REVIEW

Metode de fizioterapie utilizate la câinii cu afecţiuni osteoarticulare

 Physiotherapy methods used in the rehabilitation of dogs with osteoarticular conditions

First published: 21 august 2024

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/PV.44.2.2024.9937

Abstract

Physiotherapy is the science that studies the mechanisms of action of physical factors such as massage, exercise, water, light, heat, electricity, and their use for therapeutic purposes to treat, recover and prevent inflammatory or degenerative diseases.
Physiotherapy is a complex discipline comprising several branches: hydrotherapy, laser therapy, electrotherapy, kinesitherapy, massage and balneotherapy.
The most commonly used method is laser therapy, especially in patients with pain of various causes and localization, inflammation of tendons or soft tissues (tendinitis, bursitis), joint pain, ulcers, bedsores, vicious scars, but also in the treatment of neurological problems of the spine. 
The second method used is cutaneous electrical stimulation, the benefits of which are long-lasting muscle relaxation, better nerve conduction, improved circulation to adjacent tissues, and pain control through the release of endorphins (analgesic effect).
 

Keywords
physiotherapy, laser therapy, cutaneous electrical stimulation, osteoarticular level, neurological disorders of the spine

Rezumat

Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune ale factorilor fizici, cum sunt masajul, exerciţiul fizic, apa, lumina, căldura, electricitatea, dar şi utilizarea acestora în scop terapeutic pentru tratarea, recuperarea şi profilaxia unor afecţiuni de tip inflamator sau degenerativ.
Fizioterapia este o disciplină complexă, care cuprinde mai multe ramuri: hidroterapia, laserterapia, electroterapia, kineziterapia, masajul şi balneoterapia.
Cea mai utilizată metodă este laserterapia, mai ales la pacienţii cu dureri care au cauze diferite şi cu localizare diversă, inflamaţii ale tendoanelor sau ale ţesuturilor moi (tendinite, bursite), durere la nivelul articulaţiilor, ulcere, răni de decubit, cicatrice vicioase, dar şi în tratamentul problemelor neurologice de la nivelul coloanei vertebrale. 
A doua metodă utilizată este stimularea electrică cutanată, ale cărei beneficii constau în obţinerea unei relaxări musculare de lungă durată, o mai bună conductibilitate la nivelul nervilor, îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul ţesuturilor adiacente şi controlul durerii prin eliberarea endorfinelor (efect analgezic).
 

Metodele de fizioterapie indicate la canide

Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune ale factorilor fizici, cum sunt masajul, exerciţiul fizic, apa, lumina, căldura, electricitatea, dar şi utilizarea acestora în scop terapeutic pentru tratarea, recuperarea şi profilaxia unor afecţiuni de tip inflamator sau degenerativ.

Fizioterapia are la bază următoarele principii:

  • Principiul NON NOCERE (pacientul trebuie să fie în condiţie biologică mai bună la finalul tratamentului faţă de începutul acestuia).
  • Principiul HOLISTIC (orice factor fizic, natural sau artificial se adresează întregului organism, care răspunde ca un întreg).
  • Principiul INDIVIDUALIZĂRII (orice factor fizic terapeutic acţionează nespecific, în funcţie de individ. Aceste reacţii sunt evaluate ca fiind rezultate terapeutice).

Fizioterapia este o disciplină complexă, care cuprinde mai multe ramuri: hidroterapia, electroterapia, kineziterapia, masajul şi balneoterapia.

Modul de acţiune al fizioterapiei

Masajul se realizează prin manipulări selective pe suprafaţa corpului, cu scop preventiv sau terapeutic. Se poate executa pe suprafaţa pielii, pe muşchi, tendoane, ligamente şi capsule articulare.

Gimnastica medicală constă în realizarea unor mişcări selective pe zona afectată, care au ca scop îmbunătăţirea forţei musculare, coordonarea şi mobilitatea regiunii respective, în vederea reluării funcţiilor motorii (figura 1). Se urmăreşte îmbunătăţirea forţei musculare, a condiţiei fizice, a coordonării şi mobilităţii, astfel încât organismul să îşi poată relua în timp scurt funcţiile motorii normale.
 

Figura 1. Câine York Shire, 5 ani, în cursul şedinţei de kinetoterapie
Figura 1. Câine York Shire, 5 ani, în cursul şedinţei de kinetoterapie

Laserterapia a luat amploare în ultimii ani şi în medicina veterinară, fiind utilizată la câini şi pisici, dar şi la cai. S-au observat efecte terapeutice extrem de bune pe diferite tipuri de patologii (osteoarticulare şi neurologice) (figura 2).
 

Figura 2. Metis, 9 ani – în timpul şedinţei de laserterapie
Figura 2. Metis, 9 ani – în timpul şedinţei de laserterapie

Electroterapia utilizează curentul electric în scop terapeutic. În practica curentă se foloseşte stimularea electrică cutanată pe diferite zone ale corpului, în funcţie de afecţiunea fiecărui pacient.

