LARYNGOLOGY

Cancere multiple metacrone în patologia ORL

 Multiple metachronous cancers in ENT pathology

First published: 20 septembrie 2024

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/ORL.64.3.2024.10054

Abstract

Objective. This paper emphasizes the importance of active follow-up of ENT neoplasias, regardless of the out­come of the initial treatment. Long-term active follow-up of laryngeal neoplasms represents an essential need in the understanding of this pathology, due to the increased risk of developing a second or even a third distant neoplastic location or local/locoregional relapse. Conclusions. De­spite multimodal treatment (surgery/RT/chemotherapy) correctly instituted and in time, laryngeal neoplasms can evolve insidiously, by the spread of tumor cells by he­ma­to­genous route or through the lymphatics in the sub­mu­cosa, with the involvement of regional lymph nodes and the appearance of new secondary neoplasms at the level of other organs.
 

Keywords
larynx, squamous cell carcinoma, metachronous neoplasm

Rezumat

Obiective. Această lucrare doreşte să sublinieze im­por­tan­ţa urmăririi active a neoplaziilor din sfera ORL, in­di­fe­rent de rezultatul tratamentului iniţial. Urmărirea ac­ti­vă pe termen lung a neoplasmelor laringelui reprezintă o nevoie esenţială în înţelegerea acestei patologii, din cau­za riscului crescut de dezvoltare a unei a doua sau chiar a treia lo­calizări neo­pla­zice la distanţă sau a recidivei lo­cale/locoregionale. Con­clu­zii. În ciuda tratamentului mul­ti­mo­dal (chirurgie/RT/chimioterapie) corect instituit şi la timp, neoplasmele larin­giene pot evolua insidios, prin răs­pân­di­rea celulelor tumorale pe cale hematogenă sau prin limfaticele din submucoasă, cu afectarea ganglionilor lim­fa­tici regionali şi cu apariţia de noi neoplasme secundare la nivelul altor organe.
 

Introducere

Dintre neoplasmele căilor aerodigestive superioare, cancerul de laringe este cel mai frecvent, 85-95% dintre acestea fiind carcinoame cu celule scuamoase, cu originea în epiteliul laringelui. O înţelegere solidă a anatomiei şi a limfaticelor regiunii este foarte importantă pentru diagnosticul precoce al acestor leziuni.

Drenajul limfatic al celor trei regiuni ale laringelui diferă şi, în consecinţă, riscul de metastază în limfaticele regionale variază în funcţie de originea tumorii. Astfel, metastazele cancerului laringian sunt influenţate de dezvoltarea embriologică a laringelui. Laringele supraglotic se dezvoltă din al treilea şi al patrulea arc branhial, iar glota şi laringele subglotic se dezvoltă dintr-al şaselea arc branhial. Totodată, laringele are dublă vascularizaţie şi drenaj limfatic. Supraglota este vascularizată de arterele laringiene cu origine în artera tiroidiană superioară, iar drenajul limfatic urmează aceste vase până la nodulii cervicali profunzi, în ariile ganglionare II şi III. Limfaticele supraglotei drenează bilateral. Au fost descoperite anastomoze orizontale în submucoasa şi spaţiul preepiglotic, probabilitatea crescută a metastazelor limfatice contralaterale sau bilaterale în cazul unui neoplasm supraglotic fiind atribuită acestui factor embriologic. Limfaticele spaţiului profund cervical se comportă ca o cale de răspândire a neoplasmelor supraglotice, în momentul diagnosticării acestora, în jur de 40% fiind deja răspândite în sistemul limfatic. Glota şi subglota sunt vascularizate de arterele laringiene inferioare, cu origine în artera tiroidiană inferioară, iar drenajul limfatic urmează traiectul acestor vase până la nodulii prelaringieni şi pretraheali (aria ganglionară VI), ca mai apoi să ajungă la nivelul ganglionilor cervicali profunzi (aria ganglionară IV). Corzile vocale au rar drenaj limfatic, astfel încât cancerele glotice trebuie să avanseze profund înainte să ajungă la canalele limfatice. În acest fel se explică rata scăzută de metastazare limfatică a neoplasmelor glotice şi înclinaţia spre metastaze unilaterale(1).

