Revista

The Romanian Journal of Nutrition

The Romanian Journal of Nutrition

Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL, sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.

Caută număr

EDIȚIA 2 (2)/2024

Articole
EDITORIAL

Dragi cititori,

Echipa The Romanian Journal of Nutrition
Am pregătit al doilea număr al revistei noastre, cu teme interesante, actuale, practice şi de detaliu, în acelaşi timp....
EDITORIAL

Măsuri profilactice în osteoporoza postmenopauzală

Echipa The Romanian Journal of Nutrition
Osteoporoza este o problemă gravă de sănătate care scade calitatea vieţii şi impune o povară financiară individuală şi pentru societate....
REVIEW

Expozomul şi obezitatea – conexiuni şi riscuri

Monica Tarcea, Oana Moldovan
Obezitatea este una din provocările de sănătate publică din prezent, cu valenţe multiple, etiologie diversă şi impact socioeconomic. Prevalenţa obezităţii s-a triplat în ultimele decenii, aducând o povară enormă nu doar asupra sănătăţii oamenilor, ci şi asupra societăţii în general. ...
REVIEW

Rolul microbiotei intestinale în sindromul de colon iritabil

Elena-Andreea Pop
Studiile recente au evidenţiat o strânsă legătură între com­po­zi­ţia microbiomului şi prezenţa unor afecţiuni precum sin­­dro­­mul de colon iritabil....
SYSTEMATIC REVIEW

Analiza metodologiei cercetării utilizate în literatura din domeniul nutriţiei

Paula Boloş, Iuliu Moldovan
Cercetarea în domeniul nutriţiei este crucială, datorită im­pli­ca­ţiilor sale complexe în societate, economie şi sănătate....
ORIGINAL ARTICLE

Evaluarea importanţei examinărilor medicale şi a indicilor nutriţionali la conducătorii auto profesionişti din România

Ştefania-Diana Nilca
Comportamentul alimentar, programul de muncă ne­sis­te­ma­ti­zat, activitatea fizică redusă, stresul prelungit, tu­re­le de muncă, po­luan­ţii din trafic, posturile incomode, zgo­mo­tul sau vibraţiile...
EXPERIMENTAL STUDY

Acurateţea inteligenţei artificiale în analiza imaginilor cu alimente

George Vrapcea, Adriana-Daniela Socianu
Determinarea valorilor nutriţionale ale meselor este im­por­tan­tă pentru sănătatea publică. ...
CASE STUDY

Implementarea dietei ketogenice sub formă de meniu personalizat la un pacient diagnosticat cu glioblastom

Liana Lascu (Conţiu), Horaţiu Albu, Vivien-Roberta Vig, Monica Sânpălean
Acest articol prezintă un studiu de caz al unui pa­cient diagnosticat cu glioblastom, aflat în tratament cu ra­dio­te­ra­pie pe o durată de şase săptămâni....
Board Editorial
REDACTOR-ŞEF

Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România REDACTOR-ŞEF ADJUNCT

Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE

Dietetician drd. George VRAPCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România MEMBRI DE ONOARE

Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Ovidiu Simion COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dr. Mihai NICULESCU, Preşedinte SSN, membru al comitetului de conducere al International Society for Nutrigenomics and Nutrigenetics (ISNN), North Carolina, SUA
Prof. univ. dr. Maria NIŢESCU, UMF “Carol Davila” Bucureşti, România
Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conf. univ. dr. la Pennsylvania State University, USA
Prof. univ. ing. dr. Dan VODNAR, USAMV Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Conf. univ. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş şi Preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România
Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România
Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România
Conf. univ. dr. Aurelian BIDULESCU, MD, PhD, Departmentul de Epidemiologie şi Biostatistică din cadrul Indiana University School of Public Health Bloomington, Indiana, USA
Dr. Daniel LUPU, MD, PhD, director de dezvoltare şi cercetare în domeniul nutriţiei şi secvenţierii metagenomicii Next Generation Sequencing, din cadrul companiei Karius, Carolina de Nord, USA
Senior RD Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA COMITET EDITORIAL

Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dr. Daniela CÂRNAŢU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din România
Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii
Dietetician Cătălina LAR, membru fondator SSN
Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România
Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava
ISSN 3045-1655

ISSN-L 3045 - 1655
Crossref-DOI: 10.26416/JourNutri
Din anul 2024, revista The Romanian Journal of Nutrition este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.


Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL.

În anul 2024, jurnalul a apărut sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş. Începând cu anul 2025, revista apare sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.
The Romanian Journal of Nutrition se adresează medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, dieteticienilor, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.
Revista The Romanian Journal of Nutrition este publicată în limbile română şi engleză.