De Ziua mondială a sănătăţii mintale, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ informează că numărul pacienţilor cu tulburări mintale şi de comportament este în creştere. Practic, în ultimii cinci ani s-a înregistrat o creştere uşoară dar constantă a acestor afecţiuni.


Dacă în anul 2017 erau înregistraţi puţin peste 12.700 pacienţi cu astfel de boli, în prima jumătate a anului 2022, în cabinetele medicilor de familie se aflau în evidenţă peste 15.100 persoane cu tulburări mentale şi de comportament.

„Pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra sănătăţii mintale a populaţiei cu risc mai mare de dezvoltare de simptome mai severe ale bolii psihice. Stresul, dificultăţile economice şi sociale, izolarea impusă de autorităţi în scopul prevenirii şi reducerii răspândirii virusului SARS-CoV-2, războiul din ţara vecină afectează sănătatea mintală, exacerbând afecţiunile neurologice şi psihice existente, cum ar fi depresia, anxietatea sau declinul cognitiv”, se arată într-un comunicat al DSP Neamţ, preluat de Agerpres.

Raportul numeric între cazurile din mediul urban şi cel rural este în favoarea celui din urmă, cu peste 2.000 de cazuri în plus, mai relevă statistica DSP Neamţ.

Tot cu ocazia Zilei mondiale, Maybelline New York, împreună cu organizaţia non-profit depreHUB, primul hub antidepresie din România, contribuie la destigmatizarea anxietăţii şi a depresiei în rândul tinerilor, prin programul global Maybelline „Brave Together”. Se facilitează accesul la consiliere gratuită, de specialitate, confidenţială, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, prin apel gratuit la 0374.456.420, pe durata lunii octombrie, se arată într-un comunicat.

Prin programul „Brave Together”, Maybelline îşi propune să normalizeze discuţiile despre anxietate şi depresie, să ofere sprijin şi resurse intergeneraţionale şi să promoveze o cultură în care nicio persoană să nu se mai simtă singură în lupta cu problemele de sănătate mintală. Platforma online a programului le oferă tinerilor din România acces la sfaturi şi resurse de la experţi în sănătate mintală, prin intermediul articolelor şi al podcast-ului creat împreună cu depreHub, prin workshopuri şi ateliere.

„Viaţa tinerilor de astăzi este mult mai stresantă şi trăită pe repede înainte, în aceste vremuri incerte, iar aceştia au nevoie de ajutor specializat pentru a face faţă cu bine tuturor emoţiilor şi schimbărilor din viaţa lor. Cifrele din ultimul an ne arată că cea mai mare proporţie – de 32% dintre persoanele care ne-au solicitat ajutorul prin intermediul helpline-ului, au fost tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 28 de ani, cu simptome de anxietate şi depresie în peste 73% din cazuri.”, afirmă psih. Yolanda Creţescu, iniţiatoarea proiectului depreHUB, preşedinte Asociaţia Happy Minds.

Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată în fiecare an la 10 octombrie, informează Agerpres. Această zi a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare.

WFMH lansează campania Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale de anul acesta, tema fiind „Make Mental Health and Well-Being for All a Global Priority”.

Sursa menţionată precizează că sunt necesare investiţii mai mari în sănătatea mintală. Decalajul în privinţa tratamentului rămâne mare: 50% din persoanele cu tulburări mintale din ţările cu venituri ridicate şi 85% din persoanele din ţările cu venituri mici şi medii nu au acces la tratament.

„Ziua mondială a sănătăţii mintale nu este doar un eveniment de o zi, ci oferă ocazia şi avantajul de a atrage atenţia guvernelor, donatorilor, factorilor de decizie politică şi tuturor părţilor interesate, pentru a asigura acţiuni pentru investiţii mai mari în sănătatea mintală”, se arată pe site-ul amintit.

 




Psihiatru (2)