Metastazarea nodulilor limfatici cervicali în neoplasmul laringian cu celule scuamoase apare cel mai adesea în cancerele de supraglotă, din cauza reţelei bogate în limfatice de la acest nivel. Metastaze cervicale în T3 se pare că apar în până la 57% dintre cazuri(2). Incidenţa metastazelor oculte variază între 12% şi 40% pentru orice T (pentru T3 între 28-35%)(3-7). Ariile ganglionare unde metastazează de obicei cancerele de supraglotă sunt II, III şi IV(8). Într-un studiu la 910 pacienţi, metastazele ganglionare în cazul cancerului glotic au fost de 5,9%, iar metastazele oculte, 18% (18% pentru T3)(9). Cancerele scuamoase subglotice sunt rare, metastazând în aria ganglionară VI, inclusiv cu metastaze contralaterale sau bilaterale, cu o rată cuprinsă între 4% şi 27%(10,11). Pot da şi metastaze la nivelul ganglionilor mediastinali (până la 46%)(12). Carcinoamele scuamoase laringiene pot da metastaze şi la distanţă, în diferite organe, pe cale hematogenă, dar şi metastaze limfatice la alte grupe limfatice în afara celor de la nivelul gâtului. Cea mai frecventă afectare o reprezintă metastazele limfatice de la nivelul mediastinului(1,13).

Orofaringele este unul dintre locurile de elecţie ale apariţiei neoplasmelor de tract respirator superior, mai mult de 90% dintre acestea fiind carcinoame cu celule scuamoase. Răspândirea limfatică a neoplasmelor primare de orofaringe depinde de localizarea şi de dimensiunea tumorii. Ganglionul jugulo-digastric (nivelul II) este primul reper al drenajului limfatic de la nivelul orofaringelui. Concomitent cu nivelul II, ganglionii retrofaringieni şi parafaringieni pot să reprezinte locul de drenaj al peretelui posterior orofaringian. În leziunile avansate, drenajul limfatic poate ajunge şi la nivelurile I, III şi IV. Tumorile peretelui posterior orofaringian sunt asociate cu o mai mare incidenţă a limfadenopatiei bilaterale(14). Carcinomul cu celule scuamoase al orofaringelui este un neoplasm epitelial cu diverse grade de diferenţiere scuamoasă şi cu metastazare ganglionară precoce. Leziunile pot avea aspect clinic exofitic, endofitic, ulcerat sau mixt, fiind totdeauna infectate. Neoplasmele de perete posterior orofaringian sunt diagnosticate târziu. Infiltrarea spre posterior a fasciei prevertebrale şi a structurilor cervicale profunde şi a marilor vase în lateral limitează opţiunile terapeutice deoarece funcţia organului nu poate fi reconstruită după înlăturarea chirurgicală a structurilor afectate, cu efect negativ asupra prognosticului. Răspândirea limfatică, adesea bilaterală, apare în 25% dintre cancerele T1 şi în peste 75% dintre cancerele T4. Neoplasmele primare nedecelate, atât cele sincrone, cât şi metastazele la distanţă, pot fi descoperite cu ajutorul PET-CT, cu acurateţe mai mare după cel puţin trei luni de la finalizarea radioterapiei(15-17). O metaanaliză care a evaluat eficacitatea PET-CT în a detecta tumorile primare necunoscute a arătat o rată de detecţie de 24-37%(1,18,19).

În cazul neoplasmului de esofag, evaluarea mucoasei esofagiene şi a deglutiţiei se poate face cu ajutorul tranzitului baritat sau cu gastrografin, ce evaluează peristaltismul esofagian şi decelează anormalităţi de contur ale mucoasei acestuia. PET-CT reprezintă o metodă ideală de a stadializa, monitoriza şi supraveghea neoplasmele de faringe şi esofag. Limfaticele esofagului cervical corespund limfaticelor hipofaringelui, drenajul ajungând în lanţurile ganglionare jugulare, paratraheale şi în nodulii mediastinali superiori. Vascularizaţia derivă din arterele tiroidiene inferioare. Deosebit de rare, neoplasmele esofagului cervical sunt reprezentate în 85,7% dintre cazuri de carcinomul cu celule scuamoase(1,20).