Hidroterapia constă în folosirea apei în scop terapeutic. În practica medicală veterinară se utilizează cel mai frecvent un bazin cu apă în care pacientul are posibilitatea de a merge pe o bandă subacvatică. Plimbarea pe această bandă subacvatică este benefică datorită flotabilităţii, rezistenţei şi presiunii hidrostatice oferite de apă. Acest procedeu se face controlat, fiind posibilă ajustarea vitezei în funcţie de pacient, dar şi de tipul de patologie.
 

Figura 3. Câine Bichon, 8 ani – în cursul şedinţei de hidroterapie
Figura 3. Câine Bichon, 8 ani – în cursul şedinţei de hidroterapie

Efectele terapeutice ale fizioterapiei

Laserterapia

Se observă creşterea fluxului sangvin care are drept consecinţă acţiunea antiflogistică, antiedematoasă şi de stimulare a metabolismului celular.

Modificarea presiunii hidrostatice din capilare, efectul analgezic, stimularea schimburilor electrolitice ale celulei, dar şi efectul mitogen, creşterea activităţii mitocondriilor şi proliferarea fibroblastelor sunt efecte bine cunoscute.

Efectele antiedematoase ale laserterapiei constau în reducerea inflamaţiei prin acţiunea asupra mediatorilor chimici care sunt responsabili de apariţia edemelor: histamină, prostaglandine şi bradichinine.

Efectul antialgic al laserterapiei rezultă din efectul acesteia asupra terminaţiilor nervoase şi asupra modulării nocicepţiei.

Tehnicile de aplicare a laserterapiei diferă în funcţie de tipul de laser utilizat, de patologie şi de răspunsul fiecărui organism. Timpul de expunere la efectul luminii laser depinde de greutatea animalului, de patologie şi de stadiul evoluţiei bolii respective (acut sau cronic). Aplicarea laserului în scop antialgic se poate folosi pe puncte trigger, pe o anumită zonă care prezintă durere sau de-a lungul unui nerv ori pe punctele de acupunctură.

Terapia laser se foloseşte:

  • Pentru dureri cu cauze diferite şi cu localizare diversă; inflamaţii ale tendoanelor sau ale ţesuturilor moi (tendinite, bursite).
  • Durere la nivelul articulaţiilor, ulcere, răni de decubit, cicatrice vicioase, dar şi în tratamentul edemelor.

Contraindicaţiile laserterapiei, dar şi precauţiile necesare la utilizarea acesteia nu sunt încă stabilite. Efectele laserului în cazul animalelor cu diverse patologii neoplazice nu sunt cunoscute şi, din acest motiv, aceşti pacienţi nu vor beneficia de efectele laserterapiei. În cazul în care pacientul prezintă dezechilibre sau episoade de vomă, se indică încetarea fizioterapiei.

Terapia laser este contraindicată în perioada de gestaţie.

Dacă doza de laser nu este corectă, se pot produce arsuri la nivelul la care este efectuată laserterapia sau chiar mai profund (de exemplu, când se abordează zona cervicală, se pot produce arsuri la nivelul esofagului, laringelui şi al traheii).

Stimularea electrică cutanată are ca scop generarea de impulsuri electrice care cresc forţa de contracţie musculară şi, secundar, masa musculară, indiferent dacă acest lucru se datorează lipsei de utilizare sau unor leziuni musculare la nivelul sistemului nervos.

Beneficiile stimulării electrice cutanate constau în obţinerea unei relaxări musculare de lungă durată, alături de o mai bună conductibilitate la nivelul nervilor, îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul ţesuturilor adiacente şi controlul durerii prin eliberarea endorfinelor (efect analgezic).

La nivelul la care este efectuat acest tip de terapie este facilitată decontracturarea musculară, având ca efect îmbunătăţirea mobilităţii la nivel articular, dar şi drenajul circulator şi limfatic adecvat (figura 4).
 

Figura 4. Câine Bichon, 8 ani – în timpul şedinţei de stimulare electrică transcutanată
Figura 4. Câine Bichon, 8 ani – în timpul şedinţei de stimulare electrică transcutanată

Contraindicaţii în stimularea electrică cutanată

Nu se va utiliza acest tip de fizioterapie în cazul modificărilor cutanate pe zona pe care ar trebui să fie aplicaţi electrozi.

În cazul arsurilor pe piele sau în cazul durerii acute la atingerea zonei pe care se aplică electrozi, nu se va efectua acest tip de terapie.

Pacienţii oncologici sau cei cu modificări vasculare (flebite, tromboze) vor fi excluşi de la acest tip de fizioterapie.

Exerciţiile fizice sau kineziterapia reprezintă una dintre principalele modalităţi de tratament al osteoartropatiilor şi în medicina veterinară, înregistrându-se rezultate bune şi foarte bune.

