Perceperea diferită a iluziilor care ţin de eroarea de percepţie a contrastului se manifestă de asemenea în schizofrenie, după cum indică Dakin şi colaboratorii săi(1). Studiul a evidenţiat faptul că pacienţii cu schizofrenie au o percepţie mai acurată a contrastului, iluziile de tip Chubb fiind reduse.

Dar există şi situaţii contrare, când pacienţii cu diagnostic de schizofrenie sunt mai susceptibili la iluzii. Perceperea lungimii, studiată de Shoshina şi colaboratorii(2), a indicat diferenţe în perceperea lungimii din iluziile de tip Müller-Lyer şi Ponzo, în sensul accentuării acestor iluzii. În plus, pe măsură ce boala avansează şi există un timp mai îndelungat de acomodare cu boala, iluzia este tot mai accentuată. Interesant este că, la începutul bolii, iluzia Ponzo este mai puţin prezentă, dar mai vizibilă decât la pacienţii sănătoşi.

Apelând la efectul de tip percepţie binoculară a adâncimii, stereogramele au devenit extrem de populare la sfârşitul anilor ’90, sub denumirea de ochiul magic. De la simplele jocuri şi provocări între prieteni la utilizarea lor ştiinţifică şi chiar la utilizarea lor artistică şi de design de lux(3), stereogramele îşi dovedesc utilitatea.

Stereogramele nu se suprapun în totalitate efectului de tip stereopsis(4), dar sunt imagini 3D ascunse în cadrul altor imagini care la o primă privire par doar patternuri aleatoare. Pentru perceperea tridimensionalităţii este necesară defocalizarea privirii şi fixarea unui punct imaginar în planul secund al imaginii.

Există o serie de resurse web care permit generarea unor stereograme personalizate pe baza unor şabloane preexistente sau chiar crearea propriilor imagini. În funcţie de efectul vizual pe care îl ţintesc, se pot genera autostereograme(5) sau stereograme de tip ASCII(6).

Propunere

Vă invit să priviţi cu atenţie figurile din pagina următoare. În cadrul lor sunt dispuse imagini sub forma unor stereograme – autostereograme şi stereo­grame de tip ASCII. Figura 1 ascunde câteva litere semnificative domeniului, iar figura 2 generează o reprezentare 3D a titlului acestui material.

Figura 1. Ce se ascunde în spatele acestei imagini?
Figura 1. Ce se ascunde în spatele acestei imagini?
Figura 2. Stereogramă de tip ASCII
Figura 2. Stereogramă de tip ASCII