Prezentare caz clinic

Autorul prezintă cazul unui pacient în vârstă de 70 de ani, fost fumător şi consumator de alcool de peste 30 de ani, cunoscut cu neoplasm (carcinom cu celule scuamoase) de hemilaringe stâng stadiul III (T3), pentru care în urmă cu 10 ani s-a practicat laringectomie totală, cu evidare ganglionară jugulo-carotidiană şi spinală bilaterală şi iradiere postoperatorie, cu evoluţie favorabilă. Pacientul nu a mai revenit în clinică pentru urmărirea activă. La 16 ani postlaringectomie, pacientul a revenit în serviciul ORL, prezentând o formaţiune tumorală vegetantă, ulcerată, situată la nivelul peretelui posterior al orofaringelui, cu imposibilitatea deglutiţiei şi durere locală. Examenul histopatologic a decelat carcinom cu celule scuamoase. S-a iniţiat supradozare de iradiere şi chimioterapie, în prealabil cu montarea unei gastrostome de alimentaţie temporară. Evoluţia pacientului a fost favorabilă. Pacientul nu a respectat indicaţia de dispensarizare activă, din nou. După 18 luni, pacientul s-a prezentat cu o nouă formaţiune tumorală, de data aceasta la nivelul esofagului. Localizarea esofagiană a tumorii a determinat iniţial acuze disfagice care au fost puse pe seama radioepitelitei persistente cauzate de ultima iradiere. A urmat tratament chimioterapic, iar decesul a survenit după trei luni, cauzat prin pneumonia determinată de COVID-19, în timpul pandemiei.

Discuţie

Caracteristica esenţială a cancerului este aceea de a invada ţesuturile din jur şi de a metastaza regional şi la distanţă. Invazia celulelor tumorale la nivelul capilarelor şi limfaticelor va duce la diseminarea secundară a cancerului în alte zone, cu apariţia unor noi tumori, identice histologic cu cea primară(21).

Factorii tumorali ce pot avea legătură cu răspândirea la distanţă a tumorii primare sunt: diagnosticul histologic, localizarea tumorii primare laringiene, stadializarea tumorii (TNM), caracteristicile histologice, margini pozitive de rezecţie tumorală, întinderea extracapsulară, invazia perineurală şi invazia limfovasculară(1). Pentru carcinoamele cu celule scuamoase ale căilor aerodigestive superioare, prezenţa metastazelor ganglionare reprezintă cel mai important factor de prognostic(22). Apariţia unui nou carcinom cu celule scuamoase la nivelul capului şi gâtului este estimată la o rată de 1-7%, iar riscul persistă pe o perioadă de 10 ani(23-26).

Majoritatea tumorilor primare sau secundare apar la nivelul capului şi gâtului, dar o mare parte apar şi la nivelul esofagului. Acestea pot fi tumori sincrone (descoperite până la şase luni de la diagnosticarea tumorii primare) sau metacrone (diagnosticate la mai mult de şase luni). Într-un studiu realizat la un lot de 875 de pacienţi cu carcinom cu celule scuamoase la nivelul capului sau gâtului, tumora primară secundară a apărut, într-un număr de 207 cazuri, până în cinci ani de la diagnosticarea tumorii primare. Mai mult decât atât, 31% dintre aceşti pacienţi au dezvoltat o a treia tumoră primară malignă, iar 10% chiar şi o a patra tumoră malignă(27). De regulă, tumorile primare multiple nu au ca origine transformări maligne în zone diferite, ci dintr-o singură zonă malignizată porneşte o celulă malignă care se împrăştie prin submucoasă. Cu toate că noile tumori maligne apărute par să fie dezvoltate în zone diferite, acestea au aceeaşi structură genetică ca a cancerului iniţial(1).

Urmărirea activă a tuturor neoplasmelor laringiene ar trebui să fie efectuată la un interval de trei sau maximum şase luni. Aceasta ar trebui să includă: examen fizic, laringoscopie flexibilă, examinare endoscopică sub anestezie generală, biopsie şi examene imagistice periodice (CT/MRI cu SC/FDG-PET-CT). Evaluarea imagistică poate fi corelată cu descoperirile endoscopice şi astfel poate orienta medicul în investigarea prin biopsie a unor zone ce iniţial nu păreau a fi afectate. Imagistica se foloseşte atât pentru a decela extensia tumorii primare şi adenopatia, cât şi pentru descoperirea unei tumori primare secundare. PET-CT-ul cu substanţă de contrast poate fi de ajutor în decelarea leziunilor sincrone, a cancerului rezidual sau recurent şi chiar a leziunilor metacrone(1).

