Sumar

EDITORIAL
• Dragi cititori
• Quo vadis nutrition in Romania?
ORIGINAL ARTICLE
• Nutrigenetic-based supplementation and perceived wellness: a single-blinded, randomized, crossover pilot intervention study on Romanian healthy adults
• The socio-ecological framework of alternative protein resources for community nutrition in Romania
• Impactul factorilor de risc nutriţionali în patogeneza ulcerului peptic – experienţa Spitalului Clinic Judeţean Târgu-Mureş
• Nutriţia clinică a pacientului oncologic din România – bariere percepute şi posibile soluţii
SHORT COMMUNICATION
• Ce să mănânci pentru o sănătate bună a coloanei vertebrale?
CASE STUDY
• Stai bine cu energia? Verifică-ţi mitocondria – studiu de caz
EDITORIAL

Dragi cititori,

Echipa The Romanian Journal of Nutrition

Începem anul 2024 cu primul număr al revistei, pe care deja o cunoaşteţi, dar cu o schimbare de titlu care sperăm să fie de bun augur. În aceeaşi m...

29 aprilie 2024
EDITORIAL

Quo vadis nutrition in Romania?

Mihai Niculescu

Acest editorial reflectă opinia autorului privind starea do­me­niu­lui nutriţiei în România, privită din mai multe un­ghiuri, completată de cauzele...

29 aprilie 2024
ORIGINAL ARTICLE

The socio-ecological framework of alternative protein resources for community nutrition in Romania

Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Cristian Cojocariu, Monica Sânpălean

În contextul schimbărilor climatice şi al politicilor eco­no­­mi­ce şi agroalimentare, promovarea sănătăţii trebuie rea­­li­­zată ţinând cont de cu...

29 aprilie 2024
ORIGINAL ARTICLE

Nutrigenetic-based supplementation and perceived wellness: a single-blinded, randomized, crossover pilot intervention study on Romanian healthy adults

Cristina-Daniela Stoian, Diana-Simona Negru, Mihai Niculescu

Testarea nutrigenetică are ca scop sta­bi­li­rea ţintelor nutriţionale zilnice, pe baza unor indicatori genetici spe­ci­fici. Informaţiile furnizat...

29 aprilie 2024
ORIGINAL ARTICLE

Impactul factorilor de risc nutriţionali în patogeneza ulcerului peptic – experienţa Spitalului Clinic Judeţean Târgu-Mureş

Adriana-Daniela Socianu, Adina Roman, Septimiu Voidăzan

Factori precum inflamaţia cronică a mucoasei sto­ma­cu­lui sau duodenului, expunerea la iritanţi sau infec­ţia cu Helicobacter pylori, utilizarea î...

29 aprilie 2024
ORIGINAL ARTICLE

Nutriţia clinică a pacientului oncologic din România – bariere percepute şi posibile soluţii

Ioana-Irina Mateieş

Obiectivul acestei lucrări a fost de a identifica percepţia ba­­rie­re­lor ce apar la integrarea nutriţiei pacientului on­co­lo­gic din România în ...

29 aprilie 2024
SHORT COMMUNICATION

Ce să mănânci pentru o sănătate bună a coloanei vertebrale?

Monica Tarcea, Cristian Cojocariu, Monica Sânpălean, Irina Mihaela Matran

Starea noastră de sănătate şi o viaţă activă sunt influenţate de postură, sănătatea sistemului osos şi, implicit, de sănătatea coloanei vertebrale....

29 aprilie 2024
CASE STUDY

Stai bine cu energia? Verifică-ţi mitocondria – studiu de caz

Adriana-Daniela Socianu, Camelia Râtea

Această lucrare şi-a propus să evalueze modalităţile de îmbunătăţire a disfuncţiei mitocondriale printr-o intervenţie dietetică personalizată, conc...

29 aprilie 2024

Despre The Romanian Journal of Nutrition

Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.roRevista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL, sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.

Membrii Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie beneficiază de 30% reducere la revista The Romanian Journal of NutritionDacă doriţi să vă abonaţi la The Romanian Journal of Nutrition, vă rugăm să ne trimiteţi o solicitare pentru abonarea la revistă pe adresa de e-mail abonamente@medichub.ro, însoţită de dovada de membru SSN.


ISSN
ISSN-L
Crossref-DOI: 
Din anul 2024, revista The Romanian Journal of Nutrition este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.


Pentru anul 2024, revista The Romanian Journal of Nutrition este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare 

The Romanian Journal of Nutrition se adresează medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, dieteticienilor, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.

Revista The Romanian Journal of Nutrition este publicată în limbile română şi engleză.

Beneficiile membrilor

Dedicat perfecţionării continue

Ai acces la conţinut de specialitate și primești credite EMC.

Informat în timp real

Afli în timp util cele mai relevante știri și descoperiri medicale.

Reţea extinsă, un singur centru

Găsești răspunsurile și conexiunile de care ai nevoie.
Vreau cont

Ediţii curente

EDITORIAL BOARD

  • REDACTOR-ŞEF Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
  • REDACTOR-ŞEF ADJUNCT Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
  • SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE Dietetician drd. George VRAPCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
  • MEMBRI DE ONOARE Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Ovidiu Simion COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Dr. Mihai NICULESCU, Preşedinte SSN, membru al comitetului de conducere al International Society for Nutrigenomics and Nutrigenetics (ISNN), North Carolina, SUA Prof. univ. dr. Maria NIŢESCU, UMF “Carol Davila” Bucureşti, România Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conf. univ. dr. la Pennsylvania State University, USA Prof. univ. ing. dr. Dan VODNAR, USAMV Cluj-Napoca, România Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România Conf. univ. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş şi Preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România Conf. univ. dr. Aurelian BIDULESCU, MD, PhD, Departmentul de Epidemiologie şi Biostatistică din cadrul Indiana University School of Public Health Bloomington, Indiana, USA Dr. Daniel LUPU, MD, PhD, director de dezvoltare şi cercetare în domeniul nutriţiei şi secvenţierii metagenomicii Next Generation Sequencing, din cadrul companiei Karius, Carolina de Nord, USA Senior RD Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA
  • COMITET EDITORIAL Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucrări dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucrări ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucrări dr. Daniela CÂRNAŢU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din România Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii Dietetician Cătălina LAR, membru fondator SSN Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava