Perioadă de bilanț, luna decembrie găsește lumea pediatrică între satisfacții și nerealizări. Orice demers ne-ar preocupa, nu trebuie să uităm că mortalitatea infantilă ne situează pe un loc nefericit între statele europene, iar natalitatea nu excelează nici ea. Preocupați de activitatea zilnică, de grijile promovărilor, care solicită străduinţe pentru a publica în reviste importante, puțini colegi acceptă să facă eforturi pentru a transmite mesaje profesionale practice, eficiente și atât de necesare.
Susțin - îndreptățită de vechimea carierei didactice și medicale - faptul că interdisciplinaritatea începe prin comunicare în direcțiile prioritare. Pediatria reprezintă o prioritate pentru țara în care ne desfășurăm activitatea.
Prinsă între epidemii de rujeolă și desfășurarea campaniei de vaccinare antipneumococică - încercări grele pentru categorii deosebite de pacienți, cei cu imunodeficiențe primare, care trec prin emoții cauzate de absența imunoglobulinei intravenoase -, pediatria românească reușește să ne mențină speranța la cote înalte. În acest număr al revistei vă oferim articole care se concentrează asupra unui domeniu cu largi inserții în sfera gastroenterologiei - este vorba despre sensibilitatea la gluten nonceliacă, entitate nou descrisă, în atenţia cercetători­lor. Dislipidemiile sunt încercări care survin din copilărie, iar otita medie acută se constituie într-o provocare serioasă pentru medicul clinician. Prezentările de cazuri reprezintă lecții didactice și de practică pentru tinerii colegi rezidenți: corpii străini intrabronșici; hepatita B - între atingerea hepatică și manifestările imune extrahepatice; boala Addison, în complexitatea ei.
Înaintea miracolelor tulburătoare ale Crăciunului, colectivul redacțional al revistei Pediatru.ro vă urează, cu suflet cald, urări de sănătate și efervescență profesională în noul an și pentru toate etapele vieții. 
La mulți ani!