Urmărirea activă după tratamentul cancerului de laringe are printre scopuri şi decelarea recurenţelor şi a tumorilor primare secundare. National Comprehensive Cancer Network (NCCN) recomandă urmărirea la fiecare 1-3 luni în primul an după tratamentul cancerului laringian, la 2-4 luni în al doilea an, la 4-6 luni în al treilea, al patrulea şi al cincilea an şi la 6-12 luni în următorii ani(1).

Concluzii

Chiar şi în cazul neoplasmelor de laringe corect tratate terapeutic prin tratament multimodal (chirurgie/RT/chimioterapie), întotdeauna trebuie să ne gândim la o posibilă răspândire a celulelor canceroase, la nivelul ganglionilor limfatici regionali, dar şi la nivelul altor organe. Astfel, dispensarizarea activă a pacienţilor pe parcursul întregii vieţi reprezintă o necesitate în supravegherea continuă a cancerului, patologie ce impune în continuare un grad sporit de scepticism în privinţa evoluţiei iniţiale favorabile.  

 

 

Autor pentru corespondenţă: Constantin-Novac Popescu E-mail: novacpopescu@yahoo.com

CONFLICT OF INTEREST: none declared.

FINANCIAL SUPPORT: none declared.

This work is permanently accessible online free of charge and published under the CC-BY.

Bibliografie

  1. Flint PW, Haughey BH, Francis HW, et al (Eds). Cummings Otolaryngology - Head and Neck Surgery. 7th, Elsevier; 2021.

  2. Redaelli de Zinis LO, Nicolai P, Tomenzoli D, et al. The distribution of lymph node metastases in supraglottic squamous cell carcinoma: therapeutic implications, Head Neck. 2002;24:913–920. 

  3. Esposito ED, Motta S, Cassiano B, et al. Occult lymph node metastases in supraglottic cancers of the larynx. Otolaryngol Head Neck Surg. 2001;124:253–257. 

  4. Redaelli de Zinis LO, Nicolai P, Barezzani MG, et al. Incidence and distribution of lymph node metastases in supraglottic squamous cell carcinoma: therapeutic implications. Acta Otorhinolaryngol Ital. 1994;14:19–27. 

  5. Spriano G, Piantanida R, Pellini R, et al. Elective treatment of the neck in squamous cell carcinoma of the larynx: clinical experience. Head Neck. 2003;25:97–102. 

  6. Gallo O, Fini-Storchi I, Napolitano L. Treatment of the contralateral negative neck in supraglottic cancer patients with unilateral node metastases (N1-3). Head Neck. 2000;22:386–392. 

  7. Hicks WL, Jr, Kollmorgen DR, Kuriakose MA, et al. Patterns of nodal metastasis and surgical management of the neck in supraglottic laryngeal carcinoma. Otolaryngol Head Neck Surg. 1999;121:57–61. 

  8. Ferlito A, Silver CE, Rinaldo A. Selective neck dissection (IIA, III): a rational replacement for complete functional neck dissection in patients with N0 supraglottic and glottic squamous carcinoma. Laryngoscope. 2008;118:676–679. 

  9. Waldfahrer F, Hauptmann B, Iro H. Lymph node metastasis of glottic laryngeal carcinoma. Laryngorhinootologie. 2005;84:96–100. 

  10. Garas J, McGuirt WF, Sr. Squamous cell carcinoma of the subglottis. Am J Otolaryngol. 2006;27:1–4. 

  11. Dahm JD, Sessions DG, Paniello RC, et al. Primary subglottic cancer. Laryngoscope. 1998;108:741–746. 

  12. Lamprecht J, Lamprecht A, Kurten-Rothes R. Mediastinal involvement in cancers of the subglottis, hypopharynx and cervical esophagus. Laryngol Rhinol Otol (Stuttg). 1987;66:88–90. 

  13. Spector JG, Sessions DG, Haughey BH, et al. Delayed regional metastases, distant metastases, and second primary malignancies in squamous cell carcinomas of the larynx and hypopharynx. Laryngoscope. 2001;111:1079–1087. 

  14. Olzowy B, Tsalemchuk Y, Schotten K-J, et al. Frequency of bilateral cervical metastases in oropharyngeal squamous cell carcinoma: a retrospective analysis of 352 cases after bilateral neck dissection. Head Neck. 2011;33(2):239–243. 

  15. Andrade RS, Heron DE, Degirmenci B, et al. Posttreatment assessment of response using FDG-PET/CT for patients treated with definitive radiation therapy for head and neck cancers. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2006;65(5):1315–1322. 

