Dragi colegi,

Ne aflăm într-o situaţie complet nouă, necunoscută şi, din păcate, extrem de dificilă. Pandemia în care navigăm fără repere a creat relaţii la distanţă între medici ORL care poate nu se cunosc personal, dar care sunt reuniţi în grupuri cu ajutorul reţelelor de socializare. Împărtăşim din experienţa personală, din experienţa sistemelor de sănătate din diferite ţări, facem cunoscute tuturor articole, webminarii sau cursuri online la care putem avea acces gratuit, într-un efort comun de a traversa cât mai bine această perioadă, noi şi pacienţii noştri.

Sindromul respirator sever acut dat de infecţia cu SARS-CoV-2 – sau COVID-19 – a fost declarat de OMS încă din ianuarie 2020 o urgenţă pentru sănătatea publică, din cauza ratei mari de transmisie interumană a virusului (număr de replicare = Ro 2-5). Din păcate, înţelegerea fiziopatogeniei acestei infecţii se desfăşoară simultan cu evoluţia pandemiei, prin efortul comun al cercetătorilor din întreaga lume. De aceea, rezultatele, publicate cu acces gratuit foarte rapid de revistele medicale, nu au o susţinere statistică semnificativă, dar sunt extrem de utile pentru a cunoaşte cât mai multe aspecte ale infecţiei cu SARS-CoV-2.

Se cunosc deja factorii de risc pentru expunerea la această infecţie cu transmitere pe cale aeriană/picături Flügge infectate şi, de aceea, recomandările OMS pentru controlul cât mai eficient al pandemiei (testare cât mai largă, urmărirea contacţilor persoanelor infectate, carantinarea cazurilor depistate pozitiv şi distanţarea fizică) trebu­ie respectate cât mai riguros, mai ales în si­tuaţiile cu risc crescut de infectare.

Din punctul de vedere al specialităţilor medicale, cele care se adresează zonei ca­pu­lui şi gâtului, mai ales dacă impun ma­ne­vre generatoare de aerosoli sau picături Flügge, sunt cu risc maxim de expunere, având în vedere că cel mai mare titru viral este prezent la nivelul nazo- şi orofaringelui încă de la debutul infecţiei. Acest fapt, core­lat cu perioada de incubaţie a SARS-CoV-2 de 1-14/1-28 de zile, în funcţie de autori (5 zile, în medie), explică de ce specialitatea noas­tră trebuie să ţină cont de acest lucru în echi­pa­rea adecvată a medicilor ORL pentru ori­ce pacient, nu numai pentru cei suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19.

Societăţile ORL din întreaga lume au ţinut cont de acest lucru, recomandând foar­te multă precauţie, pentru a limita in­fec­tarea personalului medical – consulturi la distanţă (telefon, video- sau telemedicină) şi echipament de protecţie adecvat în tim­pul consulturilor şi intervenţiilor chi­rur­gicale care nu pot fi amânate, iar ghidul creat de Comisia ORL a Ministerului Să­nă­tăţii, publicat pe site-ul Societăţii Române de Otorinolaringologie şi Chirurgie Cervico-Facială, este un reper foarte util în protejarea noastră şi a pacienţilor pe durata pandemiei.

Ne bucurăm că am reuşit să ne întâlnim anul acesta la Forumul ORL.ro şi ne vom strădui să fim „împreună” în continuare prin revista ORL.ro, la care prietenii noştri au participat activ şi de această dată.

Vă dorim multă sănătate, alături de familiile dumneavoastră, multă precauţie în practica medicală şi o atitudine pozitivă pentru această încercare grea şi, cel mai probabil, de durată!

 

Mădălina Georgescu