În ultimii 30 de ani, implanturile cohleare au reprezentat o soluţie revoluţionară (pentru 350.000 de oameni din întreaga lume) pentru tratamentul pierderii bilaterale neurosenzoriale a auzului, în formă severă moderată până la profundă. Iniţial, implanturile nu erau introduse bilateral din cauza riscului potenţial în ceea ce priveşte siguranţa intervenţiei chirurgicale. Numărul tot mai mare de dovezi privind eficacitatea clinică şi siguranţa implanturilor bilaterale a condus la schimbări globale în ceea ce priveşte tratamentul standard al pierderii bilaterale neurosenzoriale de auz, opţiunea principală fiind implantul cohlear bilateral.

Introducerea simultană sau secvenţială a implanturilor cohleare bilaterale

Implantarea bilaterală se poate realiza în timpul unei singure intervenţii chirurgicale (simultan) sau pe parcursul a două intervenţii chirurgicale consecutive (secvenţial). În raportul Consensului European, implanturile cohleare bilaterale simultane sunt recomandate pentru copiii cu pierdere bilaterală senzorineurală de auz în formă severă până la profundă. De fapt, implanturile cohleare bilaterale simultane accelerează dezvoltarea ambelor căi auditive în acelaşi timp şi sunt mai puţin consumatoare de resurse pentru recuperare, în comparaţie cu implanturile bilaterale secvenţiale la copii. Cu toate acestea, nu toţi pacienţii sunt eligibili pentru procedura de implantare simultană din cauza situaţiei lor medicale şi, prin urmare, pot deveni candidaţi pentru implantarea secvenţială. În cazul în care cea mai bună opţiune este considerată a fi implantarea secvenţială, intervalul de timp dintre implanturi trebuie redus la minim pentru a optimiza rezultatele (<1,5 ani).
Astăzi, ca urmare a diagnosticării timpurii a SNHL bilaterală, implanturile cohleare bilaterale sunt furnizate ca metodă de tratament standard în ţări precum Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Belgia, Germania, Franţa şi Olanda şi sunt finanţate de către furnizorii de servicii medicale publice.

Factori care afectează rezultatele implanturilor cohleare bilaterale

  • Dacă pierderea auzului survine în etapa prelinguală (înainte de achiziţia limbajului) sau în etapa postlinguală (după achiziţia limbajului).
  • Vârsta primului implant - Durata „surdităţii bilaterale” determină dezvoltarea căii auditive.
  • Vârsta celui de-al doilea implant - Durata „surdităţii unilaterale” determină dezvoltarea simetrică a căii auditive bilaterale şi a cortexului auditiv.

Avantajele implanturilor cohleare bilaterale în comparaţie cu implanturile cohleare unilaterale


Fie că vă gândiţi să apelaţi la implanturile bilaterale simultane sau secvenţiale, următoarea secţiune vă va ajuta să înţelegeţi avantajele acestora în comparaţie cu implanturile unilaterale.
  • Beneficiile audiologice ale auzului binaural:
 Recunoaşterea îmbunătățită a vorbirii în condiția surselor separate.
 Ascultarea într-un mediu zgomotos.
 Un sunet mai echilibrat şi mai „natural”.
 Capacitatea de a localiza sunetul pentru mai multă siguranţă.
  • Dezvoltarea simetrică a căii auditive şi a cortexului.
  • Dezvoltarea mai bună a limbajului şi a vorbirii, ceea ce se poate traduce în rezultate şcolare mai bune, posibilitatea de a frecventa şcoli de masă şi oportunităţi mai bune de angajare.
  • Oboseală redusă, ca rezultat al unui efort de ascultare mai mic.
  • Posibilitate crescută de „supraauz” şi de învăţare incidentală.
  • Un nivel redus de stres din partea părinţilor.

Copilul meu are deja un implant unilateral şi nu poate beneficia de o proteză auditivă în cea de-a doua ureche. Când ar trebui să iau în considerare al doilea implant?

În cazul în care soluţia optimă este auzul binaural, este bine să păstraţi un interval de timp minim între implanturi. Furnizând sunet în cea de-a doua ureche în interval de unu până la doi ani de la primul implant, există şanse mari ca auzul binaural să se dezvolte. Cu toate acestea, în cazul copiilor care au surzit în etapa postlinguală, cel de‑al doilea implant poate fi benefic deşi intervalul de timp scurs de la primul implant este semnificativ mai mare. Cel de-al doilea implant poate oferi beneficii suplimentare chiar dacă este efectuat în ultimii ani de adolescenţă şi pierderea auzului a existat încă de la naştere.
Rezultatele aşteptate depind de istoricul individual al copilului dvs. şi trebuie discutate în detaliu cu specialistul dvs. în sănătatea auzului.

Există vreun motiv pentru care să nu aştept să beneficiez de noua tehnologie de implantare în a doua ureche?

Este foarte important ca intervenţia timpurie să se realizeze în perioada critică pentru dezvoltarea căii auditive, iar intervenţia trebuie să fie bilaterală pentru rezultate optime ale tratamentului. Dacă intervenţia nu se realizează bilateral, creierul se reorganizează, iar acest lucru poate duce la dezvoltarea asimetrică a cortexului auditiv. 
După reorganizare (după perioada critică), stimularea furnizată cu întârziere de un implant secundar sau printr-o altă tehnologie poate fi transmisă către cortexul auditiv, care este posibil să nu mai poată procesa „indiciile auditive”. Aceasta deoarece cortexul auditiv s-a reorganizat pentru a se concentra pe alte funcţii senzoriale.

Concluzii

  • Auzul natural înseamnă auzul cu ambele urechi (auz binaural).
  • Achiziţia limbajului şi dezvoltarea căii auditive în perioada critică reprezintă rezultatul auzului şi cheia dezvoltării generale a copilului.
  • Înţelegerea severităţii şi a tipului de pierdere a auzului în ambele urechi reprezintă cheia pentru a determina opţiunile de tratament pentru copilul dvs.
  • În cazul în care copilului dvs. i se recomandă „implantul cohlear bilateral”, există opţiunea implantării simultane sau secvenţiale.
  • Pe lângă beneficiile practice ale auzului binaural, auzul cu ambele urechi este foarte important pentru dezvoltarea copilului dvs. în acelaşi ritm cu ceilalţi colegi cu auz normal.
  • Astăzi, în multe ţări, implanturile bilaterale reprezintă deja opţiunea de tratament în ceea ce priveşte reabilitarea auditivă.
  • Implanturile cohleare bilaterale simultane accelerează dezvoltarea ambelor căi auditive în acelaşi timp şi sunt mai puţin consumatoare de resurse pentru recuperare, în comparaţie cu implanturile bilaterale secvenţiale la copii.   n