Fizioterapia este recomandată în diferite tipuri de afecţiuni, dar cele mai frecvente sunt reprezentate de:

  • afecţiuni discale ale coloanei vertebrale (protruzii sau extruzii);
  • afecţiuni degenerative ale coloanei vertebrale (spondiloză deformantă, hiperostoză idiopatică);
  •  afecţiuni inflamatorii la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul articulaţiilor membrelor (ligamentare);
  • afecţiuni inflamatorii şi/sau degenerative (poliradiculonevrite în afectarea SNP).

Eficacitatea protocoalelor multimodale de fizioterapie poate avea niveluri variabile, în funcţie de tipul afecţiunii fiecărui pacient. Acest protocol poate să fie însoţit de terapie medicamentoasă antiinflamatoare şi antialgică. Programul de fizioterapie este stabilit pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de vârstă, greutate şi tipul de patologie. Se urmăresc reducerea procesului inflamator, stoparea avansării bolii, îmbunătăţirea forţei şi rezistenţei musculare, recuperarea mobilităţii articulare, dar şi a pacientului în totalitate, pentru o mai bună calitate a vieţii. Durata şi programul de fizioterapie multimodală se stabilesc în concordanţă cu nevoile fiecărui pacient, iar durata unei şedinţe, dar şi a întregului protocol, se poate modela în funcţie de răspunsul pacientului.

Concluzii

Fizioterapia reprezintă o modalitate complexă, dar şi o etapă esenţială în recuperarea pacienţilor cu afecţiuni osteoarticulare sau neurologice de la nivelul coloanei vertebrale. Protocolul stabilit este individualizat în funcţie de leziunea existentă şi de răspunsul pacientului la tratament, contribuind la amendarea durerii şi la recăpătarea mobilităţii pacienţilor.

Acknowledgements

Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului nr. 2080/29.12.2022 (OSTEO-JOINT-HEALTH).
 

Autor corespondent: Cristina Fernoagă E-mail: cfernoaga@yahoo.com

CONFLICT OF INTEREST: none declared.

FINANCIAL SUPPORT: none declared.

This work is permanently accessible online free of charge and published under the CC-BY.

Bibliografie

  1. Dragomir MF, Pestean CP, Melega I, Danciu CG, Purdoiu RC, Oana L. Current Aspects Regarding the Clinical Relevance of Electroacupuncture in Dogs with Spinal Cord Injury: A Literature Review. Animals (Basel). 2021 Jan 18;11(1):219. doi: 10.3390/ani11010219.

  2. Dybczyńska M, Goleman M, Garbiec A, Karpiński M. Selected Techniques for Physiotherapy in Dogs. Animals (Basel). 2022 Jul 8;12(14):1760. doi: 10.3390/ani12141760.

  3. Gajera KG, Parikh PV, Golaviya AV, Patel DK, Makwana AA, Chaudhari MJ, Patel AC. Managing canine posterior paresis: medication and physiotherapy strategies. International Journal of Veterinary Sciences and Animal Husbandry. 2024;9(2):467-470. doi: 10.22271/veterinary.2024.v9.i2g.1245.

  4. Henea ME, Şindilar EV, Burtan LC, Mihai I, Grecu M, Anton A, Solcan G. Recovery of Spinal Walking in Paraplegic Dogs Using Physiotherapy and Supportive Devices to Maintain the Standing Position. Animals (Basel). 2023 Apr 19;13(8):1398. doi: 10.3390/ani13081398.

  5. Hochman-Elam LN, Heidel RE, Shmalberg JW. Effects of laser power, wavelength, coat length, and coat color on tissue penetration using photobiomodulation in healthy dogs. Can J Vet Res. 2020 Apr;84(2):131-137.

  6. Olby N. The pathogenesis and treatment of acute spinal cord injuries in dogs. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2010 Sep;40(5):791-807. doi: 10.1016/j.cvsm.2010.05.007.

  7. Sharp B. Psysiotherapy in small animal practice. In Practice. 2008;30:190-199.

  8. Zidan N, Sims C, Fenn J, Williams K, Griffith E, Early PJ, Mariani CL, Munana KR, Guevar J, Olby NJ. A randomized, blinded, prospective clinical trial of postoperative rehabilitation in dogs after surgical decompression of acute thoracolumbar intervertebral disc herniation. J Vet Intern Med. 2018 May;32(3):1133-1144. doi: 10.1111/jvim.15086.

Articole din ediţiile anterioare

NEUROTOXICOLOGIE | Ediţia 4 42 / 2023

Tehnici şi dispozitive pentru menţinerea poziţiei patrupedale şi redobândirea propriocepţiei la câinii şi pisicile paralizate

Mădălina‑Elena Henea, Eusebiu‑ Viorel Şindilar, Prof. dr. Gheorghe Solcan

Paralizia cauzată de diferite leziuni ale măduvei spinării sau ale nervilor periferici afectează profund toate aspectele legate de calitatea vieţii.

21 noiembrie 2023