă în Europa mai mult de 60% din pacienţii oncologici sunt trataţi prin radioterapie, în România, proporţia acestora este de doar 25%.

Cancerul rămâne în ţara noastră una dintre cele mai importante cauze ale mortalităţii, mai mult de 20% din totalul deceselor fiind cauzate de această boală. Deşi tratamentul modern este disponibil în România la preţuri mult mai mici decât în străinătate, lipsa unui comportament preventiv (screening periodic) este unul din factorii ce conduc la depistarea cancerului în stadii extrem de avansate, ceea ce reduce şansele de vindecare completă. „Doar 25% dintre pacienţii oncologici români accesează la timp tratamentul de radioterapie modernă care le-ar putea salva vieţile”, a spus profesor dr. Christian Chiricuţă, directorul medical al Amethyst Radiotherapy România.

„Avem în clinicile noastre din România oncologi şi radioterapeuţi experimentaţi în cele mai moderne tehnici de tratament, dar şi specialişti în nutriţie şi psihologie, împreună cu care oferim pacienţilor nu doar tratamente foarte precise şi eficiente, dar şi suportul necesar depăşirii greutăţilor psihologice prin care aceştia şi familiile lor trec”, a continuat profesorul dr. Christian Chiricuţă.

Vârsta preponderentă a bolnavilor este de peste 55 de ani (58%), urmată de pacienţi cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani, în proporţie de 34%. Aproximativ 52% dintre pacienţii trataţi în 2014 au fost femei, restul de 48% fiind reprezentaţi de bărbaţi.

Pacienţii beneficiază de un plan complet de tratament prin radioterapie, care include consulturile medicale pre şi intraterapeutice, analiza dosarului medical, stabilirea strategiei de tratament în comisia oncologică, efectuarea CT-ului de planning, conturarea organelor de risc şi volumul tumoral, stabilirea obiectivelor şi a restricţiilor de doză, efectuarea calculului dozimetric şi verificarea dozimetrică, şedinţele de iradiere, asigurarea şi controlul calităţii.

Amethyst Radiotherapy oferă pacienţilor bolnavi de cancer din Europa tratamente complexe şi complete de radioterapie de tip IMRT – VMAT - una dintre cele mai precise şi rapide tehnici de radioterapie. Conceptul de tratament al reţelei europene se bazează pe asigurarea tratamentului optim pentru pacienţi prin abordarea multidisciplinară a cazurilor oncologice în „Tumor Board”, prin construirea şi perfecţionarea unor echipe medicale de profesionişti talentaţi şi prin parteneriate medicale cu institute oncologice şi organizaţii renumite la nivel naţional şi internaţional.

 

Despre conceptul „Tumor Board”

Conceptul presupune abordarea multidisciplinară a cazurilor oncologice, în cadrul unei comisii medicale oncologice, care analizează, discută şi evaluează starea medicală şi opţiunile de tratament ale fiecărui pacient în parte, precum şi strategia terapeutică de urmat. Practica medicală a dovedit astfel că şansele de reuşită în tratarea pacienţilor oncologici sunt mult mai mari decât în cazul unei abordări clasice, unidisciplinare. În cadrul Amethyst, prof. dr. Christian Chiricuţă este director medical şi şef al Comisiei oncologice alcătuite din experţi radioterapeuţi, fizicieni, oncologi, radiologi, chirurgi cu o pregătire excepţională în ţară şi în străinătate, membri atât ai Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală, cât şi a celei europene şi americane.

 

Amethyst Radiotherapy este liderul paneuropean în tratarea cancerului prin radioterapie, operând în prezent 6 clinici în România, Polonia, Germania şi Franţa. Compania îşi propune să continue extinderea reţelei de clinici în Europa. Prin tehnologie de ultimă generaţie, experţi de renume european şi prin parteneriatele cu centre de excelenţă precum Centrul de Oncologie Davidoff din Tel Aviv, Universitatea Wurzburg din Germania şi Institutul European de Oncologie de la Milano (IEO), Amethyst Radiotherapy asigură pacienţilor tratamente la standarde internaţionale de vârf din domeniu.