
The Romanian Journal of Nutrition
The Romanian Journal of Nutrition
Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL, sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.
Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025. Revista ”The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Dieteticienilor din România cu 5 credite EMCD, acreditare valabilă în perioada 03.06.2025 – 03.06.2026, conform adresei CDR nr. 137/04.06.2025.
Caută număr
EDIȚIA 3 (7)/2025
Direcția pașilor spre normalitate
Remus Şipoş
Vremurile pe care le trăim ne determină să reflectăm asupra necesității redefinirii termenului de normalitate. Nu se poate să nu observăm la nivel mondial o cursă a înarmării pentru menținerea păcii. Dar, în mod logic, cred că o țară care se înarmează se pregătește de război. Însă noua normalitate spune că pa...Impactul intervențiilor nutriționale asupra echilibrului microbiotei intestinale la adulți
Maria‑Julianna Fabian, Monica Tarcea
Microbiota intestinală este recunoscută tot mai mult ca un element important pentru menținerea sănătății umane, influențând digestia, sistemul imunitar, metabolismul și chiar sănătatea mintală, prin intermediul axei inte...Autofagia și adaptarea metabolică în degradarea tumorală: rolul postului, activității fizice, compușilor nutraceutici și al somnului în regresia neoplazică
George Vrapcea
Autofagia este un proces de autodigestie activat de stresul metabolic, oferind energie prin degradarea componentelor celulare. ...Dincolo de Helicobacter pylori: o recenzie critică a Helicobacter heilmannii, un agent patogen gastric zoonotic emergent
Alexandrina-Maria Bunea, Cristina-Nicoleta Ciurea, Adrian Man
Helicobacter heilmannii este un agent patogen gastric zoonotic, mai puțin frecvent decât Helicobacter pylori, dar asociat cu gastrită cronică și limfom gastric al țesutului limfoid asociat mucoasei (M...Pandemia obezității – povara sistemului medical global
Heidrun Adumitrăchioaiei, Laura‑Bogdana Nat, Mihai Hărăguș, Ioana-Mariana Marchiș
Obezitatea reprezintă o reală problemă de sănătate la nivel mondial, din cauza creșterilor alarmante din ultimele decenii, dar și a faptului că previziunile sunt nefaste, în lipsa unor acțiuni rapide și eficiente....Managementul nutrițional al pacientului critic: perspective actuale și viitoare
Mircea Stoian, Sergio‑Rareş Bândilă, Horațiu Cioloboc, Adina Stoian
Malnutriția rămâne o problemă majoră la pacienții critici din secțiile de terapie intensivă, având implicații directe asupra evoluției clinice și a prognosticului....Colaborarea dietetician-psiholog în oncologie: aplicabilitate practică și beneficii documentate
Liana Conțiu, Anamaria-Cristina Hambețiu, Maria Czinege
Tratamentul oncologic modern presupune o abordare integrativă, centrată pe pacient, în care colaborarea dintre dieteticieni și psihologi joacă un rol esențial. ...Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, Facultatea de Medicină
Disciplina Anatomie
REDACTOR-ŞEF ADJUNCT
Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş
Facultatea de Medicină
Disciplina Nutriție comunitară și igiena alimentelor
Șef lucrări ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureș
Facultatea de Medicină
Disciplina Nutriție comunitară și igiena alimentelor
SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE
Dietetician drd. George VRAPCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
COMITET EDITORIAL
Conf. univ. dietetician Florina RUȚA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureș și președintele Colegiului Dieteticienilor din România
Conf. dr. Adina STOIAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureș, România
Şef lucrări dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Șef lucrări dr. Mircea STOIAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica Consultmed din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii
Dietetician drd. Oana ATOMEI, Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România
Dietetician drd. Raluca MAIOR, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dietetician drd. Adina RUSU, președinte filiala CDR Iași
Dietetician Monica SĂNPĂLEAN, Centrul IntegraViva Târgu Mureș
Dietetician Liana CONȚIU, Centrul IntegraViva Târgu Mureș
Dietetician Iustin BILIBOU, RD, MsC la Cygnet Healthcare &Behavioural Hospital, Sheffield, UK
Dietetician Cătălina LAR, Timișoara
Dietetician Sorina BOARIU, Clinica Consultmed din Iaşi
Dietetician Loredana UNGUREANU, Bacău
Dietetician Rudolf SCHWERIN, Râmnicu Vâlcea
Dietetician Adriana SOCIANU, UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş și Centrul de Nutriție Mitogenix Innovations, Mureș
Psiholog clinician principal drd. Diana NILCA, Clinica TOPMED Târgu Mureș și UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dr. ing. Elena Andreea POP, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
MEMBRI DE ONOARE
Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Ovidiu Simion COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Maria NIȚESCU, UMF „Carol Davila” București, România
Prof. univ. ing. dr. Dan VODNAR, USAMV Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, decan la Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi conf. univ. dr. la Pennsylvania State University, USA
Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România
Senior RD Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA.
ISSN-L 3045 - 1655
Crossref-DOI: 10.26416/JourNutri
Din anul 2024, revista The Romanian Journal of Nutrition este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.
Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL.
Revista apare sub egida Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar, Asociației pentru Consiliere și Educație în Sănătate și Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.
Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.
Revista ”The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Dieteticienilor din România cu 5 credite EMCD, acreditare valabilă în perioada 03.06.2025 – 03.06.2026, conform adresei CDR nr. 137/04.06.2025.
The Romanian Journal of Nutrition se adresează medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, dieteticienilor, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.
Revista The Romanian Journal of Nutrition este publicată în limbile română şi engleză.