  16. Porceddu SV, Jarmolowski E, Hicks RJ, et al. Utility of positron emission tomography for the detection of disease in residual neck nodes after (chemo)radiotherapy in head and neck cancer. Head Neck. 2005;27(3):175–181. 

  17. Lonneux M, Lawson G, Ide C, et al. Positron emission tomography with fluorodeoxyglucose for suspected head and neck tumor recurrence in the symptomatic patient. Laryngoscope. 2000;110(9):1493–1497. 

  18. Rusthoven KE, Koshy M, Paulino AC. The role of fluorodeoxyglucose positron emission tomography in cervical lymph node metastases from an unknown primary tumor. Cancer. 2004;101(11):2641–2649. 

  19. Kwee TC, Kwee RM: Combined FDG-PET/CT for the detection of unknown primary tumors. systematic review and meta-analysis. Eur Radiol. 2009;19(3):731–744. 

  20. Davies L, Welch HG: Epidemiology of head and neck cancer in the United States. Otolaryngol Head Neck Surg. 2006;135:451–457. 

  21. Ferlito A, Arnold W. Cancer of the Larynx: Current Concepts in the Treatment of the Neck. Karger; 2000. 

  22. Anniko M, Bernal-Sprekelsen M, Bonkowsky V, Bradley P, Iurato S. Otorhi­no­la­ryn­gology, Head and Neck Surgery: European Manual of Medicine. Springer; 2010.

  23. Lippman SM, Spitz M, Trizna Z, et al. Epidemiology, biology, and chemopre­ven­tion of aerodigestive cancer. Cancer. 1994;74:2719–2725. 

  24. Cooper JS, Pajak TF, Rubin P, et al. Second malignancies in patients who have head and neck cancer: incidence, effect on survival and implications based on the RTOG experience. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1989;17:449–456. 

  25. Jones AS, Morar P, Phillips DE, et al. Second primary tumors in patients with head and neck squamous cell carcinoma. Cancer. 1995;75:1343–1353. 

  26. Kotwall C, Razack MS, Sako K, et al. Multiple primary cancers in squamous cell cancer of the head and neck. J Surg Oncol. 1989;40:97–99. 

  27. Larson JT, Adams GL, Fattah HA. Survival statistics for multiple primaries in head and neck cancer. Otolaryngol Head Neck Surg. 1990;103:14–24. 

Articole din ediţiile anterioare

LARYNGOLOGY | Ediţia 3 60 / 2023

Oral cavity and laryngeal cancer in patients with metabolic syndrome or type 2 diabetes

Rucsandra Elena Dănciulescu Miulescu, Diana Loreta Păun, Iuliana Gherlan, Radu Ilinca

Cancerul de laringe este cea mai frecventă formă de cancer în zona capului şi gâtului. Pacienţii diabetici prezintă un risc crescut de a dezvolta c...

28 septembrie 2023
LARINGOLOGIE | Ediţia 1 26 / 2015

Limfomul non-Hodgkin al laringelui

Loredana Ghiuzan, Cristiana Stănescu, Elena Cristescu, Denisse Creţu, Mihaela Măgureanu, Romeo Călărașu, Vlad Andrei Budu

Autorii îşi propun să prezinte un caz de limfom non-Hodgkin al laringelui, la o pacientă cunoscută cu limfom non-Hodgkin cu celula B mică, tratat î...

10 martie 2022
LARINGOLOGIE | Ediţia 1 26 / 2015

Lipom laringian

Anamaria Matioc, Ciprian Matioc, Liliana Maria Neaga, Lucian Negru

Lipomul este o tumoră mezenchimală benignă, formată din ţesut adipos, cu ritm lent de creştere. Lipoamele laringiene sunt rare; s-a estimat că 13-1...

10 martie 2022
LARINGOLOGIE | Ediţia 1 34 / 2017

În spatele tăcerii există o nouă voce

Mihaela Fotescu Zamfir, Elena Cristescu, Loredana Ghiuzan, Mihaela Măgureanu, Cristiana Stănescu, Andreea Nicoleta Costache, Mihai Tușaliu, Vlad Andrei Budu

Pentru a restaura vocea post-laringectomie totală, există trei opțiuni de vorbire artificială: vocea laringiană, vocea esofagiană și vocea traheoes...

13 martie 2017