Motto: „Train people well enough so they can leave.
Treat them well enough so they don’t want to.”

Richard Branson

Dragi colegi,
Încheiem împreună încă un an, în care am jonglat între pacienţii cu aşteptări mari de la noi, perfecţionarea profesională proprie, cursurile postuniversitare şi manifestările ştiinţifice naţionale şi internaţionale, la care trebuie să participăm dacă ne dorim să fim la curent cu noutăţile şi dacă dorim să avem în România un nivel ridicat de servicii medicale.
Lucrările din acest număr se concentrează pe aspecte legate de calitatea vieţii pacienţilor noştri, odată încheiat actul medical. Pentru că acest lucru contează enorm în rezolvarea fiecărui caz şi în standardele de evaluare ale actului medical.
Şi acest lucru depinde în egală măsură de o serie de factori, la fel de importanţi fiecare: alegerea meseriei care ne place, instruirea continuă, formarea lângă 
mentori valoroşi şi generoşi, dăruirea către pacienţii noştri.
De curând am aflat, cu extremă bucurie şi mândrie, de un astfel de exemplu de reuşită în formarea profesională: un student român, crescut, educat şi format în Bistriţa, şi-a desăvârşit educaţia academică în domeniul informaticii la Universitatea din Manchester, pe care a încheiat-o nici mai mult, nici mai puţin decât câştigând Junior Nobel Prize*. 
Vă invit să citiţi articolul despre studentul român, pentru că lucrurile pozitive trebuie cunoscute şi ele. Poate va fi chiar un prim pas spre atmosfera tihnită, magică, de Crăciun, pe care colectivul revistei ORL.ro v-o doreşte din tot sufletul. 
Crăciun minunat!