La 22 octombrie 2020 s-a stins din viaţă prof. dr. Virgil Enătescu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, un nume cunoscut în psihiatria românească, un model de demnitate, cu o vastă cultură, un vizionar, deschizător de drumuri în multe domenii, a cărui viaţă a fost dedicată suferinţei umane şi cercetării ştiinţifice în domenii de vârf ale cunoaşterii, „un rătăcit” din perioada Renaşterii, de formaţie multidisciplinară.

Născut la Braşov la 11 noiembrie 1940, a urmat Liceul „Emanoil Gojdu” din Oradea (1957) şi Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca (1965). Din 1973, în urma examenului de specialitate, s-a dedicat psihiatriei, fiind primul psihiatru din Satu Mare, care a înfiinţat serviciul ambulatoriu şi Secţia de Psihiatrie Acuţi, pe care a condus-o până la pensionare. A fost coordonatorului reţelei judeţene de psihiatrie din 1976 şi medic primar din 1990. A avut două doctorate, primul în psihiatrie, la UMF Timişoara (1977), şi cel de-al doilea în antropologie, la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române (1998).

În paralel cu profesia de psihiatru, a desfăşurat, permanent, o activitate ştiinţifică în domeniile psihiatriei, ciberneticii medicale, informaticii medicale, inteligenţei artificiale, ştiinţelor cognitive, antropologiei, psihoterapiei, neuroştiinţelor şi nanomedicinei, bio­feedbackului, realizând noi domenii, ca obiectivizarea şi analiza automată a comunicării nonverbale (extraverbale), modele ale psihicului uman şi ale proceselor psihice, sisteme cu programe de inteligenţă artificială, prototipuri şi aparate medicale originale, automate, omologate. Toate acestea s-au concretizat în peste 350 de lucrări ştiinţifice comunicate sau publicate, atât în ţară, cât şi în străinătate, în scrierea a cinci cărţi de specialitate, în 1989 fiind distins cu Premiul „Gheorghe Marinescu” al Academiei Române, şi în opt brevete de invenţie şi două certificate de inovator.

Rezultatele cercetărilor lui, realizate şi în Laboratorul de Informatică Medicală din Satu Mare, înfiinţat şi condus din 1983 şi transformat, din 1991, în prima unitate privată de cercetare din ţară, au fost făcute şi sub forma unor proiecte de cercetare interdisciplinară, finanţate de Academia de Ştiinţe Medicale şi CNST (1979-1986), iar din 1993, de MCT şi ANSTI.

Mereu preocupat de cercetare şi inovare, prin organizarea Primului Simpozion de Informatică Medicală Medinf, la Satu Mare, în 1977, a fost considerat „părintele” informaticii medicale româneşti, fiind primul preşedinte ales al Societăţii Române de Informatică Medicală (1994-1998) şi preşedinte onorific al acesteia (din 1998).

Ca profesor asociat, a predat psihoterapia la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj (1996-1998), la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Oradea (1999-2000) şi la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad şi Satu Mare (1997-2006).

Concomitent cu activitatea profesională şi ştiinţifică, a desfăşurat o activitate socială şi politică, în asigurarea calităţii actului medical şi a demnităţii profesiei de medic, ca membru al Colegiului Naţional al Medicilor şi ca membru al Comisiei Naţionale de Psihiatrie, iar în calitate de consilier municipal şi judeţean a fost preocupat de dezvoltarea şi dotarea reţelei medicale judeţene cu aparatură modernă.

Pasiunea pentru scris şi talentul literar s-au concretizat mai târziu, prin publicarea celor şapte volume de proză, bine primite şi apreciate de cititori, care i-au adus şi calitatea de membru-fondator al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România.

A fost membru al mai multor asociaţii şi comisii de specialitate din ţară şi străinătate, al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1995), al Academiei de Ştiinţe din New York (din 1996), al Uniunii Medicale Balcanice (din 1977), preşedinte al Filialei Satu Mare (din 1996), al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România (din 1984), al Comisiei de Informatică Medicală a Academiei Române (din 1989), al Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie (din 1990), membru fondator al Asociaţiei Internaţionale de Psihoterapie de Grup (din 1991), al Societăţii Române de Ştiinţe Cognitive (din 1996), membru fondator al Societăţii Române de Psihiatrie etc.

Institutul American de Biografii, apreciindu-i calităţile de organizator şi lider, l-a selectat între primii 500 de lideri de opinie din lume, publicându-i biografia în Five Hundred Leaders of Influence, şi apoi între cele 500 de genii ale secolului 21, 500 Greatest Geniuses of the 21st Century, iar Institutul de Biografii din Cambridge, în 2000, l-a selectat între Outstandind Intelectuals of the 21st Century. A fost inclus şi în Who’s Who in the World, Who’s Who in Medicine and Healthcare, Who’s Who Medical in Romania (2006), Istoria ştiinţelor în România (M. Florescu 1981), Enciclopedie Medicală Românească, Secolul XX (N. Ursea, 2001), Istoria Universală a Medicinei şi Farmaciei (R. Iftimovici, 2008), Medici scriitori şi publicişti români (M. Mihailide, 2003) etc.

Pentru întreaga activitate profesională, ştiinţifică şi cea desfăşurată în sprijinul comunităţii, a fost distins cu titlul Membru de Onoare în grad de Comandor al Ordinului Militar de România (2015), cel de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Satu Mare (2005) şi cu Medalia Uniunii Medicale Balcanice, în 1996.

Odihnă veşnică!

Doctor Alexandru Dan Ilieş s-a născut la 5 februarie 1949. Descendent al familiei Fericitului Episcop Alexandru Rusu, a crescut şi s-a format în lumea medicală, la început alături de tatăl său, farmacist la Clinica de pneumologie din Cluj-Napoca, iar mai târziu prin alegerea profesiei de medic. Absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, a profesat mulţi ani ca medic specialist (ulterior, ca medic primar) de psihiatrie la Bistriţa. Obţine titlul de Doctor în Medicină în anul 2001.

Profesionist validat şi intelectual consacrat, a fost pasionat de muzică şi artă. A iubit literatura şi filosofia, integrând aceste pasiuni şi în exercitarea profesiei de medic. Ca şef al Secţiei de psihiatrie din Bistriţa, a iniţiat şi finalizat (împreună cu colegii) transferul secţiei de psihiatrie într-o nouă locaţie, însoţită de renovările şi modernizările necesare. În această perioadă, s-au realizat şi proiecte în colaborare cu Clubul Rotary Bistriţa.

Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut!

Dr. Luminiţa Sabău, medic primar psihiatru, Bistriţa