În ultima perioadă, medicina parcurge o etapă care poartă practicianul către o conduită nouă legată de terapie; dacă a existat o etapă suficient de lungă în care medicul era preocupat mai ales de respectarea ghidurilor de terapie, acum se discută despre medicina personalizată, despre terapia personalizată.

Ideea de terapie personalizată a devenit o necesitate, deoarece s-a stabilit clar că dificultățile de diagnostic sunt create tocmai de existența unor particularități ale fiecărui organism în fața agenților etiologici ai bolii. Interrelația organism - gazdă se manifestă extrem de divers, prin semne clinice mai puțin tipice, dar și prin răspunsul individual la aceeași terapie. Aceste fapte includ nu numai efectele adverse, care țin și ele de particularitățile fiecărui organism, dar mai ales au legătură cu eficiența diferită a terapiei pentru fiecare pacient. Există congrese care sunt dedicate medicinei personalizate, iar medicii sunt sfătuiți să „scoată” cazurile din șablonul impus de ghiduri și să găsească o cale proprie către eficientizarea terapiei. 

Publicăm în acest număr al revistei un material dedicat transmiterii infecțiilor virale hepatitice B și C de la mamă la copil. Am considerat utile aceste precizări în contextul în care, în România, s-a trecut de la vaccinarea universală a nou-născuților cu virus antihepatitic B la aplicarea vaccinării după două luni. Vrem să atenționăm lumea medicală pediatrică și medicina de familie despre necesitatea unui screening extrem de atent al femeii gravide pentru infecțiile hepatitice. În hepatita C, cu toate mențiunile teoretice ale riscului de transmitere verticală, în ultima perioadă majoritatea cazurilor depistate sunt de transmitere de la mamă la copil. Aceasta ilustrează intervenţia unor factori particulari pentru fiecare cuplu mamă - copil.

Un alt articol interesant este cel dedicat durerii musculoscheletale la copil, în care colectivul de autori dezvoltă multitudinea de patologii implicate, nevoia evaluării durerii și complexitatea acestui demers. În ceea ce privește durerea, aceasta ilustrează perfect nevoia de personalizare a tratamentului.
Interdisciplinaritatea devine o regulă în medicina practică, deoarece există veritabile capcane de diagnostic, chiar în patologiile cele mai frecvente. În acest sens, articolul referitor la abdomenul acut reprezintă o frumoasă trecere în revistă a situațiilor trăite de un colectiv împătimit din specialitatea chirurgie pediatrică, materialul având suflul specific unui colectiv tânăr și entuziast.

În privinţa dificultăților de diagnostic și terapie, o ilustrare a complexității fiecărui caz este oferită de abordarea profundă a durerii în arsurile la copil. 
Sperăm ca aceste materiale să satisfacă interesul dumneavoastră pentru patologia pediatrică și promitem să continuăm pe linia necesității de personalizare a efortului de diagnostic pozitiv, diferențial și a terapiei.

Prof. dr. Evelina Moraru
Redactor-şef